Pin It
Domov / Biznis / Jedenásťročný Tomáš Vejmola sa stal úspešným podnikateľom

Jedenásťročný Tomáš Vejmola sa stal úspešným podnikateľom

Tomáš Vejmola je 11-ročný chalan z obce Mníšek pod Brdy a chce nový počítač. Namiesto toho, aby ho dostal len tak od svojich rodičov, rozhodol sa, že si naň zarobí. S pomocou rodičov teda vyrába sušené jablká (krížaly) a jablčný čaj. Tovar posiela svojim zákazníkom poštou. Momentálne má na Facebook stránke 466 fanúšikov, bolo by dobré ho ešte viac podporiť :) Táto činnosť sa mi veľmi páči a Tomáš takýmto jednoduchým spôsobom pochopí princíp podnikania hneď zamlada.. Podľa mňa je to adept na podnikateľský talent roka 2013 :) Na svoj vysnívaný počítač potrebuje predať 544 balíčkov sušených jabĺk. Na Facebook stránke má veľmi pozitívne ohlasy a zožal so svojou stránkou veľký úspech.

Tento prípad môžeme porovnať k ľuďom, ktorí každý deň nadávajú v krčme na vládu, na počasie alebo zlé životné podmienky. Všetku svoju energiu sústredia na nedostatok a zameriavajú sa na nepriazeň osudu. Keby však zdvihli zadok a začali niečo robiť, mohli sa zo svojej situácie dávno dostať. Keby Tomáš čakal, že mu počítač spadne z neba, s veľkou pravdepodobnosťou by ho nikdy nemal. Preto by ľudia nemali očakávať a spoliehať sa na „istoty“, ale radšej makať na sebe a rozvíjať vlastnú osobnosť. Ten kto si myslí, že už všetko vie, keď vyjde zo školy nikdy nebude bohatý. Tomáš je príklad a inšpirácia pre svojich rovesníkov.

Ešte potrebuje predať zhruba 120 balíčkov, tak šup šup objednávať :) Balíčky môžete objednávať TU. Tomáš má do budúcnosti veľké plány a chce vlastnú firmy na výrobu sušených jabĺk. Veľmi mu držím palce a nech sa mu v budúcnosti darí. Je to príklad pre dnešnú mládež, pretože mnoho detí dnes všetko dostane zadarmo a nič si nevážia.

Článok môžete podporiť na vybrali.sme.sk

8 komentárov

  1. má moc dobře zpracovaný i facebook stránky, mohl by dělat do sociálních médií :D :)

  2. Každý nemá doma ovocný sad, aby mal čo ponúknuť, ani žiadny iný tovar, ktorý by mu narástol len tak na stromoch. (zdarma vstupnú surovinu do výroby) Sušičky ovocia asi neboli najlacnejšie, a kto mu ich kúpil? Podľa mňa ho k tomu viedli jeho rodičia, ktorí ho učia zarobiť si vlastné peniaze, a toto je ich biznis, s dobrou reklamou, ktorá predáva. Zahrať ľuďom na city, (Kto by nepomohol malému bezbrannému dieťaťu?) a prebudiť v nich súťaživosť. (Ešte x balíčkov, dáme to?) :D Chlapec má bežné márnotratné sny, (nadupaný počítač, na hranie primitívnych hier) nie o rozbehnutí biznisu. Rodičia by sa mali stať podnikateľmi roka, ale chválim že ho učia postarať sa o seba a podporujú ho :)

    • Áno sušičky mu kúpili rodičia to je pravda. Ale ide hlavne o to že mu ukázali princíp, že veci nepadajú len tak z neba a vo väčšine prípadou si treba veci odpracovať. Myslím si že táto skúsenosť má preňho nevyčísliteľnú hodnotu v jeho veku.
      A nie, nie je to firma ich rodičov ani ho nepoužívajú ako marketing. Inak sa strhla okolo neho dosť veľká diskusia to je pravda a veľa zaujmavích info sa dozviete teraz na facebook profile Trabantem jizni amerikou tu: https://www.facebook.com/TransTrabant?fref=ts
      Po pravde Tomáša Vejmolu zviditelnil Dan Pribáň prvý krát na svojej facebook stránke, ktorá má cca 18.000 ľudí tým sa spustila lavína a všetci začali medializovať jeho prípad. Písali o ňom na idnes.cz, firstclass.cz a inych znamych blogoch a mahazinoch.
      Ale presne sa ukazali vlastnosti ludi v CR a SR. Vacsina ludi mu to priala ale aj vela ludi sa zaujimalo o hygienu, ci plati dane, ci to nieje detska praca, niekto mu dokonca vyfukol domenu http://www.tomaskovykrizalky.cz no proste same zaujimave veci :)

