Domov / Hazard / Prečo je blackjack najobľúbenejšia kartová hra?

Prečo je blackjack najobľúbenejšia kartová hra?

Blackjack je momentálne najviac rozšírená a najpopulárnejšia kartová kasínová na svete. Okrem názvu blackjack sa bežne používajú aj názvy „21“ alebo „Vingt-et-un“, čo znamená 21 po francúzsky. Pod týmto názvom sa začiatkom 18. storočia už bežne hrával vo francúzskych kasínach. História blackjacku ale siaha až do 17. storočia, kedy bol blackjack prvýkrát spomenutý perom známeho španielskeho spisovateľa Miguela de Cervantesa v knihe Don Quixote.

Názov vznikol na základe bonusu, ktorý mohli v minulosti hráči získať, keď mali kombináciu A a J, obe čierne piky alebo trefy. Podstata hry spočíva v dosiahnutí väčšieho súčtu bodov ako dosiahne krupiér, a to bez toho, aby sa prekročila hodnota kariet 21 bodov. Počas vývoja prešla hra blackjack mnohými modifikáciami a zmenami, napr. v Španielsku sa dlho hrávalo až do súčtu kariet 31, po príchode hry do USA sa kasína snažili zmeniť jej pravidlá pre vyššie zisky, ktoré im kazili rôzne vychytané typy a triky, spísané do kníh, od profíkov ako bol napr. Edward Thorp. Celé toto bujaré obdobie však nezmenilo princíp hry a svoje pôvodné pravidlá si zachovala dodnes.

Koncom minulého storočia sa do popredia začal dostávať internet. Vtedy sa kartové hry ako blackjack začali presúvať na jeho pôdu, na ktorej sú dodnes. Možností máte viacero. Software kasína si môžete stiahnuť, nainštalovať do počítača (rovnako ako iné hry), alebo si online blackjack zahráte priamo v internetovom prehliadači. Posledný variant má viacero výhod – hlavne to, že môžete hrať v režime hry zadarmo – pre zábavu.

Existujú dokonca aj online turnaje v blackjacku, ktoré vám umožnia nehrať iba proti kasínu/dealerovi ale proti iným hráčom. Kasíno otvorí toľko stolov, koľko hráčov sa do hry prihlási. Hra trvá dovtedy, dokým sa najlepší hráči nezídu pri poslednom víťaznom stole. Víťaz berie všetko. Samozrejmosťou je, že si môžete vybrať, či sa zúčastníte malého regionálneho online turnaja, alebo si veríte a pomeríte si sily s ostatnými na veľkých medzinárodných turnajoch. Tam sa stretnete so stovkami hráčov z rôznych krajín.

Niekomu môže blackjack prísť ako ľahká hra, ktorej pravidlá prelúska za pár chvíľok a onedlho omrzí. Existuje v nej však množstvo rôznych techník a možných stratégii, pre ktoré vás hra nemusí nikdy prestať baviť. Pre svoje prvotne jednoduché pravidlá ide ale o hru, ktorú si viete veľmi ľahko osvojiť a môžete pri nej zažiť nekonečne dlhý pocit adrenalínu a zábavy, a nakoniec, ak ste dobrí, aj víťazstva.

Jeden komentár

  1. Zaujímavý článok :) ja osobne mám veľmi rád blackjack a pomaly sa učím nejake základné taktiky z https://sk.casino.guru/blackjack-zakladna-strategia a časom by som chcel vyskúšať aj nejaky turnaj alebo niečo :) ale to až neskôr, inak super článok podľa mna

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*