Pin It
Domov / Zdravie / Základy zdravej výživy a zásadotvorné potraviny

Základy zdravej výživy a zásadotvorné potraviny

Týmto článkom by som chcel oboznámiť čitateľov so zlými stravovacími návykmi, ktoré nám dnešný uponáhľaný a moderný životný štýl prináša. Dôvod, prečo píšem nasledujúce riadky je, že trpím jednou z civilizačných chorôb. Konkrétne sa jedná o alergie. Klasická „moderná liečba“ od našich skvelých doktorov nezaberá už niekoľko rokov. Preto som sa rozhodol prestať navštevovať týchto „odborníkov“ a ísť na môj problém alternatívnou cestou.

Medzi „civilizačné“ choroby patria: alergie, astma, ekzémy, kožné problémy, cukrovka, rednutie kostí, vysoký krvný tlak, srdcové problémy, rakovina atď.

Niekoľko hlavných príčin súčasných civilizačných chorôb:

  • Nedostatok pohybu
  • Nesprávne a plytké dýchanie
  • Stres, hluk, zlé ovzdušie
  • Nesprávne stravovacie návyky
  • Prekyslený organizmus
  • Narušený a oslabený imunitný systém

 

Najprv uvediem jednu myšlienku. Drvivá väčšina ľudí žije uponáhľaný život. Systém je nastavený tak, aby všetko prebiehalo rýchlo. Rýchle stravovanie, rýchle cestovanie, rýchle zbohatnutie. Kam sa vlastne ponáhľame? Do hrobu? Ľudia sa snažia zarobiť peniaze- aj na úkor svojho zdravia. Potom idú nakúpiť čo najlacnejšie a nevhodné potraviny. Následne si za ušetrené peniaze  kupujú lieky na zničené zdravie. Jedná sa teda o začarovaný kruh, ktorý podporuje celý zdravotnícky systém, farmaceutické spoločnosti a výrobcov liekov. Predsa keby sme boli zdraví, celé zdravotníctvo by skrachovalo. Jediné, čo by fungovalo, by boli úrazovky. Zdravie je najcennejšie osobné vlastníctvo každého jedinca a má nevyčísliteľnú hodnotu. Napriek tomu s ním hazardujeme a nevážime si ho.

Väčšina ľudí zomrie skôr na následky užívania liekov, ako na svoju nemoc. Jedná sa vlastne o vedomú toxikáciu organizmu. Bohužiaľ, tento fakt dosť ľudí ignoruje. Stačí zapojiť sedliacky rozum. Keby tie úžasné lieky liečili, stačilo by si zobrať zázračnú tabletku a choroba by okamžite zmizla. Ako je teda možné, že ľudia berú lieky desiatky rokov bez výsledku? Odpoveď je jednoduchá:lieky neliečia  príčinu choroby, ale tlmia následky chorôb.

Naše stravovacie návyky sa oproti minulosti rapídne zmenili- bohužiaľ k horšiemu. Čím viac konzumujeme jedlá, ktoré nemajú s prírodou vôbec nič spoločné, tým horšie pre naše zdravie. Smutné je, že potraviny obsahujú čím ďalej tým viac umelých sladidiel, stabilizátorov, zvýrazňovačov chutí a podobných sračiek. A to iba napriek tomu, aby sa predĺžila doba spotreby a výrobcom sa zvýšil zisk. Výrobcovia potravín nepozerajú na vaše zdravie, ale na svoj tučný zisk. Je to predsa podnikanie ako každé iné a morálka dnes už nehrá žiadnu rolu (česť výnimkám). To si treba uvedomiť. Dospeli sme až do tak zlého štádia, že pár šikovných zvrhlíkov nám prostredníctvom našich „super“ mainstreamových médií dokáže masírovať mozgy odpornými klamstvami. Je mi zle z toho mlčania. A 100-krát opakovaná lož je pravda. Takže keď sa nabudúce budete pozerať na reklamu chutného hamburgera, spomeňte si na moje slová. Smutné je,že k hrozným stravovacím návykom nás nabádajú všetci (rodina, priatelia, kolegovia, školské zariadenia). Mne stačí, keď si pozriem jedálny lístok v takmer každej reštaurácii. Celý tento systém zlého stravovania mi pripadá ako umelo nastavený. Samozrejme, máme na tom obrovský podiel viny my sami.

