Pin It
Domov / PR články / Šperky – zvýrazňujú prirodzený pôvab

Šperky – zvýrazňujú prirodzený pôvab

Gavalieri už odnepamäti kupovali svojim dámam očarujúce šperky, aby nimi vyzdvihli ich ženskosť a dokázali veľkosť svojich citov. Materiály použité na výrobu šperkov sú však rôzne a nie vždy platí pravidlo, že najdrahšie je i to najlepšie. Výber šperku by nemal byť iba o cene a vzhľade. Pozor si treba dávať aj na odolnosť či riziko vyvolania alergickej reakcie. Pozrime sa spoločne, ktorý materiál je na šperk najlepší.

Zlato nie je náročné na údržbu a krásne sa vyníma. Pri nízkom karátovom čísle však môže sčernieť. Pokiaľ nepatríte k „horným desaťtisíc“, tak Vás môže odradiť aj jeho cena. V prípade, že chce byť žena cool, tak si každý jej outfit vyžaduje nejaký ten doplnok. Keby to však riešila iba zlatom, tak by to pravdepodobne dopadlo finančným krachom. Oveľa dostupnejšie sú pozlátené šperky, ktoré sa kvalitou vyrovnajú tým zlatým. Za nevýhodu zlata sa považuje aj veľmi rýchle poškriabanie. Najlepšie si to všimnú manželské páry, ktoré denne nosia na prste zlatú obrúčku.

Striebro ide ruka v ruke so zlatom, sú ako súrodenci. Strieborné šperky sa výborne vynímajú so zirkónmi a sú predsa o niečo dostupnejšie ako tie zlaté. I tu však hrozí vysoké riziko poškriabania. Sú tiež náchylné na pot a vlhkosť vzduchu. Ak vyslovene nevyhľadávate tzv. „vintage“ vzhľad, tak Vás môže zaskočiť strata lesku, ktorá je po rokoch pre striebro typická. V súčasnosti je však v ponuke mnoho prípravkov i domácich receptov na vyčistenie striebra. Ako vhodná alternatíva za striebro sa ukazuje aj chirurgická oceľ, ktorá je tvrdšia, nemá sklony k sčerneniu a zväčša nevyvoláva alergické reakcie.

K zvýšeniu lesku zlatých a strieborných šperkov prispieva ródium – extra tvrdý materiál s krásnym leskom, ktorý zabraňuje sčerneniu. Ide o najvzácnejší a najdrahší kov využívaný v šperkárstve. Pri úpravu šperkov je pridávanie malého množstva ródia pomerne obľúbené.

Titán – silný, ale ľahký, dostupný v množstve farieb a ľahko udržiavateľný. Vďaka takejto kombinácií vlastností sa stal veľmi populárny v šperkárstve súčasnosti. Ide o vysoko kvalitný a antialergický šperk s dlhou životnosťou. Dámy po ňom radi siahajú, keď hľadajú vhodný doplnok k šatám. Dnes sú veľmi trendy aj titánové obrúčky a prívesky.

Volfrám/tungsten využitý v šperkoch im akoby vdýchol nesmrteľnosť. Tento materiál je totiž možné poškriabať iba diamantom. I z tohto dôvodu sa stávajú populárne napríklad volfrámové obrúčky.

Ktorý materiál je teda najlepší? Veríme, že Vám naše dobre mienené rady pomôžu uľahčiť výber. 

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*