Pin It
Domov / Grafika / Tipy a triky pre webdizajn a grafiku – diel 1.

Tipy a triky pre webdizajn a grafiku – diel 1.

Týmto seriálom by som sa chcel s vami podeliť o skúsenosti, ktoré som nazbieral pri tvorbe grafiky a webov. Pútavá grafika je výborná pre internetový marketing.

Pravdepodobne vám nemusím predstavovať program Adobe Photoshop. Pre mňa najlepší program na prácu s bitmapovou grafikou.

Pripravujem seriál o najpoužívanejších a najužitočnejších nástrojoch vo Photoshope, ktoré využijete pri tvorbe grafiky a webdizajnu.

V úvodnom diely seriálu zhrniem, odkiaľ môžete čerpať grafiku, ikony, vektory, fotografie. Myslím, že každý grafik alebo webdizajnér sa stretol s problémom, že nemohol zohnať fotografiu, prípadne grafiku. Prinášam vám zoznam zdrojov, od ktorých čerpám ja. Obecne platí pravidlo: kto hľadá, nájde. Internet poskytuje obrovské množstvo grafiky zadarmo. Pokiaľ vás termín projektu nesúri a nechcete platiť zbytočne za grafiku z fotobanky, pokúste sa ju najprv nájsť vo free bankách.

 

Zdroje grafiky:

  • Brushe alebo štetce do Photoshopu si môžete nasťahovať napr. z veľmi dobrého webu. Vďaka týmto brushom vytvoríte pri troche kreativity veľmi peknú grafiku a hlavne- je to zadarmo. Bez brushov si prácu vo Photoshope neviem predstaviť. Existuje mnoho podobných webov, stačí napísať do googlu „free photoshop brushes“
  • Icon Finder – nazval by som to „raj pre každého webdizajnéra“. Nachádza sa tu obrovské množstvo ikoniek, ktoré využijete pri tvorbe vašej www stránky. Google vám odhalí ďalšie podobné weby, stačí zadať: free icons, icons, atď. Výhoda tohto webu je, že ikony sú k dispozícii zadarmo na stiahnutie.
  • Fotobanky alebo weby, ktoré ponúkajú fotografie a vektory na predaj. Každý web-dizajnér sa stretol s otázkou, odkiaľ vziať fotografie alebo vektory. Uvediem príklad. Dostali by ste ponuku na vytvorenie webu pre realitnú kanceláriu. Klient požaduje v hlavičke fotku mladej realitnej agentky. Pohodlne si vyhľadáte podľa kľúčových slov požadovaný obrázok a za pár eur si stiahnete veľmi kvalitné fotografie. Výhoda je, že medzi fotobankami je pomerne veľká konkurencia a to tlačí ceny dolu. Za pár drobných dokážete zohnať užitočné fotografie a vektory, ktoré vám ušetria kopu času. Pri cene práce za ktorú daný web robíte, je to zanedbateľná čiastka.
    Fotobanky: Fotolia, Istock photo, Dreamstime,
  • Ak vlastníte fotoaparát, môžete ušetriť čas a peniaze. Svoju grafiku si odfotografujte sami. Často je to jediný spôsob,ako sa k danej grafike dostať. A pri tvorbe webov a grafiky sa tomu určite nevyhnete. Ak fotoaparát nevlastníte, nezúfajte. Poproste známych, či by vám fotoaparát nepožičali. Prípadne ceny fotoaparátov dnes nie sú nejak extra vysoké a na občasné fotenie nemusíte kupovať hneď zrkadlovku. A možno vo fotení objavíte aj hobby.

Ak to s tvorbou grafiky myslíte vážne, vyhnite sa používaniu fotografií a obrázkov z googlu. Predovšetkým ak robíte web pre nejakú firmu. Použitím fotografií z googlu taktiež porušujete licenčné podmienky. Nezabúdajte že, dizajn je dnes veľmi dôležitý pre internetový marketing.

 

 

2 komentáre

  1. Ahoj

    S grafikou a dizajnom ešte len začínam a tieto tipy a triky mi celkom pomohli. Len tak ďalej :)

  2. Celkom užitočný článok. Pre začiatočníkov postačí.

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*