Pin It
Domov / Filmy / Game of Thrones – krv, sex a vlky

Game of Thrones – krv, sex a vlky

Seriál Game of thrones (Hra o tróny) ma očaril natoľko, že som sa rozhodol venovať mu článok. Žáner seriálu je fantasy/dráma. Ako z názvu článku vyplýva, v seriáli uvidíte hrdinské krvavé súboje, vášnivé scény hlavných hrdinov, zapletené do skvelého fantasy príbehu a veľa vlkov :)

Dej sa odohráva vo vymyslenom fantasy svete, obdobie môžeme prirovnať zhruba k stredoveku. V kontinente, kde leto trvá roky a zima môže trvať celý ľudský život, dochádza k nepokojom. Siedmim kráľovstvám vládne jeden kráľ. Kráľovstvo je obrovské. Teplé južné oblasti strieda divoký východ a krajina na zamrznutom severe je ohraničená starobylou stenou, ktorá chráni ríšu pred silami temna.

V krajine však vládnu vnútorné rozbroje, medzi dvoma rodmi Stark a Lanister. Príbeh je poprepletaný intrigami a súbojmi na život a na smrť, medzi týmito dvoma rodmi. Je to boj o moc, vplyv a územia.

Seriál je natočený podľa fantasy knihy Pieseň ohňa a ľadu od George R. R. Martina. Príbeh začína keď kráľ Robert Baratheon (jeho žena pochádza z rodu bezohľadných Lanisterov), požiada Lorda Eddarda Starka, aby mu pomohol spravovať kráľovstvo na juhu, potom ako záhadne zomrel kráľov pobočník. Z východu trón ohrozuje rod Targaryenov. Princezná Daenerys s bratom Viserysom, ktorí vládli kráľovstvu predtým, ale ich vláda bola krvavo potlačená. Na severe od ochrannej steny sa dejú čudné a nadprirodzené veci. Stenu chráni nočná hliadka, jej členovia zložili prísahu že budú chrániť ríšu až do smrti. Do nočnej hliadky sa pridáva Nedov nemanželský syn, Jon Snow. Viac vám už neprezradím.


Seriál mi veľmi pripomína súčasnú situáciu. Dobro bojuje proti zlu, ale zlo je silnejšie. Obyčajný človek (obyvateľ krajiny) je len ovca a pre panovníkov nemá žiadnu hodnotu, je to len platca daní, alebo vojak do počtu v armáde. Taktiež obecne povedané, ľudia a panovníci nevidia svojho skutočného nepriateľa a zaoberajú sa zbytočnosťami. Toto sa im v budúcnosti vypomstí. Kvôli nenažranosti panovníkov a nezhodami medzi jednotlivcami, zomierajú nevinný ľudia a celé riadenie krajiny štátom je vlastne zbytočné. O moci rozhoduje zlato a peniaze. Na morálku sa už nepozerá. Presne situácia dnešného materiálneho zmýšľania ľudí. O tomto je celá história ľudstva, asi fakt potrebujeme zmenu myslenia :)

 

Druhá séria je na dosah a 1.apríla má vyjsť prvá časť. Veľmi sa na ňu teším dúfam, že tvorcovia seriálu zakomponujú do deja trocha viac fantasy a mágie. Nahnevalo by ma ak by seriál skončil ako mnoho jeho predchodcov. Dej sa bude len rozťahovať a vznikne z toho telenovela.

Game of thrones je jeden z najlepšie spracovaných seriálov vôbec. Stačí pozrieť na hodnotenie na čsfd.cz a imdb.com. Prajem príjemný filmový zážitok.

Trailer na druhú sériu Game of thrones:

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*