Domov / Recenzie / Recenzia knihy: Štyri dohody

Recenzia knihy: Štyri dohody

Kniha Štyri dohody je praktický sprievodca osobnej slobody. Don Miguel Ruiz, na 130 stranách sprostredkováva, múdrosti starých Toltékov. Zdroj obmedzujúcich názorov, ktoré nás pripravujú o radosť a vedú nás k zbytočnému utrpeniu. Keby všetci žili podľa tejto knihy, neexistovali by vojny, utrpenie, ohováranie, klamstvo a zlosť.

Túto knihu by si mal prečítať, každý učiteľ, rodič, a každý kto chce zmeniť niekoho k obrazu svojmu. Sám som ju už prečítal dva krát a vďaka nej som si uvedomil niektoré staré a silné presvedčenia, ktoré nosím v sebe od narodenia. Je smutné ako nás systém viery a náš vnútorný sudca zmenil z božskej bytosti, k dnešnému obrazu.

tym_pack_3CDA_4_dohody.indd

Štyri dohody znejú:

  • Nehrešte slovom – Hovorte len to čo si myslíte. Vyhýbajte sa používaním slova proti sebe a k ohováraniu druhých. Používajte silu slova v mene pravdy a lásky
  • Neberte si nič osobne – Nikto nerobí nič kvôli Vám. Čo druhý hovoria a robia je prejavom ich vlastnej situácie. Keď budete imúnny voči názorom a činom druhých, nestanete sa obeťou zbytočného utrpenia.
  • Nevytvárajte si žiadne domnienky – Nájdite odvahu klásť otázky a vyjadriť, čo v skutočnosti chcete. Komunikujte s ostatnými tak jasne, ako len dokážete, aby ste sa vyhli nedorozumeniam, smútku a dráme. Len touto jednou dohodou, dokážete celkom zmeniť svoj život.
  • Robte všetko tak, ako najlepšie viete – Vaše činnosti sa menia od okamžiku k okamžiku, budete vypadať inak keď ste nemocní, ako keď ste zdraví. Robte všetko za každých okolností najlepšie ako viete a vyhnete sa zbytočnému posudzovaniu a ľútosti.

Kniha je napísaná veľmi zrozumiteľným jazykom. Štyri dohody je pomerne krátka kniha, ale obsahuje v sebe obrovské múdrosti a pravdy. Môžem konštatovať, že kniha Vám zmení život. Samozrejme musíte sa štyrmi dohodami riadiť. Predsa najdôležitejšie sú naše činy. Vedieť o štyroch dohodách nestačí, dodržovať ich je zložitejšie. Boli sme od malička vychovávaný systémom a spoločnosťou, tak aby sme sa zapáčili ostatným, ale na úkor potláčania seba samého.

Predstavenie štyri dohody od Jaroslava Dučka, popisuje knihu trocha obsiahlejšie:

Jaroslav Dušek – Štyri dohody

Záver: Kniha je úplne pre každého, každý si z nej zoberie čo potrebuje, ale odporúčam ju fakt každému. Pomôže nám odhaliť vlastnosti, ktoré si možno ani neuvedomujeme.

Kniha Štyri dohody je praktický sprievodca osobnej slobody. Don Miguel Ruiz, na 130 stranách sprostredkováva, múdrosti starých Toltékov. Zdroj obmedzujúcich názorov, ktoré nás pripravujú o radosť a vedú nás k zbytočnému utrpeniu. Keby všetci žili podľa tejto knihy, neexistovali by vojny, utrpenie, ohováranie, klamstvo a zlosť. Túto knihu by si mal prečítať, každý učiteľ, rodič, a každý kto chce zmeniť niekoho k obrazu svojmu. Sám som ju už prečítal dva krát a vďaka nej som si uvedomil niektoré staré a silné presvedčenia, ktoré nosím v sebe od narodenia. Je smutné ako nás systém viery a náš vnútorný sudca zmenil z…

Hodnotenie

Uživateľské hodnotenie Budte prvý kto ohodnotí
0

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*