Domov / PR články / Láska si vek nevyberá

Láska si vek nevyberá

O láske by sa dali písať hrubé knihy, a to tak o tej prvej alebo platonickej, ako o pravej či neopätovanej. My sme si však dnes zvolili tému „láska a vek“. Určite ste už čítali články o tom, ako mladých mužov priťahujú staršie ženy a mladučké slečny si zaisťujú budúcnosť vzťahom so starším mužom. Áno, dá sa na to celé pozerať aj takto povrchne, ale láska je ako najvzácnejší poklad, a preto k nej treba aj tak pristupovať. Nie majetnícky a materiálne, ako to so svojím pokladom robili napríklad piráti, ale šetrne a s úctou, ako keď dostanete do vlastníctva vzácny rodinný šperk, ku ktorému Vás viaže hlboký cit. Pravidlá si vytvorili ľudia a oni tiež dozerajú na ich dodržiavanie. Niektoré sú užitočné, no podaktoré možno aj zbytočné. Sem patrí napríklad staré tvrdenie, že muž by mal byť od svojej ženy starší, ale zase nie príliš. Často sa stretávame tiež s názorom, že seniori už nemajú právo na lásku. Akosi sme pozabudli na to, že láska si vek nevyberá. A tým máme na mysli pravú lásku, nezištnú, kde sa všetko netočí iba okolo sexu a peňazí.

Na jednej lodi

Zamilovali ste sa do niekoho o 20 rokov staršieho, prípadne mladšieho, alebo ste sa nedávno rozviedli (ovdoveli) a znova cítite ten krásny pocit, na ktorý ste takmer zabudli? V prvom rade si zaslúžite našu úctu, pretože je zjavné, že ste emotívny človek, ktorý je schopný milovať. Možno cítite zmätok a priatelia Vám dookola opakujú, že je to iba očarenie, ale prečo by to nemohla byť celkom pokojne aj láska? Denne počúvate štipľavé poznámky o tom, že ide iba o krátky flirt a keď to skončí, tak zostanete osamelý a chudobný (alebo oboje)? Láska zvykne byť slepá, no ak sa troška zamyslite, určite dokážete odhadnúť charakter objektu svojich túžob. Mali by ste byť na jednej lodi, ochotní sa o seba postarať v chorobe a uskromniť, ak je do výplaty ešte ďaleko. Možno nezaškodí partnera trošku otestovať. Bol by s Vami, aj keby ste neboli tým, kým ste? Dôležitá je podpora, vzájomná úcta a hrdosť. V prípade, že ste dvaja seniori a deti akosi nedokážu akceptovať, že ešte nie ste na odstrel a túžite milovať (i prijímať lásku), doprajte si súkromie, teda špeciálne pobyty pre seniorov. Ujasnite si spoločnú budúcnosti a neskôr, ak v tom vidíte zmysel, porozprávajte sa i s deťmi. Mali by ste však pochopiť, že ste dospelí ľudia, a preto si môžete robiť, čo chcete. Nikomu nemusíte nič vysvetľovať. Mnoho krásnych vzťahov totiž stroskotalo práve na neporozumení rodiny. Zaľúbenci sa cítia vinní a často ani nevedia prečo. Možno iba preto, lebo milujú. Vaše deti sa možno tiež raz dostanú do podobnej situácie a uvedomia si, akú urobili chybu.

Ako zistiť, že partner je ten pravý?

dedoOdhliadnuc od toho, že každý cíti svoju rolu vo vzťahu a je iba na ňom, či sa s ňou vyrovná alebo nie, skúsme sa zamerať na niekoľko drobností, ktoré pomôžu odhaliť skutočnú lásku. Vzťah by mal byť vyrovnaný. Ak teda cítite, že do neho iba dávate a nič nedostávate späť, tak to asi nebude to pravé orechové. Láska je síce nezištná a za to, čo dáva, nečaká nič, ale netreba si ju mýliť s hlúposťou a naivitou (jeden z najčastejších problémov vo vzťahoch). Pozorovať treba aj povrchné veci, a to v zmysle, ako k ním pristupuje partner. Muži sú viac zameraní na krásu a dámy na majetok. V prirodzenom kolobehu na tom nie je nič zlé, ale všetkého veľa škodí. Ak Vám partner neustále pripomína, že v týchto šatách (ale aj mnohých ďalších) ste tlstá, alebo partnerka donekonečna omieľa, že by ste mali zmeniť prácu, pretože táto negarantuje potrebný štandard, neignorujte blikajúcu varovnú kontrolku. Uvedomili ste si odrazu, že príchodom do nového vzťahu sa postupne vzdávate všetkých svojich záľub? Alebo je to naopak a vzájomne sa dopĺňate? Pristúpili ste na nedeľný golf a partner sa dal nahovoriť na to, aby vyskúšal kolieskové korčule? Nádhera! Tak to má byť! Spája Vás napríklad aj náboženstvo a radi sa spoločne modlíte? Potom by ste možno ocenili aj brožúrky krížové cesty. Zvykne sa síce hovoriť, že protiklady sa priťahujú, no každý potrebuje niekoho, kto ho pochopí a bude rešpektovať jeho hodnoty. Ak cítite aj niečo viac ako vášeň, radi sa bavíte v spoločnosti partnerových priateľov (možno i o generáciu mladších/starších) a viete spoločne precítiť nielen všetko to krásne, čo život ponúka, potom to bude skutočná láska. Držíme palce a nenechajte si tento krásny cit nikým (ničím) pokaziť.

 

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*