Domov / Internet / Výskumníci vytvorili 3D trójsky kôň pre špehovanie a odpočúvanie pomocou mobilných telefónov

Výskumníci vytvorili 3D trójsky kôň pre špehovanie a odpočúvanie pomocou mobilných telefónov

Tím z Americkej Univerzity of Indiana vytvoril špionážny malware, ktorý infikuje váš mobilný telefón a použije ho na vytvorenie 3D-obrazu miestnosti, v ktorej sa nachádzate. Väčšina ľudí sa obáva tradičných vírusov, malware a trójskych koňov na ich počítačoch. Boja sa o svoje dáta, alebo že bude ich počítač zneužitý k rôznym útokom. Ľudia by sa mali viac starať o bezpečnosť svojich mobilných zariadení, ktoré môžu veľmi jednoducho „zaznamenávať ich životy“.

Výskumníci z Indiany a Crane Division vytvorili vírus, ktorí používa fotoaparát telefónu obete. Je to aplikácia pre android, ktorá beží napozadí pod názvom PlaceRaider. Mobil je tak použitý ako špionážne zariadenie, ktoré dokáže vytvoriť podrobný 3D model vášho bytu a fotografie odosiela cez internet. Smartfóny sú totižto viac ako počítače. Využívajú rôzne senzory, kamery, akcelerometre, mikrofóny a iné snímače. Útočník dostane v skutočnosti viac informácií, ako z obyčajného PC. Smartfóny dnes poskytujú útočníkom omnoho lepšie možnosti špionáže. Môžeme konštatovať, že sú to jedny z najlepšie vybavených zariadení, stvorené na vaše sledovanie. Zariadenie používa rýchly procesor a dokáže prenášať dáta veľkou rýchlosťou. Útočník má prístup k vašim dátam a kontaktom. Naviac vás dokáže počuť, vidieť a cítiť okolie pomocou akcelerometrov.

hackerŠikovná aplikácia dokáže odfotiť informácie z vašich monitorov, účtovných dokladov, alebo iných papierov. Študenti osobitne sledovali 3D model a jednotlivé fotografie. Z 3D modelu dokázali určiť kde sa jednotlivé veci nachádzajú, koľko má miestnosť dverí, okien, stien a ako je rozložený nábytok v miestnosti. Na jednotlivých fotografiách hľadali konkrétne citlivé informácie. V roku 2011 dokonca skúšali pomocou akcelerometra telefónu, ktorý je položený pri klávesnici, spočítať počet slov napísaných na klávesnici. Obrana proti týmto vírusom nie je jednoduchá.

Smartfóny sú na jednej strane veľmi užitočné zariadenia, ktoré môžu v mnohých prípadoch pomôcť. Na strane druhej, sú to dokonalé nástroje na vašu špionáž. Položte si otázku či smartfón potrebujete, alebo ste len podľahli najnovšiemu trendu a je z vás iDiot. Rozhodnite sa sami, či potrebujete s telefónom surfovať po internete, alebo prezrádzať svoju polohu pomocou GPS. V prípade, že telefón používate len na telefonovanie a sms, stačí vám Nokia 3310 :) Kvôli tomu, že má mobil budík, ho nemusíte mať položený pri hlave, keď spíte.

Váš mobil je dnes pomerne jednoduché zneužiť na kriminálne účely. Preto si neinštalujte na telefón každú blbosť. Možno by na začiatok stačilo, aby výrobcovia nastavili stále zapnutý zvuk fotoaparátu, aby si majiteľ všimol podozrivé samovoľné fotenie. Čo z toho vyplýva? Neberte si svoj telefón do spálne a kúpeľne, lebo neviete kto sa pozerá a počúva :)

Používate v svojich smartfónoch ochranu proti malware a vírusom?

Článok môžete podporiť na vybrali.sme.sk

Zdroj: http://www.eweek.com

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*