Pin It
Domov / PR články / Gitarový ošiaľ

Gitarový ošiaľ

Mnohí z nás si prešli svojím „gitarovým obdobím“. Podaktorí chytili tento magický nástroj do rúk a videli, ako im leží populárna hudba pri nohách. Ostatní, ihneď po prvom krvácaní prstov, či navretí vankúšikov, zahodili gitaru do kúta. Začiatočníci zvyknú byť veľmi nedočkaví. Základom je vybrať si medzi akustickou a elektrickou gitarou. Aj keď sú odlišné, technika zostáva rovnaká. Je iba na Vás, akú hudbu radi počúvate, či akým gitaristom sa necháte viesť. Pokiaľ Vám imponujú viac elektrické gitary, tak kliknite sem.

Akustická gitara je o presnosti. V praxi to znamená asi toľko, že vytvorený zvuk bude zosobnený autenticky. Elektrická gitara je známa svojimi efektmi a zosilňovačmi. Mali by ste vedieť, že z akustiky sa prechádza na elektriku bez problémov, opačne je to však ťažšie. Aby všetko fungovalo tak ako má a hráč nebol odradený napríklad zle naladenou gitarou, rôzne obchody s hudobninami ponúkajú tzv. začiatočnícke balíčky, ktoré obsahujú gitaru, stojan, ladičku, brnkátka, pás, ale aj kombo. Spočiatku precvičujte akordy, hranie podľa sluchu, improvizáciu, posilňujte prsty. Nezameriavajte sa však iba na jedno, učte sa priebežne všetko. Cvičte pravidelne každý deň a to aspoň 15-30 minút.

gitaraInšpiráciou a povzbudením nech je pre Vás fakt, že medzi svetovými špičkami ovládajúcimi gitaru sú i slepci a tí, ktorí majú kvôli nejakej nehode indisponované prsty. Dôležitým momentom pri učení je, aby ste si uvedomili, čo Vás motivuje a či chcete vo svojom úsilí vytrvať. Je pravda, že na gitare sa môžete naučiť hrať celkom pokojne aj sami, ale vzdelanie v hudobnej škole je na nezaplatenie. Hudobnú teóriu tak znásobíte v praxi a posuniete sa o úroveň vyššie. Známi nebudú odteraz obdivovať iba Vaše moderné a netradičné konferenčné stolíky sklenené, obrazy, či Váš nový účes, ale i Váš cit pre hudbu. Posedeniam s priateľmi dodá gitara jedinečný nádych. Samostatnou kapitolou je klasická „španielka“. Tá sa využíva pri hraní tradičnej hudby alebo flamenca.

Má nylonové struny a brnká sa na ňu zväčša prstami. U elektrických gitár a tých typu jumbo prevažujú kovové struny a hrá sa s brnkátkom (trsátkom). Ako všetko v našom živote, i učenie sa hre na gitare je najmä o vytrvalosti. Dĺžka učenia a intervaly medzi pokrokmi závisia tiež od talentu a schopnosti počúvať hudbu. I prváčik sa najskôr naučí písmená a potom ich spája do slov, viet, začne písať. Podobne je to i s gitarou. Krôčik po krôčiku smerujete k dokonalosti. Čo by sa stalo, keby ten prváčik zostal stáť na písmene „A“? Pri cvičení sa nikdy nesústreďte výlučne na rýchlosť. Na prvom mieste stojí presnosť a osvojenie si správnej techniky.

Keď sa Vám toto podarí vycibriť, tak príde aj vytúžene zrýchlenie tempa. Vaše prsty a nervové zakončenia možno neboli doteraz zvyknuté na niektoré pohyby, preto ich to s láskou naučte. Nájdite si miesto, kde sa cítite dobre a sami sebou. Možno to bude vo  Vašej izbe, u kamaráta v pivnici, v záhrade, alebo Vám to najlepšie miesto vytvoria pohodlné sedacie vaky, ktoré sú hitom súčasnosti a nájdete ich TU.  Tak veľa šťastia, ale najmä zábavy. Veď hlavne k tomu je gitara určená.

 

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*