Pin It
Domov / PR články / Zdravý chrup prináša sebavedomý úsmev

Zdravý chrup prináša sebavedomý úsmev

Ak sa vám už stalo, že ste si na pečive či jablku zlomili zub (alebo máte inak poškodený chrup), iste si plne uvedomujete, aká nepríjemná sa odrazu stáva komunikácia i s tými najbližšími ľuďmi. Zuby vypovedajú o celkovom zdraví, no výrazne ovplyvňujú aj naše sebavedomie. Keďže doba je taká, že iba máloktorí zubári sú motivovaní k tomu, aby ich pacienti mali skutočne zdravý chrup, musíme dbať na jeho stav najmä my sami. Okrem toho, kto by aj dobrovoľne túžil po návšteve stomatologickej ambulancie? Záujemcom je dnes k dispozícií kompletná ponuka kde je medicínska literatúra, ktorá im môže ukázať správny smer. No aj my vám dnes chceme ponúknuť niekoľko základných pravidiel a informácií.

S čistením to netreba preháňať

Mnohí sa mylne domnievajú, že podstatu zdravých zubov tvorí pravidelné a dôkladné čistenie. Skúsme sa ale zamyslieť… Čistia si zvieratá v prírode svoj chrup? Odpoveď všetci poznáme. A v akom stave sú ich zuby? Asi netreba zdôrazňovať, že žiaden tvor nemá so zubami také problémy ako práve človek (a to aj napriek perfektnej hygiene). Nie všetci sa staráme o svoje zuby rovnako, a preto vznikajú obrovské rozdiely aj medzi nami samými. Moderná spoločnosť sa líši od tej „zaostalejšej“. Paradoxne, práve členovia rôznych kmeňov v oddelených rezerváciách, ktorí nepoznajú zubnú pastu a kefku, sú na tom oveľa lepšie než „civilizovaní“ jedinci. Celkom pokojne môžeme tvrdiť, že sme sa stali otrokmi a obeťami svojej doby. Veď, keby sa odrazu roznieslo, že si zuby netreba čistiť, ba je možné dosiahnuť ich skvelý stav aj bez zubného lekára, bola by to katastrofa pre mnohých odborníkov a farmaceutické spoločnosti. Už neraz sme boli svedkami toho, že ak sa nevyspelá spoločnosť scivilizovala a zvieratá z voľnej prírody previezli do ZOO (prikrmované varenou stravou), postupne sa začal stav ich chrupu zhoršovať. Jednoznačne tu platí, že všetkého veľa škodí, a teda ani čistenie nemusí byť tým najdôležitejším krokom.

Zdravie, sila a pevnosť zubov

Prevencia je najlepší liek. Ak ju nepodceníte, dokážete si zachrániť zub pred poškodením a skazením. Jednu z kvalitných foriem prevencie tvorí aj dentálna hygiena. V podstate ide o zubný odbor, ktorý sa špecializuje na ochorenia ďasien, zubné kazy, paradentózu a ochranu proti nim. Aktuálne knižné tituly e-shopu uniknihy.sk vám o tomto povedia viac. Zuby sú v podstate kosti, a tak k ním treba aj pristupovať. Je pravda, že vápnik tvorí nosný pilier ich zdravia, no to nie je ani zďaleka všetko. Potrebujú tiež tlak, respektíve námahu (podobne ako svaly). Platí tu, že čím viac sú namáhané, tým sú mohutnejšie a silnejšie. Ak sa im nedostáva potrebného tlaku, ochabujú. Presne tak je to i so zubami. Pokiaľ sa teda spojí správna výživa, čistota a námaha, ste na tej najlepšej ceste vypestovať si zdravý, silný a pevný chrup.

Nedovoľte zubom, aby zleniveli

Štruktúra zubov sa posilňuje a zhusťuje hryzením surovej tvrdej stravy. Vzniká tak potrebný tlak, ktorý pri varenej strave absentuje. Naše zuby úpravou prirodzenej stravy zleniveli, ich mikroštruktúra zredla a vytvoril sa priestor pre vznik infekcií. Tie sa do zuba nedostávajú zvonku, ale krvou. Môžete čistiť svoje zuby najsvedomitejšie ako to ide, no kazom sa nevyhnete. A úplne najhoršie je, ak zaostávajú všetky tri aspekty, výživa, hygiena a tlak. Vtedy sa výsledný efekt rovná katastrofe. Okrem bežnej starostlivosti o zuby sa preto smelo zahryznite denne do jablka, kalerábu a podobne. Zdravou stravou zásobujete telo enzýmami, vitamínmi, antioxidantmi, minerálmi či aminokyselinami, no hryzením tvrdších kúskov posilňujete tiež svoje zuby, ktoré začnú znova pracovať ako majú. Takéto návyky by sme mali začať pestovať už u detí, pretože ochorenie chrupu privodzuje nášmu organizmu ďalšie ťažkosti. Ak ste si, naopak, istí, že sa o chrup staráte podľa predpisov, ale ťažkosti pretrvávajú, môže to mať na svedomí iné ochorenie. V prípade, že sa zaujímate o konkrétny problém alebo celkové fungovanie organizmu, môžu vás osloviť aj publikácie z oblasti zdravotníctva, ktoré nájdete v internetovom obchode uniknihy.sk.

Na záver by sme chceli upozorniť na zubné pasty s obsahom fluóru. Určite sa im vyhnite, pretože táto zložka je v prvom rade jedovaná a karcinogénna chemikália. Pokiaľ ste o tom ešte nepočuli, tak vás iste šokuje fakt, že sa využíva najmä ako jed na myši. Nebezpečné a neurotoxické sú aj amalgámové plomby. Na čistenie zubov využívajte skôr prírodné látky. Za obzvlášť kvalitnú potravinu, ktorá zlikviduje baktérie vo vašich ústach, sa považuje kokosový olej. Držte ho v chladničke, aby stuhol a potom ho môžete naniesť na zubnú kefku ako klasickú pastu. Smiete si ním tiež prepláchnuť ústa (3 až 5 minút, následne vypľujte).

Veríme, že vám záleží na zdraví vašich zubov, ale aj peknom úsmeve, preto nad tým iba tak nemávnete rukou.

Zdroj: badatel.net, zzz.sk

Foto: freedigitalphotos.net