Domov / Návody / Ako opraviť nabíjanie batérie Canon LP-E6

Ako opraviť nabíjanie batérie Canon LP-E6

Pred nedávnom sa mi stala záhadná vec. Zrazu sa mi nedala nabíjať náhradná batéria na moju zrkadlovku Canon 60D. Do teraz všetko fungovalo OK. Batériu som mohol nechať v nabíjačke aj niekoľko hodín. No nabíjačka stále blikala ako by nabíjanie neprebiehalo. Myslel som že batéria je navždy mŕtva a budem musieť objednať novú. Som však ten typ človeka čo radšej veci opraví ako vyhodí, preto som najprv začal googliť po nejakom návode. Na zahraničnom webe som sa dozvedel pár trikov ako možno ešte zachrániť vašu batériu. V tomto článku vám poskytnem niekoľko rád ako zachrániť vašu batériu Canon LP-E6.

Batéria sa používa pre modely Canon EOS 5D Mark III, EOS 5D Mark II, EOS 6D, EOS 7D, EOS 70D, EOS 60D, EOS 60Da. Orginálna nabíjačka nesie označenie  Canon LC-E6.

Tabuľka stavov batérie Canon LP-E6 pri nabíjaní

Nasledujúca tabuľka vám ukáže možné stavy blikania pri nabíjaní vašej batérie.

Stav nabitia batérie Farba Indikátor
0 – 49% Oranžová Bliká 1x za sekundu
50 – 74% Oranžová Bliká 2x za sekundu
75% a viac Oranžová Bliká 3x za sekundu
100% Zelená Svieti

 Závada batérie Canon LP-E6 sa prejavuje nasledovne:

LED dióda bliká 1x za sekundu oranžovo niekoľko hodín, teda nabíjanie neprebieha. Plné nabitie batérie pri izbovej teplote by nemalo prekročiť dobu 3 hodiny. Teda ak sa vaša batéria nenabije za 3 hodiny, niečo s ňou nie je v poriadku.

Najčastejší problém prečo sa nenabíja batéria

Zanesené a špinavé kontakty batérie. Batéria má 4 kontakty. Stačí zobrať vizitku, alebo nejaký papier a prečistiť kontakty označené + a – ako na obrázku.

Bateria-Canon-LP-E6-2

Niektoré problémy môžu vzniknúť pri dlhom nepoužívaní batérie. Mne  pomohlo skontrolovať a prečistiť kontakty na baterke. Potom sa batéria nabila na 100%.

Na internete som však našiel aj ďalšie postupy kedy prečistenie kontaktov nepomohlo.

Ďalší postup na opravu batérie, ktorá sa nenabíja

1. Vložte batériu do nabíjačky a až potom zapojte nabíjačku do siete 230V.

2. Počkajte 20 sekúnd, ak počas tejto doby bliká batéria 1x za sekundu, nechajte batériu nabíjať pokým sa nerozsvieti zelené svetlo, čo označuje plne nabitú batériu. Teraz je batéria pripravená na použitie. Nemusíte v postupe ďalej pokračovať.

3. Ak oranžová LED dióda po 20 sekundách bliká rýchlo (viac ako 1x za sekundu), vyberte batériu z nabíjačky.

4. Počkajte 10 sekúnd

5. Vložte batériu do nabíjačky

6. Oranžová LED dióda by mala začať blikať pomaly 1x za sekundu a nabíjanie začne. Ak po 20 sekundách LED dióda bliká viac ako 1x za sekundu opakujte postup od bodu 3 – 5. Ak ste zopakovali postup viac ako 3x a batéria sa za dobu 3 hodín plne nenabila, pravdepodobne skončila jej životnosť.

7. Počkajte kým sa nerozsvieti na nabíjačke zelené svetlo cca 3 hod.

Podľa spoločnosti Canon tento postup neplatí pre neorginálne batérie kompatibilné s LP-E6. V diskusii na ďalších stránkach som sa dočítal, že niekedy pomôžu lacné napodobeniny nabíjačiek z ebay.com. Teda ak máte niekoho známeho kto vlastní takúto nabíjačku, skúste pred vyhodením batérie ešte nabiť poškodenú batériu v neoriginálnej nabíjačke.

zdroj: nofilmschool.com
usa.canon.com

 

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*