Domov / PR články / Jarné cvičenie a otužovanie tela

Jarné cvičenie a otužovanie tela

Aj vy sa tešíte zo slniečka a prebúdzajúcej sa prírody? Určite áno, veď jar je zaiste najkrajším ročným obdobím. No môže sa stať, že vašu radosť zatieňuje znechutenie z nadbytočných kilogramov, ktoré ste si nazbierali počas zimy. Nezúfajte, neprepadajte depresii a znechuteniu, pretože práve teraz je ten najlepší čas prebrať svoje zaspaté telo zo zimného spánku, detoxikovať ho a začať sa otužovať. Navlečte si teda pohodlné na šport napríklad legíny a ide sa na to!

Zvýšený príjem tekutín a doplnky stravy

Dodržiavanie pitného režimu je pri zvýšenej fyzickej námahe nesmierne dôležité (nezáleží na tom, aký je práve mesiac). Človek sa pri namáhaní a zaťažovaní organizmu oveľa viac potí, a preto potrebuje doplniť tekutiny. Piť by sme mali počas tréningu, ale aj po jeho ukončení. Nedostatok vody má vplyv i na samotný výkon a jeho výsledky. Tie môžete zlepšiť napríklad požitím správnych výživových doplnkov. Orientujte sa prevažne na tie prírodné. Môžete nimi podporiť chudnutie, energiu a ovplyvniť stav cholesterolu.

Cvičenie v prírode nemá konkurenciu

Posilňovanie vo fitnescentre, kde máte k dispozícií hrazdy a iné pomôcky na cvičenie, je iste skvelé, ale cvičenie v prírode má svoje bezkonkurenčné plusy. Nielenže zlepšujete svoju fyzickú kondíciu, ale čerstvý vzduch, slniečko, prírodné scenérie a štebot vtákov ovplyvňujú aj vaše psychické rozpoloženie. Okrem toho, vonku sa dajú vykonávať aktivity, ktoré v telocvični robiť nemôžete. Začínajte s prechádzkami, pokračujte behom, bicyklovaním, korčuľovaním a podobne. Pobytom vonku sa nabijete vitamínom D a pozitívnym elánom. Dá sa tiež predpokladať, že vám tu nehrozí stereotypná nuda.

Zvyšujte si latku a nezabúdajte na strečing

Po zime je väčšina z nás neforemná, apatická a bez výdrže, preto postupujte pomaly. V pravidelných intervaloch by ste však mali na seba klásť vyššie nároky a posúvať svoje hranice. K miernemu poklusu pripojte rýchly šprint alebo skákanie na švihadle. Zrýchlením tempa a naberaním intenzity pôjdu kilá dole omnoho rýchlejšie. Nevynechávajte však ani strečing a pohodové vydýchavanie. Práve toto sa často podceňuje, no v konečnom dôsledku znásobuje výsledok a skvalitňuje flexibilitu tela. Stačí si iba na pár minút popreťahovať všetky dôležité partie. Nehrozí vám tak žiadne zranenie, ba ani svalové bolesti.

Posilňovanie imunity otužovaním

Neprestávajte s cvičením ani v škaredom počasí. Zaobstarajte si napríklad činky, výborne sa vďaka ním ponaťahujete a nevyjdete z cviku. Činkové sety v rôznych prevedeniach kúpite aj v e-shop fitness-sport.sk Cvičením posilňujeme obranyschopnosť organizmu. K veľmi kvalitným formám posilňovania imunity patrí však aj otužovanie, ktoré môže mať podobu studenej sprchy, ale aj saunovania. V podstate ide o vytvorenie akéhosi stresového momentu pre telo, kedy sa stáva náchylnejšie na infekcie. Organizmus by si mal postupne na tento stav zvyknúť a stane sa voči chorobe imúnny. Určite sa neoplatí začínať s otužovaním v zime, v čase chrípok a najvyššieho nátlaku na naše zdravie. Vhodným obdobím je práve jar, no malo by ísť o dlhodobý a pravidelný proces. Studenou vodou sa môžete otužovať každé ráno, ale saunujte sa iba raz týždenne. Neprežeňte to však hneď na začiatku a nevystavujte sa zbytočne žiadnym extrémom. Skúste napríklad znížiť izbovú teplotu, ráno cvičte pri otvorenom okne a podobne. Ani so sprchovaním sa neunáhlite. Pokiaľ si na seba pustíte hneď prvýkrát ľadovú sprchu, efekt bude presne opačný. Keď už telo naučíte na istý režim otužovania (zvyčajne po mesiaci), netlmte svoje úsilie, pretože potom sa môžete vrátiť na začiatok. Telo si totiž veľmi rýchlo odvykne a znova zlenivie.

Pokiaľ ste sa rozhodli radikálne zmeniť svoj životný štýl, tak vám prajeme veľa šťastia a pevné nervy!

Zdroj: magazin.zdrava-medicina.sk, cvicte.sk

Foto: freedigitalphotos.net