Domov / Filmy / Ján „Monta“ Kovalčík z Čierneho Balogu – Ľudia sa udusia vo vlastnom odpade

Ján „Monta“ Kovalčík z Čierneho Balogu – Ľudia sa udusia vo vlastnom odpade

Inšpiratívny dokumentárny film o človeku, ktorý nežije vo veľkom pohodlí, aj keď by mohol. Radšej robí všetko pre záchranu životného prostredia a tak aj našej planéty. Aj keď je to len minimum s porovnaním veľkosti Zeme, či dokonca vesmíru.

Ján „Monta“ Kovalčík z Čierneho Balogu sa k životu postavil inak, ako od neho očakáva spoločnosť. Nemá zamestnanie, ale ako človek prispieva do spoločnosti omnoho viac. Zamysleli ste sa niekdy, koľko odpadu vyprodukujete? Monta by vám vedel o tom niečo povedať. Niekto ho považuje za blázna, pre mňa má jeho činnosť a slová hlboký význam. Svoj život zasvätil triedeniu odpadu.

Vravíte si, on sám nič nezmôže, alebo to nemá význam. Montova činnosť sa ráta ako kvapka v oceáne. Ale čo iné ako mnoho kvapiek tvorí oceán? Zamyslime sa vždy pri kúpe nového mobilu, alebo inej elektroniky, či ju naozaj potrebujeme. Odpad nemizne mávnutím prútika v smetiarskom aute, ale niekde sa musí uložiť a zrecyklovať. Uvedomme si, že nás je tu viac ako sedem miliárd a každý krok k lepšej a šetrnejšej zmene robí koniec koncov veľký výsledok. Začnime každý od seba.

„Teraz,  keď sme sa naučili lietať v povetrí ako vtáci a potápať sa ako ryby, ostáva už len jediné – naučiť sa žiť na Zemi ako ľudia.“

George Bernard Shaw

Ak sa vám článok páčil, podporte ho na vybrali.sme.sk

Ján Monta – Dokumentárny film (réžia Ivona Lichá)

Vzťah moderného človeka k prírode…

 

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*