Domov / PR články / K založeniu podniku nestačí len odvaha

K založeniu podniku nestačí len odvaha

V súčasnosti vzniká mnoho nových podnikov. No skutočne dobrý podnik neskrachuje po roku, dvoch, ani piatich. Aby podnik fungoval, je nutné si ešte pred založením objasniť pár dôležitých faktov. K zakladaniu je síce veľmi potrebná odvaha, ale určite to tým nekončí. Ide o celý komplex činností, ktoré sa musia urobiť a zároveň zharmonizovať. Hneď na začiatku potrebujete teda okrem odvahy financie a naozaj dobrý nápad, ktorý by mal byť spracovaný do Podnikateľského plánu. V ňom sa zhrnie predmet podnikania, zabezpečenie financií, materiálu, prípadne zamestnancov. Rozmyslite si, či chcete podnikať ako fyzická alebo právnická osoba. Ak v tom nemáte jasno, tak si nechajte odborne poradiť. Nech je váš nápad akokoľvek dobrý, je nutné zvážiť, koľko vám vynesie.

Pretože bez zisku sa neoplatí podnikať. Podnik vzniká dňom zápisu do Obchodné registra alebo získaním Osvedčenia o živnostenskom oprávnení. Rozhodnutie založiť si podnik nesmie byť ľahkovážne, treba ho brať so všetkou vážnosťou. Dnes už existuje mnoho spoločností, ktoré vám so zakladaním pomôžu. Jednou z možností je zakladanie s.r.o. so spoločnosťou FONTIONNEL. Keď už ste zapísaný v Obchodnom registri, tak určite máte vyriešený svoj obchodný názov, ktorý je jedinečný a odlišuje vás od ostatných. Podľa zákona je povolené používať tri druhy názvov. V prvom rade je to meno a priezvisko podnikateľa, potom sú to vecné obchodné názvy, ktoré vyjadrujú predmet vášho podnikania (nábytok s.r.o. a pod.) a zmiešané obchodné názvy – kombinácia predošlých dvoch (Juraj Veselý – nábytok s.r.o.).

hand Prax nám však ukazuje, že sa môžeme stretnúť aj s názvami, ktoré sa nedajú zaradiť ani do jednej triedy (JUVEZA). V obchodnom registri tiež musíte zapísať sídlo spoločnosti. Práve pri hľadaní vhodného miesta niekedy nastáva problém. Možno sa pri vykonávaní ani nepotrebujete zdržiavať na jednom mieste alebo využívať väčšie priestory, ale sídlo uviesť musíte. Práve z tohto dôvodu sú tu dnes firmy, ktoré vám s týmto pomôžu. Vytvoria vám registračné sídlo, ktoré bude vlastne vaša virtuálna kancelária. Poskytnú vám svoj priestor, kde vám bude chodiť pošta, ale nemusíte sa tu zdržiavať. O každej pošte vás budú zo sídla informovať a na požiadanie vám ju pošlú. Je len na vás, či sa rozhodnete pre vlastnú kanceláriu s počítačom, telefónom a tlačiarňou, do ktorej zaobstaráte kompatibilné tonery z eshopu gras.sk a pod., alebo si zaplatíte kanceláriu, ktorá vás bude stáť necelých štyridsať eur mesačne.

Po založení podniku prichádza realita, v ktorej sa budete musieť predierať pomedzi konkurenciu, súťažiť s ňou o zákazníkov a viesť nekonečný „boj“ s inštitúciami a byrokraciou. Ak však vytrvá vaše nadšenie, odvaha a zdravý rozum, tak vaša firma vytrvá viac ako päť rokov. Veľa šťastia.

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*