Domov / PR články / Vyberte si psieho miláčika

Vyberte si psieho miláčika

Prirodzenou súčasťou domácností je i psí miláčik. Ten sa najlepšie cíti v dome s veľkou záhradou. No vieme, že niektoré plemená sa hodia aj ako spoločníci do bytu. Postavili ste dom, zariadili záhradu a máte za sebou už i také detaily, ako je odpad a čistenie spodných vôd? Výborného partnera, ktorý Vám poradí v tejto oblasti nájdete TU. Keď už máte toto všetko za sebou, tak môžete uvažovať o výbere domáceho miláčika alebo plnohodnotného strážcu objektu.

 

 

 

nemecky ovciakMajitelia si zväčša vyberajú takú rasu, ktorá vyhovuje ich životnému štýlu. Pes nie je vec, a preto je nutné uvedomiť si, že jeho obstaraním pribudne do Vašej domácnosti nový člen, ktorý sa bude o Vašu priazeň uchádzať možno i viac ako desať rokov. Za svoju vernosť a oddanosť si vyžaduje kŕmenie, venčenie, veterinárnu starostlivosť, ale i maznanie a dávku citu. Zvážte, na čo a prečo vlastne psa chcete. Možno Vám viac vyhovuje nemecký ovčiak, lebo chcete inteligentné plemeno, ktoré Vás bude schopné ochrániť. Alebo to bude stavač, pudlík, čivava, ktorú chcete najmä preto, aby ste sa necítili osamelo? Na začiatku si tiež vyjasnite otázku, aké pohlavie chcete, ale aj to, či máte záujem o šteňa alebo staršieho trénovaného krásavca. Chcete s ním chodiť na výstavy? Tu je dôležitá i čistokrvnosť.

K deťom sa viac hodia šteňatá, no starších ľudí môže ich hravosť vyčerpávať. U starších psov si zase treba dávať pozor na to, aby mali dostatočne vypestované návyky. Pokiaľ si domov dovediete veľké plemeno, nemali by ste zabúdať, že takýto druh potrebuje veľa pohybu, ale aj to, že starostlivosť o neho môže byť finančne náročná. Určite netreba zdôrazňovať investíciu do výcviku, aby sa z priateľa nestalo dravé a neovládateľné zviera. I kupovanie stravy nemusí byť práve najlacnejšie. Pokiaľ bývate v byte a plánujete si priviesť do neho psíka, tak jeho veľkosť by mala byť prispôsobená veľkosti bytu. Veľký pes sa v malom byte cíti veľmi obmedzene a to vedie k jeho trápeniu. Odborníci tiež odporúčajú chovať minimálne dvoch psov súčasne, najmä pri menších plemenách. Spolu sa vedia dostatočne vyhrať a zároveň sa vyhnete tomu, že sa Váš miláčik bude chovať majetnícky či rozmaznane.

Väčšie rasy sa dožívajú nižšieho veku. No napríklad taký teriér s Vami prežije pokojne aj dvadsať rokov. Obe pohlavia majú svoje prednosti i mínusy. Samice sa cvičia rýchlejšie, vytvoria si k pánovi silnejší vzťah, no vyžadujú si viacej pozornosti a neraz ich treba sterilizovať. Samce majú väčšiu guráž, no ťažšie sa prispôsobujú autoritám.

V neposlednom rade si treba vyriešiť otázku, ako budú Vášho psieho miláčika vnímať susedia. Vieme, že susedské vzťahy sú niekedy napäté. Nebude im prekážať psí brechot a vyčíňanie Vášho nového člena? Riešením nadmerného brechotu môžu byť aj špeciálne obojky, pre ktoré kliknite SEM. Obojky proti štekaniu naučia psa zostať v tichosti a tým sa predíde nepríjemným situáciám. Tiež sú skvelým doplnkom pre efektívny výcvik.

Tradičným pravidlom zostáva, že pes je najlepším priateľom človeka a dokáže ho milovať i v tom prípade, keď mu človek jeho lásku neopláca. No aj pes má svoje hranice, a preto ich neporušujte, správajte sa k nemu dôstojne a nájdete v ňom partnera na život a na smrť.

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*