Pin It
Domov / Grafika / Najpoužívanejšie kombinácie farieb pri tvorbe webdizajnu

Najpoužívanejšie kombinácie farieb pri tvorbe webdizajnu

V tomto článku vám chcem priblížiť farebné kombinácie, ktoré sa mi osvedčili pri tvorbe webov a ktoré ste už určite na nejakom webe videli. Farby by ste mali zvoliť hlavne podľa tematiky webu a pre koho budú stránky určené. Na firemnú web stránku “ minerálky“ určite nezvolíte čiernu alebo ružovú farbu, ale peknú modrú s kombináciou bielej a pod. Ide hlavne o to, že celkový vzhľad webu je vlastne vizitka firmy, ktorá ju reprezentuje. Už viackrát sa mi stalo, že som prišiel na web, ktorý mal možno aj zaujímavý obsah, ale dizajn bol taký hrozný, že som ju po pár sekundách opustil. A to predsa nechceme. Chcem, aby sa na mojom webe cítil zákazník príjemne, aby mu farby neťahali oči. Bohužiaľ, aj takéto weby ešte existujú.

Na začiatku by som rozdelil kombinácie podľa počtu farieb:

  • 2- farebné
  • 3- farebné
  • viac farebné

Rada: namiesto jednej farby používajte gradient (prechod z jednej farby do druhej). Vo Photoshope sa nachádza pod nástrojom “ výplň“ (ikonka plechovky, klávesová skratka G). Pre ľudské oko pôsobí prechod farby príjemnejšie ako len jeden odtieň. Gradient dokáže web krásne oživiť. Prechod stačí používať jemný.

Dvojfarebné:

Pravdepodobne najjednoduchšia varianta, stačí zvoliť dve farby a web môže vyzerať naozaj pekne. Príklad: politická strana čssd (oranžová + biela ) O2 (modrá + biela)- vhodné pre spoločnosti, kde farby webu sú vlastne farbami loga. Môžete si všimnúť, že jedna farba je v týchto prípadoch dominantná a prevažuje nad druhou. Odporúčam zvoliť dominantnú farbu a tú zvoliť ako pozadie. Spomeniem ďalšie farebné kombinácie, ktoré ladia k sebe:

a ďalšie. Týchto kombinácií je neskutočne veľa a určite každý objaví svoju obľúbenú.

Trojfarebné:

Môj najpoužívanejší a najobľúbenejší počet farieb na webe. Som zástanca tohto počtu farieb, je to tak akurát, ani veľa ani málo a je to živé. Ukážky: websupport (čierna+sivá+červená), skype (zelená+modrá+biela), iná téma (čierna+zelené+sivá) atď. Vhodné je použiť v hlavičke 2 farby a tretiu použiť ako pozadie.

3-farebných kombinácií existuje neskutočne veľa a vymenoval som ich tu iba pár.

Viacfarebné

Stačí, ak do googlu zadáte „multicoloured webdesign“- nájde vám niekoľko ukážok ,napr hneď prvý odkaz , v tomto prípade treba byť už opatrný aby vám z farieb nevznikol cirkus ako napr na stránkach Aštara Šerana veliteľa vesmírnej flotily . Potom stránka naozaj pôsobí ako z inej planéty.

Teória farieb a ich kombinácia je veľmi zaujímavá téma, na internete existuje obrovské množstvo článkov. Nie každý človek má cit pre farby a keď sa na to jednoducho necítite, inšpirujte na hotových šablonách. Ako pomôcku uvediem web “ z“, ktorý občas presnorím a hľadám na ňom zaujímavé kombinácie farieb. Farby sú rozdelené podľa kategórií, stačí si len vybrať.

Spomeniem ešte zaujímavé stránky, ktoré vám pri navrhovaní kombinácie farieb pomôžu:

 

 

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*