Domov / Filmy / Tomáš Kvoch – Až na vrchol

Tomáš Kvoch – Až na vrchol

V živote nie je dôležité, aké karty vám boli rozdané, ale to, ako s nimi dokážete zahrať. Charizmatický aktívny športovec Tomáš Kvoch dokázal vystúpiť vyššie ako ktokoľvek z nás. Tomáš zažil obrat vo svojom živote dňa 9.7.1988 blízko mesta Ždár nad Sázavou. Na vlakovej stanici pred mestom mal problém s pani sprievodkyňou, bol nútený vystúpiť a ísť dokúpiť lístky. Pri naskakovaní do rozbehnutého vlaku spadol pod jeho kolesá. Utrpel vážne poranenia celého tela s následnou amputáciou obidvoch nôh.

Mnohí by po tejto udalosti kapitulovali, ľutovali sa, nadávali, obviňovali ostatných a vinili Boha za nepriazeň osudu. Tomáš to otočil a po štrnástich týždňoch v nemocnici prehlásil: „Budem žiť aj tak“. Dnes je šťastným otcom, ktorý si užíva život naplno. Aktívne športuje, hrá sledge hokej, dokonca sa dostal na majstrovstvá sveta v Bostone. „Športujem kvôli tomu,  že ma to baví, nie preto, aby som niečo získal“,  povedal Tomáš.

tomas-kvoch1Čím viac bolo tragédií v jeho rodine, tým mal väčšiu vôľu žiť s tým hendikepom, ktorý má. Žije dobrodružný život a má ohromne silnú vôľu a chuť prekonávať prekážky. Na vozíku s tromi kamarátmi absolvoval 431 km dlhú trasu – Tour de Labe. V roku 1999 zdolal na vozíku najvyššiu horu Českej Republiky – Snežku.

Tomáš žije svoj život naplno a to, že nemá nohy neberie ako hendikep. Robí možno viac vecí ako keby nohy mal. Každú prekážku berie ako výzvu. Najdôležitejšie poslanie z tohto videa  je: „V každej nepríjemnej situácii je potrebné nájsť vôľu opäť žiť, bojovať a víťaziť!“

Skúsme sa zastaviť, pozrieť sa na svoje problémy a uvedomiť si, či sú to naozaj problémy alebo len malichernosti.

Dokumentárny film o Tomášovi natočila Česká Televízia ( A. Vebrová, Š. Volemanová a J. Hovorka.)

Ak sa vám článok páčil, podporte ho na vybrali.sme.sk

Dokument Tomáš Kvoch:

 

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*