Domov / PR články / LPG – áno alebo nie?

LPG – áno alebo nie?

K ľudskej povahe patrí i nerozhodnosť, porovnávanie a hľadanie alternatív. Pokiaľ má človek pred sebou niekoľko možností, tak začne kalkulovať. Už akosi tradične je pre nás prvoradá cena. Až potom zvažujeme všetky výhody a nevýhody. Podobne je to i v prípade prerobenia auta na LPG pohon. Ak v tom nemáte jasno, tak sa poďte s nami pozrieť na všetky pre a proti.

LPG je…

Pre niekoho je pohon na LPG samozrejmosťou ako to, že majú kolesá na jeho aute disky. Iní zase vôbec netušia, čo všetci na tom vidia. LPG je skvapalnený ropný plyn. U nás ide o zmes propánu a butánu. Táto zmes sa potom používa na pohon motorových vozidiel. Propán-bután tvorí iba 4% z predaja pohonných hmôt. Z hľadiska daní nie je pre štát tak atraktívny ako benzín či nafta. Daň na LPG ako palivo bola preto zrušená. Z toho dôvodu si drží nízku cenu. Moderné benzínové motory nemajú so spaľovaním LPG takmer žiadne ťažkosti. Problémy by mohli nastať u áut, ktoré potrebujú olovnatý alebo UNI benzín. Čo by vám malo byť jasné je fakt, že prestavbou auta na plyn neprídete o možnosť využívať aj pôvodné palivo. Okrem niekoľkých litrov benzínu v nádrži máte k dispozícií ďalších 40 – 60 litrov propán-butánu, ktoré zabezpečia kvalitné LPG nádrže. Na tomto webe sa dozviete podrobné info. Váš dojazd sa tak niekoľkonásobne zvýši. Vo väčšej miere sa prerábajú na LPG autá poháňané pôvodne benzínom, naftové už kvôli náročnosti menej.

Výhody LPG

  • až o 80% menšia produkcia škodlivých emisií
  • neutvárajú sa usadeniny = predlžuje sa životnosť motora
  • pri havárií nehrozí nebezpečenstvo výbuchu
  • znížia sa náklady na pohonné hmoty až o 50%
  • zvýšenie dojazdovej vzdialenosti
  • LPG zvyšuje predajnú cenu vozidla
  • mazací olej si udrží dlhšiu životnosť
  • nestrácate možnosť benzínového pohonu

Nevýhody LPG

  • prvotná investícia pri prestavbe
  • zvýšenie spotreby LPG o 10%
  • zákaz parkovania v podzemných garážach
  • zmenšenie batožinového priestoru
  • zväčšenie prevádzkovej hmotnosti

Na začiatku sme spomínali ľudskú povahu. K nej patria vo veľkej miere tiež predsudky, ktorých sa človek neraz iba ťažko zbavuje. V súvislosti s LPG sú spomínané naozaj často. Podaktorí sa prikláňajú k extrémnemu názoru, že tlaková nádrž je akoby bomba na kolesách. LPG však vôbec nie je také nebezpečné, ako si mnohí myslia. Možno sa časom stane táto pohonná hmota a nádrže na ňu takou samozrejmosťou ako sú brzdové kotúče, či rezerva v aute. Pre viac info kliknite SEM.  Dnes sa však musia vyvracať mnohé polopravdy a zavádzajúce informácie, ktoré môžu laika znepokojiť. Plyn je dokonca chránený v prípade havárie lepšie ako benzín. Ani pri tých najväčších extrémoch nádrž nikdy nevybuchne, iba začne pomaly vypúšťať plyn. Vo veľkej miere sa LPG využíva v prostriedkoch hromadnej dopravy v nejednej z európskych metropol, ale už i mnohí výrobcovia začínajú ponúkať túto možnosť. Aj táto skutočnosť svedčí o tom, že sa naozaj nemusíte ničoho obávať.

Pokiaľ si na úpravu auta a zavedenie LPG sami netrúfate, tak sa obráťte na odborníka, pretože neodborne prevedené práce môžu viesť aj k vysokej spotrebe, nakoľko je toto zariadenie skutočne citlivé na nastavenie.

Prajeme veľa šťastných kilometrov s LPG.

 

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*