Domov / PR články / Zamilujte si Cyprus – turistický aj obchodný raj

Zamilujte si Cyprus – turistický aj obchodný raj

Cyprus je miesto, ktoré si dokáže človeka podmaniť ako samotná bohyňa lásky Afrodita. Tretí najväčší ostrov Stredozemného mora ohuruje svojou čistou a rôznorodou prírodou. Turisti sa tu striedajú počas celého roka. Zamilovali si rozsiahle pláže a tyrkysovo-modré záblesky na hladine mora. Nemenej fascinujúca je aj cyperská kultúra a umenie, ktoré vypovedajú o pestrých dejinách tejto okúzľujúcej destinácie. K dispozícií je tiež komfortné ubytovanie v luxusných hoteloch, ktoré sú plné aj mimo sezóny, pretože slnečné dní sú tu až 300 dní v roku a padne tu minimálne množstvo zrážok. Okrem vynikajúcich podmienok pre relax, vodné športy a objavovanie je tu ešte niečo, čo sem ľudí láka doslova magickou príťažlivosťou. Dnes je mimoriadne atraktívne zakladanie offshore spoločností, teda mám na mysli spoločnosti v daňových rajoch a Cyprus je jedným z nich. Čítajte ďalej a dozviete sa, ako to funguje a kam sa obrátiť, ak chcete svoj biznis rozbehnúť v niektorom z kultových miest obchodníkov.

Stret kultúr

Ostrov bol pôvodne britskou kolóniou, no v roku 1960 sa osamostatnil. Jeho meno je odvodené od gréckeho slova „kypros“, a teda meď. I to svedčí o tom, že je bohatý na nerastné suroviny (okrem medi je to pyrit a azbest). Cyprus je územne rozdelený. Obsadením tureckou armádou v roku 1974 bola vyhlásená severná tretina ostrova za Severocyperskú tureckú republiku. Ľudia sa tu živia aj rybolovom a dobre rozvinutý je tiež textilný a potravinársky priemysel. Obchodná flotila patrí medzi najväčšie na svete. Cesty sú upravené, jazdí sa tu vľavo a na vedenie motorového vozidla potrebujete medzinárodný vodičský preukaz. Národná kuchyňa je pestrá na morské plody a ryby všetkých druhov, ktoré sa podávajú so syrmi a šalátmi. Európska kultúra sa tu prelína so stredozemnou, čo iba zvýrazňuje pútavosť spoločenského prostredia. Domáci obyvatelia sú voči turistom veľmi priateľskí, možno aj preto, že tvoria významnú súčasť ich príjmu. Ostrov patril ešte pred rokom 2003 medzi offshore jurisdikcie s nízkym zdanením. Pred vstupom do Európskej únie musela krajina prijať opatrenie ohľadne výšky daní, no aj napriek tomu sa tu stále oplatí podnikať.

Prečo je Cyprus tak zaujímavý pre investorov a podnikateľov?

Hlavným dôvodom, prečo si tento ostrov zamilovalo toľko biznismenov, je fakt, že sú tu jedny z najnižších daňových sadzieb pre cudzincov v Európe. Za plus sa považuje aj väčší výber nákladových položiek, ktoré si môžete odpísať z daní. Offshore spoločnosti Cyprus poskytujú aj anonymitu vlastníctva a ochrana údajov. Využívané sú s obľubou holdingové spoločnosti, vďaka ktorým smú podnikatelia investovať do dcérskych spoločností a minimalizovať tak daňové náklady. Klient kupuje už založenú spoločnosť, a teda ready-made. Company Formation to urobí za Vás. Existuje teda možnosť, kedy nemusíte riešiť všetky náležitosti svojpomocne, ale tím profesionálov z Company Formation to urobí za Vás. Podpíšete iba jeden papier a stanete sa vlastníkom spoločnosti. Nie je ani nutné overovať niečo na cyperskej ambasáde. V prípade záujmu je tu tiež možnosť založiť úplne novú spoločnosť, a to už do 5 pracovných dní. V prípade holdingu nie je nutné, aby bola firma registrovaná na DPH. Povinnosťou každej cyperskej spoločnosti je viesť účtovníctvo a vykonávať audit.

Daňový raj a jeho členenie

Daňovým rajom označujeme zeme, v ktorých sú mimoriadne daňové zvýhodnenia pre zahraničné firmy. Zisky zahraničných podnikov (offshore spoločností) sú zdanené skutočne zanedbateľne. Spoločnosti s vedením mimo danú zem nie sú zdaňované vôbec, a teda sú od dane z príjmu oslobodené. Získavajú tak ďalšie daňové výhody, ako je napríklad oslobodenie od cla pri prevoze hmotného a nehmotného investičného majetku ako sú automobily, zariadenie a kancelárska technika. Predstavte si že používate vo vašej firme tonery Canon. Určite sa neoplatí kupovať kancelársku techniku z iného konca sveta, ale využiť môžete radšej služby domácich firiem, napríklad náplne od TonerParner. Kvalitné vybavenie pre tlačiarne kúpite v internetovom obchode tonerpartner.cz.

Firmy musia, prirodzene, dodržať niekoľko podmienok – činnosť obmedzená na podnikanie mimo danú zem, držitelia kapitálových podielov musia byť cudzinci a firma nesmie získavať financie z tuzemských zdrojov. Cieľom je prilákať do krajiny zahraničný kapitál a vytvoriť z nej významné finančné a hospodárske centrum. Daňový raj delíme na offshore spoločnosti, ktoré udržujú sídlo v danej zemi, majú tu svojho zástupcu a musia hradiť vláde paušálnu daň (minimálnu). Pri splnení týchto troch podmienok je spoločnosť pripravená využívať všetky výhody. Údaje o majiteľoch nie sú voľne prístupné, je tu nulová daň z príjmu, väčšina offshore lokalít nevyžaduje podávanie daňového priznania, prevádzkové náklady sú znížené na najnižšiu hodnotu, nehrozia žiadne dedičské či darovacie dane a spoločnosť sa môže tešiť tiež z minimálnych zásahov zo strany úradov. Okrem Cypru sem patria napríklad Britské Panenské ostrovy, Seychelly, Bahama, Kajmanské ostrovy či Lichtenštajnsko. Druhú časť daňových rajov tvoria onshore spoločnosti v krajine Cyprus. Na rozdiel od offshore neumiestňujú svoje sídlo do daňových rajov, ale dominujú v domácej ekonomike a sú evidované na verejných databázach svojej krajiny. K optimalizácií svojej daňovej povinnosti využívajú zľavy na dani, daňové výhody a úspory.

Daňové raje šetria peniaze svojich užívateľov, nútia politikov znižovať daňové zaťaženie či obmedzovať byrokraciu. Veríme, že i slovenskí podnikatelia sa nechajú inšpirovať neprehliadnuteľnými výhodami a rozbehnú svoj biznis v rajskom prostredí. Prajeme veľa šťastia!

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*