Pin It
Domov / PR články / Keď chrbtica povie „stop“

Keď chrbtica povie „stop“

Kostra, naša oporná sústava, chrániaca dôležité telesné orgány, je jedným z tých mechanizmov, v ktorých do seba všetko presne zapadá a navzájom sa ovplyvňuje. Väzivá, chrupavky, kosti a kostné spojenia sú zdanlivo malé detaily, ale v skutočnosti si zaslúžia celú našu pozornosť. Neraz ten zabehnutý systém podceňujeme a berieme ako samozrejmosť. Aký je to dar si skutočne uvedomíme až vtedy, keď sa začne niečo zadrhávať. Svoje by o tom vedeli rozprávať ľudia, ktorých trápi napríklad taká osteoporóza, ktorá sa stala závažným problémom súčasnosti. Hovoríte si, že Vám sa to nemôže stať? Čítajte ďalej a potom robte uzávery.

 

kostiRednutie kostí je jedna vec, no nemenej alarmujúce sú aj choroby chrbtice. Zdravotný stav chrbtice určuje výkonnosť a pracovné schopnosti. Celkom jednoznačne môžeme tvrdiť, že sa podpisuje pod kvalitu nášho života. Chrbtica zastáva skutočne dôležité miesto, nesie všetky naše starosti. Nezaslúži si ľahostajnosť, ale každodennú starostlivosť. V súčasnosti to platí dvojnásobne. Aj vy patríte medzi tých, ktorí majú sedavé zamestnanie, pracujú za PC, šoférujú aj niekoľko hodín denne, chýba Vám pohyb alebo sa až príliš často stresujete? Vítame Vás v modernej dobe, ktorá sa správa k Vašej chrbtici naozaj neúctivo. Naša oporná sústava síce vydrží dlho, ale i ona má svoje hranice a raz si proste povie „stop“. Je nutné naučiť sa sebadisciplíne a dopriať chrbtici aj potrebný relax. Mali by ste si uvedomiť, že ak raz máte chorú chrbticu, tak sa spustí akoby „domino efektom“ aj chorľavenie vnútorných orgánov. Len skutočne malé percento ľudí dbá na to, aby pravidelne naťahovali a precvičovali svoju chrbticu.

Jedna z mnohých právd hovorí, že zdravie, sila a energia človeka nezávisia na veku, ale na stave jeho chrbtice. Je zarážajúce, že ľudia poznajú recept na predĺženie mladosti, no takmer ho nevyužívajú. Okrem iného, samozrejmosťou by mala byť aj pohodlná zdravotná obuv, napríklad aj z eshopu elstrote.sk a dodržiavanie pravidelnosti v cvičení. Starostlivosť o chrbticu Vám pritom nemusí zaberať ani minútu z nabitého programu. Stačí, aby ste sa sústredili na vztýčenú hlavu a vzpriamený hrudný kôš, nehrbili sa a namiesto výťahu použili schody, pričom sa neopierajte zbytočne o zábradlie.

Pri boji s chorobami chrbtice by ste mali myslieť aj na celkovú úpravu životosprávy – zmeniť pohybové návyky, telesnú záťaž, pracovné zaradenie, posilňovanie.

Fiodor Michajloviť Dostojevskij povedal, že vďaka chorobe poznáme hodnotu zdravia. Veríme, že vy si tú pravú hodnotu a význam Vášho zdravia a Vašej chrbtice  uvedomíte oveľa skôr, ako Vám to pripomenie choroba. Zdravý človek má tisíc prianí, chorý iba jedno. Možno to vyznie ako klišé, no musíte uznať, že je pravdivé.

 

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*