Pin It
Domov / Zaujímavosti / Kam na lacnú dovolenku? Bulharsko? Chorvátsko? Grécko?

Kam na lacnú dovolenku? Bulharsko? Chorvátsko? Grécko?

Slnkom zaliate pláže, vôňa a svieži morský vzduch? Alebo vychladené pivko v ruke a nohy vyložené na terase, pri zapadajúcom slnku? Každý si dovolenku predstavuje inak :) Nezadržateľne sa nám blíži leto a čas dovoleniek. Už viete kam si pôjdete oddýchnuť tento rok? Lacné Bulharsko? Návšteva našich bratov v Chorvátsku? Poznávací zájazd po Európe  alebo dovolenka v Nízkych Tatrách? Pri dnešných možnostiach je to ťažké rozhodnutie. Obávate sa veľkých výdavkov na dovolenku? To dnes už nie je problém. Zoberte si stan a vyskúšajte nezabudnuteľnú dovolenku spojenú so zážitkom. Keďže sa blíži leto, tento článok bude o letných dovolenkách.

 

Niekto uprednostní pohodlnú dovolenku all-inclusive a leteckú dopravu, na ktorej sa nemusia o nič starať. Pre iného by to bola nuda a uprednostní dovolenku v divočine alebo autocampe. Kamarát chodieva na výlet karavanom a osobným autom. Ďalšia možnosť je stanovačka v prírode.  Môžem potvrdiť že som vyskúšal všetky varianty a je to ťažké rozhodnutie. Všetky druhy dovoleniek majú svoje výhody a nevýhody. Rád by som vyskúšal poznávacie zájazdy a pobytové zájazdy. Krásnu dovolenku môžete prežiť aj v krásnom prostredí v Hoteli Štrbské pleso.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klasická dovolenka cez cestovnú kanceláriu (autobus, lietadlo) all-inclusive.

Výhody:

  • Nemusíte sa o nič starať, iba nasadnete a idete.
  • Papierovačky za vás vybaví cestovná kancelária.
  • Nezháňate potraviny a jedlo na dovolenke.
  • Nezháňate letenky.

Nevýhody:

  • Ste viazaný na hodinu keď sa podáva jedlo.
  • Priplatíte si, cestovné kancelárie predsa z niečoho musia žiť.
  • Určitej skupine ľudí to môže pripadať nudné.

Stanovačka alebo dovolenka autom na vlastnú päsť.

Výhody:

  • Nie ste obmedzený časovo ani priestorovo.
  • Môžete cestovať po krajine a nikde nie ste viazaný ostávať.
  • Väčšie dobrodružstvo.
  • Je to lacnejšie.

Nevýhody:

  • Viac vybavovačiek s dovolenkou. (Letenky online, diaľničné poplatky, rezervácia hotela, campu).
  • Musíte sa starať o jedlo.
  • Ak ste si vybrali konkrétne miesto a chcete bývať v penzióne alebo hoteli bez rezervácie, chvíľu vám bude trvať hľadanie vhodného miesta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lacná dovolenka 2012

Mňa ako študenta v prvom rade zaujíma cena. V roku 2010 som bol autobusom v chorvátsku, s polpenziou na 10 dní za 310 €, kde sa mi veľmi páčilo. V roku 2011 som bol v Tunisku letecky all-inclusive, 7 dní za 410 €, ale tam sa mi veľmi nepáčilo. Takže treba len hľadať ono sa vždy niečo nájde. Ja osobne uprednostňujem nasledovný postup:

  1. Určím si zhruba mesiac dopredu dátum, kedy chcem ísť na dovolenku.
  2. Vybavím si všetko potrebné, aby som mohol tento termín bez problémov odísť.
  3. Zbalím sa.
  4. Dva týždne alebo týždeň pred termínom začnem zháňať last-minute dovolenky.

Uprednostňujem dovolenku prostredníctvom cestovnej kancelárie. A ako som sledoval ich ceny, sú umelo navýšené a tesne pred termínom zrazu zázračne klesnú :) Last-Minute sa podľa mňa vždy oplatí. Osobne sa mi najviac páčilo v Chorvátsku, hlavne to prostredie, super vzduch a milí ľudia. Neviem sa rozhodnúť, takže tento rok by som chcel vyskúšať Grécko, Bulharsko, alebo vsadím na istotu Chorvátsko. V Tunisku mi vadila kultúra ľudí a necítil som sa pohodlne. Takže tam ma už na dovolenku nedostanete :)

Dnes je možné zohnať letenky online. Vlastne celú dovolenku si môžete zariadiť cez internet. Samozrejme čo vyhovuje jednému nemusí vyhovovať druhému. Takže každý by si mal dopredu rozmyslieť, či chce stráviť dobrodružnú dovolenku pod holým nebom, alebo sa spoľahnúť na cestovnú kanceláriu a o nič sa nestarať. Prípadne vychutnávať si poznávací zájazd. Niekto si dovolenku predstavuje úplne inak, ako ležanie na pláži a uprednostní turistiku a poznávanie krajiny. Dobré riešenie je pohľadať na internete lacné letenky často bývajú najlacnejšie. Verím že si vyberiete správne a strávite príjemný pobyt v zahraničí :)

3 komentáre

  1. Nazdar Stando,

    páči sa mi ako zhrnul tvoju prípravu na dovolenku. Presne tak to robí viacero ľudí čo poznám. Pri dnešnej ponuke na internete si dnes zvolíš destináciu a zajtra ležíš na piesočnatej pláži…ak teda preferovaná dovolenka je more a slnko. Ale to je jedno, vybrať sa dá akýkoľvek druh zájazdu či pobytu. Keď tak nad tým rozmýšľam dnes začínam s prípravami. Last minute dovolenky sa určite oplatia.
    Tomáš

  2. Last minute sa určite oplatí. Treba ísť cez takú cestovku, s korou už ľudia mali skúsenosti a hlavne destinácia a hotel taktiež na základe odporučenia od ľudí, ktorí to už absolvovali a hlavne dá sa na ich názor spoľahnúť to sa vždy osvedčilo.

  3. Ahoj,
    cestovky sú síce fajn, hlavne v prípade, že nechcete/neviete vybavovať veci sám a necháte to na druhých. Ak ste však akční ja, t.j. máte radi všetko pekne pod kontrolou, a ešte tak aj ušetríte. My fungujeme tak, že si najskôr dáme predbežný plán, napr. že by sme chceli ísť pozrieť Paríž. Ja potom nejakú dobu (pár týždňov) pozerám ceny leteniek, s tým, že si určím kedy približne chceme ísť (napr. v júni), a odkiaľ (letisko Bratislava). Na toto sa mi osvedčil vyhľadávač lacných leteniek online http://www.nadosah.sk, kde sa dajú celkom prehľadne a jasne nájsť tie správne lacné letenky a akcie (nakoniec sme šli cez Ryanair). Potom som cez hostelworld (vygooglite, ale treba angličtinu) našla milý malý hotel, super cena aj poloha medzi samými Francúzmi (skontrolujte si hodnotenia, veľmi pomôžu autentické reakcie), keď bola cena letenky vyhovujúca bookla som hotel a bolo…. Skvelá dovča s vlastným programom, šli a videli sme to, čo sme chceli, neboli sme viazaní programom cestovky. Takto to robíme vždy, dá sa tak ísť samozrejme aj inde než len do mesta, dá sa vybaviť aj more, stačí si pozrieť najlepšie ponuky a destinácie.

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*