      Citácia z webu https://www.facebook.com/TransTrabant:
      Ten kluk je prostě dobrej a proto to funguje.
      Protože se to celé rozjelo poté, co jsme Tomáška sdíleli u nás, cítím za to určitou odpovědnost a potřebu se vyjádřit:

      Nejedená se o žádný podvod ani švindl. Celá „kampaň“ je čistý přirozený virál, na kterém nemá samotný jeho aktér jedinou marketingovou zásluhu, je prostě jen hustej a roztomilej.

      Tomáška jsme náhodou objevili na jedné naší přednášce v mrňavém divadle kousek za Prahou. Tehdy měl na facebooku asi 250 lidí a nikdo ho neznal. Líbil se mi příběh „když se chce tak to jde“ a sdílel jsem jeho stánky k nám. Nabralo to nečekaně raketové otáčky, fanoušci obratem vyletěli přes 2000, ozvali se mi i z několika malých online magazínů. Od té doby si ho hýčkáme.

      Ovšem už to dávno žije vlastním životem.

      Neudělal nic bokem, má prostě dobrý a čitelný příběh s čistě pozitivním podtextem. Malý kluk s ryzí klučičí motivací dělá, co může, aby si pořídil vysněný počítač. ne aby se na něm učil, aby na něm mastil hry. Mělo by to být normální, ale v současné době není. Žádný promyšlený marketing ze strany Tomáše a jeho rodiny neproběhl.

      Svět prostě patří těm, co se neposerou, ať se těm druhým líbí, nebo ne!

      Takže tak k Tomášovi…

    • Každý doma sice sad nemá, ale může si ho postupně vypěstovat, jelikož jen tak se nikde nic samo neukáže a nezrodí ;-).

      • :D Ani on si ho nevypestoval, a nie, každý si ho nemôže vypestovať!!! To nie je len o zasadení stromov, ale hlavne o pozemku, a asi nie malom, a v dnešnej dobe hlavne nie lacnom. Ak by aj pozemok napríklad zdedil, dostal od rodičov k užívaniu…, kedy by asi tak obral prvé jablká z vlastnoručne zasadených stromov? :) Ale v podstate to u nás tak funguje, že keď niekto žne čo iný zasial, tak je z neho „podnikateľ roka“, tak prečo by to nemohlo fungovať aj v ČR? :) Chúdence mestské deti musia byť frusrované po prečítaní tohoto článku :D A deti zo slovenských dedín tiež, lebo im by otec nedovolil predávať obraté jablká, a všetky prebytky úrody by šli do pálenice, aj keď pevne verím, že pri oberaní a zbieraní musia tiež pomáhať :D :D :D (Predať domácu jablkovicu by bolo asi na pár faciek :D )

        • ako si prisiel na to ze jablka nekupuje? Prvu susicku mal od rodicov. Dalsie si kupil zo zarobeneho, aby zvacsil kapaciu.

          • Dobre rozmýšlaš, ale kupovať jablká z obchodu za maloobchodnú cenu by sa mu neoplatilo, a za veľkoobchodnú bez DPH nemôže, lebo nemá na to vek, aby mohol oficiálne podnikať. Mohol by ale nakupovať jablká od dôchodcov z dediny, ktorí si nevládzu obrať jablká sami. Ak by mal ale jablká kupovať, a z ich predaja si ešte dokúpiť sušičky, platiť za elektriku spotrebovanú sušičkami, ako dlho by musel robiť sám túto prácu (oberať, krájať, sušiť, baliť, rozosielať) popri škole, aby našetril na počítač? Koľko si môže maximálne pýtať za jeden balíček s poštovným a balným, aby sa to zákazníkom ešte oplatilo? Proste tomu neverím, že nemajú na tom zásluhu hlavne jeho rodičia.

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*