Pin It
Domov / Biznis / Zlatú pažbu pre Anastasiu Kuzminovú vyrobil Ján Medveď z Brezna

Zlatú pažbu pre Anastasiu Kuzminovú vyrobil Ján Medveď z Brezna

Dvadsaťdeväťročná rodáčka z ruského Ťumenu Anastasia Kuzminová potvrdila svoju kvalitu v zimných olympískch hrách v Soči. Kuzminová podala suverénny výkon v bežeckej časti aj na strelnici a obhájila zlatú medailu z Vancouvru 2010. Je víťazka ankety Športovec roka 2010. Za jej úspechom je určite tvrdá drina a nesmierne odhodlanie víťaziť. Poďme sa však pozrieť na jej zbraň, s ktorou si vystrieľala zlato.

Poznáte vtip od Andera: Puška sa skladá zo štyroch častí a to sú tieto tri: „Hlaveň a pažba“ :) Pri biatlone to nie je celkom tak. Biatlonistická zbraň sa skladá z viacerých častí a doplnkov. Hlaveň patrí medzi to najlepšie čo sa vo svete vyrába. Pažbu zbrane vyrobil pre Anastasiu známy výrobca Ján Medveď z Brezna, ktorý jej vyrobil už „zlatú“ pažbu v roku 2010.

án Medveď a Anastasia Kuzmina po zlatej medaile v roku 2010Ján Medveď a Anastasia Kuzmina po zlatej medaile v roku 2010. Foto: Ján Medveď

Pažba musí byť vyrobená z ľahkého javorového dreva. Čiastočne má zdrsnený povrch pre lepší úchop. Pažba má špeciálne anatomicky tvarovaný úchop na prsty pri streľbe v stoji. Každý profesionálny biatlonista má pažbu vyrobenú na mieru. Musí sa prihliadať na celkovú anatómiu, výšku postavy a držanie tela. Celková cena profesionálnej biatlonistickej zbrane sa pohybuje zhruba okolo sumy 3500 eur. Pažba samotná stojí približne 600eur. Na zbraň sa montujú ďalšie rôzne doplnky.

Výrobou drevených pažieb pre biatlonistov sa zaoberá Ján Medveď z Brezna už 20 rokov. Jeho práca je preňho záľubou a teší ho, že Nasťa Kuzminová uspela práve so zbraňou z jeho dielne.

Anastasiya Kuzmina vyhrala dva krát zlato s pažbou od Jána Medveďa

pazba-jan-medved
Pažba so slovenskou trikolórou. Podobnú používa aj Anastasia Kuzminová. Foto: Ján Medveď

Jeho pažby používajú športovci z celého sveta. Objednávky chodia od biatlonistov z Ameriky, Kanady, či Japonska. Pre Anastáziu Kuzminovú začal robiť pažby od kedy sa prisťahovala na Slovensko. Pažba je špeciálne anatomicky tvarovaná. Po zlatom úspechu v roku 2010 mu Nasťa prišla osobne pogratulovať.

Výroba pažby vychádza hlavne z výšky postavy. Ďalej každý športovec má inú veľkosť ruky a lícnej kosti. Pažba musí sedieť na presno. Dôležité sú najmenšie detaily. Každá pažba je vyrábaná ručne. „Na výrobu pažieb sa používa ľahké drevo z javora bieleho“, hovorí Ján Medveď. Bývalí biatlonista sa momentálne živý prácou ktorá ho baví. Po úspechu Anastazii Kuzminovej sa na nedostatok objednávok rozhodne sťažovať nemôže.

Pozrite si postup ako vyrába biatlonové pažby Ján Medveď

Pažba na Biathlon - Ján Medveď
Aby sa dosiahla vysoká pevnosť, pažby sú zvyčajne lepené z troch kusov dreva.

Pažba na Biathlon - Ján Medveď
Po zlepení je potrebné drevo opracovať.

Pažba na Biathlon - Ján Medveď
Niektoré časti dokáže opracovať stroj.

Pažba na Biathlon - Ján Medveď
Prevažuje však detailná ručná práca.

Pažba na Biathlon - Ján Medveď
Výsledný kus stojí za to, toto Vám totiž žiadny stroj nevypľuje.

Foto: Ján Medveď

Web: http://www.stock-bear.sk

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*