Pin It
Domov / Filmy / 5 Najlepších filmov v roku 2014

5 Najlepších filmov v roku 2014

Zhrnieme si rok 2014 z filmárskeho hľadiska. Čo nám tento rok ponúkol? Veľké množstvo akčných filmov, komédií, drám, ale na svoje si prišli aj fanúšikovia animákov a fantasy. Nezvyknem do kina chodiť často, ale tento rok vyšlo niekoľko titulov na ktoré som sa veľmi tešil. Fanúšikovia sci-fi si ešte prídu na svoje v tomto roku, pretože prichádza niekoľko veľmi sľubných titulov ako Jupiter ascending, Terminátor: Genisys, Star Wars: Episode VII – The Force Awakens a mnoho ďalších. Poďme sa pozrieť na najlepšie filmy v roku 2014. Nečakám že tento rebríček sa bude každému páčiť no všetci máme svoje vlastné kritériá na hodnotenie. Takže niekoho možno inšpirujem niečím čo ešte nevidel.

1. Interstellar – Medzihviezdny

1Film Interstellar si podľa mňa právom zaslúži prvé miesto, ako najlepší film roku 2014. Režisér Christopher Nolan opäť nesklamal a film vás dokonale udrží v napätí až do konca. Čas ľudskej rasy na Zemi sa blíži ku koncu. Skupina vedcov a inžinierov dostane najdôležitejšiu úlohu v ľudských dejinách. Cestovať za hranice našej galaxie a nájsť pre nás nový domov.

Film je plný rôznych zvratov, avšak v deji sa nestratíte. Vedecké poznatky vo filme vychádzajú z najnovších štúdií fyzikov a ak máte radi tematiku cestovania v čase, čiernych dier a záhad vesmíru rozhodne nebudete sklamaný. Je to pravé sci-fi, hlavne pre skvelé audiovizuálne efekty, perfektné triky a skvelo vyrozprávaný príbeh. Moment keď budete prelietať cez čiernu dieru a celé kino sa trasie, rozhodne stojí za to.

 2. Trabantom na koniec sveta

2Nepoznáte ešte žlté trabanty? Jedná sa o zostrih 10-dielneho seriálu: Trabantom až na koniec sveta, ktorý bežal v Českej televízii. Film rozhodne odporúčam, je to lepšie ako vymyslené dobrodružné príbehy. Cestovateľ Dan Pribáň a jeho partia úspešne zdolali v minulosti na trabantoch Afriku. To im však nestačilo, bolo to príliš ľahké :) Rozhodli sa preto spraviť ešte náročnejšiu výpravu. Celkovo 21 124 km cez Južnú Ameriku až na koniec sveta. Aby to nebolo príliš jednoduché vzali so sebou celú medzinárodnú posádku. Tím zložený z Čechov, Poliakov a jedného Slováka sa vezie v dvoch trabantoch, maličkom fiate a na Jawe 250 z roku 1957. Zdolávajú najnáročnejšie cesty v Južnej Amerike, ktoré môžete nájsť. Nie je to typický dokument, ale skôr pohľad z cestovateľského hľadiska a ukážka toho, že na cestovanie nepotrebujete mať najnovšie auto a vybavenie. Cesta je plná dobrodružstiev a zaujímavostí. Ako dopadne cestovanie ôsmich ľudí ktorí sa v predtým nepoznali?

3. Na hrane zajtrajška (Edge of tomorrow)

3Dej filmu Na hrane zajtrajška sa odohráva v neďalekej budúcnosti, kde mimozemská rasa pripomínajúca včely, útočí na našu planétu. Ničia veľké mestá a zanechávajú za sebou milióny mŕtvych. Podplukovník Bill Cage (Tom Cruise), predtým nikdy nebojoval a je poverený splniť bojovú úlohu s nulovým výcvikom a s biednym vybavením. Behom niekoľkých sekúnd je mŕtvy, predtým sa mu podarí zneškodniť Alphu. Zdá sa to ako sci-fi, ale po smrti sa zobudí znovu na začiatku dňa, tesne pred útokom. Je znova nútený bojovať a umrieť. Bill sa tak dostal do časovej slučky a nemá inú možnosť ako prežívať boje znova a znova. S každým ďalším „narodením“ sa jeho schopnosti zlepšujú a tak dokáže lepšie bojovať s mimozemšťanmi. V boji mu pomáha Rita Vrataski (Emily Blunt), ktorá je hrdinka v mimozemskej vojne a dokázala zneškodniť viac ufónov ako ktokoľvek iný.

Podobný žáner tu už raz bol, no predsa je to v niečom nové a iné. Obdivujem režisérov a scenáristov, pretože majú za každým ťažšiu úlohu vymyslieť niečo nové a pre diváka zaujímavé. Takže film na hrane zajtrajška je podľa mňa TOP 3 v roku 2014.

4. Divoké historky (Relatos salvajes)

4Šesť divokých historiek, ktoré spája menšia i väčšia nespravodlivosť, krivda proti ktorým sa dá ťažko brániť, pokiaľ nechceme prekročiť hranice zákona. V rôznych situáciách sa dostanú hrdinovia filmu do situácie, keď im dôjde trpezlivosť a vezmú veci do svojich rúk a vyriešia to ako rozzúrené zviera. Čierna komédia dostala niekoľko ocenení. Vo filme sa určite každý nájde a spomenie si tak na podobné situácie ktoré prežil. Niektoré historky sú menej zaujímavé no aj tak sú všetky dobré. Pri každom príbehu sa určite s chuti zasmejete.

 

 

5. Grandhotel Budapešť

5Výborná komédia na záver, to je Grandhotel Budapešť. Dej sa odohráva na začiatku minulého storočia. Pán Gustave (Ralph Fiennes) je legenda medzi hotelovými zamestnancami. V období medzi svetovými vojnami, v zemi kde nič poriadne nefunguje je luxusný Grandhotel Budapešť miesto najvyššej spoľahlivosti. Pána Gustáva všetci milujú, pretože plní priania všetkých hostí. Jedna vďačná klientka mu po smrti odkáže mimoriadne vzácny obraz. Pán Gustáv rozprávkovo zbohatne, ale stane sa tŕňom v oku nahnevaných pozostalých a terčom nájomného vraha. V týchto vtipných momentoch mu pomáha jeho pomocník Zero Moustafa, z ktorého chce vychovať svojho nástupcu.

 

Dúfam, že vás zoznam piatich najlepších filmov inšpiroval a ak ste tieto filmy ešte nevideli, máte sa na čo tešiť.

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*