Snažte sa jesť v kľude (hlavne nie za pc alebo pred TV). Jedzte jednoduché jedlá. Ak nemáte na jedlo čas, aspoň dostatočne pite tekutiny. Občasné hladovanie na pár hodín vám určite neuškodí, ba práve naopak. Dostatočná hydratácia tkaniva je veľmi dôležitá pre správne fungovanie tela. Voda je určite prospešnejšia pre zdravie ako hamburger s hranolkami zjedený za 2 minúty.

Konzumáciou nevhodných potravín, polotovarov, a všetkých liekov patrí k najväčšej toxikácii nášho tela jedmi a škodlivinami. Poteším vás, je veľmi jednoduché zmeniť svoje zlé stravovacie návyky. Stačí väčšinou chcieť,  nebyť lenivý a narušiť trochu svoje pohodlie. Takmer všetko načo siahne človek alebo potravinársky priemysel je spravidla omnoho viac škodlivé, ako to,čo nám dáva matka príroda.

Prekyslenie organizmu znamená pre súčasnú modernú civilizáciu obrovský problém, na ktorom profitujú hlavne farmaceutické spoločnosti a výrobcovia liekov. Jedná sa o nasledujúci problém: Potraviny sa delia na: zásadotvorné a kyselinotvorné. Aby ľudské telo správne fungovalo, musí udržiavať určitú hodnotu pH v krvi a činnosť orgánov je v tele tejto logike podriadená. Krv telo neutralizuje za každú cenu. Aj napriek tomu, že spôsobí deficit vápnika v ostatných častiach a orgánoch. Krv musí mať veľmi stabilnú hodnotu pH 7,35-7,55 za každých okolností, inak nastáva smrť. Organizmus teda za každých okolností udržuje pH pomocou vápnika. Rezerva vápnika je hlavne v kostiach. Naše telo si dokáže vytvoriť kyseliny, ale zásady prijíma väčšinou len z potravy. V prípade, že do tela neustále dodávame kyselinotvorné potraviny, nedostatok zásad sa prejaví tým, že si telo začne brať zásady z kostí a iných zásob v tele. Ďalej kyselinotvorné prostredie je veľmi vhodné pre rozmnožovanie všetkých baktérií, kvasiniek, rakovinotvorných buniek atď. Celý problém teda spočíva v tom, že konzumujeme priveľké množstvo kyselinotvorných potravín a nie zásadotvorných. Optimálny pomer by mal byť 80 % zásadotvorných a 20% kyselinotvorných.

 

 Zásadotvorné potraviny:

  • Melón, paradajky, jablká, pomaranče, zemiaky, listová zelenina, mrkva
  • Čerstvo vytlačené zeleninové šťavy
  • Bylinné a zelené čaje
  • Hlavne surová čerstvá zelenina a ovocie
  • Orechy, semená

Kyselinotvorné potraviny:

  • Fast foody, alkohol
  • Mäso a masné výrobky – kyselina močová
  • Bravčové mäso – kyselina sírová a dusičná
  • Sladkosti, cukor, produkty z bielej múky – kyselina octová
  • Sladidlo – kyselina mravčia
  • Nealkoholické nápoje (sýtené a sladené) – kyselina fosforečná
  • Káva, čierny čaj, červené víno

 

Sedliacky rozum nám teda napovedá, že čím menej prijímame škodlivín a kyselín, tým väčšie sú naše šance sa uzdraviť. Pri konzumácii chleba, mäsa, bielych jedov (cukor, mliečne výrobky, soľ, múka), a ďalších kyselín a troche zeleniny určite nenastane správna acidobázická rovnováha. Z tohto dôvodu je v prípade akejkoľvek choroby veľmi účinné kyselinotvorné potraviny vysadiť. Minimálne kým problémy neodídu. Väčšinou sa po návrate k starému spôsobu stravovania problémy vrátia. Preto je vhodné zmeniť svoj jedálniček ako trvalý.

Nemyslite si, že  ak nemáte momentálne žiadne zdravotné problémy, je všetko v poriadku. Je to ako časovaná bomba a prejavuje sa to individuálne u každého inak. U niekoho od malička, u niekoho od 40-ky. Ja osobne mám problémy od mladého veku. Najjednoduchší spôsob ako zistiť či je váš organizmus prekyslený, je odmerať si pH vlastného moču. Priemerné pH moču zdravého človeka sa pohybuje okolo hodnoty 6,4. Optimálne je však pH moču 7,0 a viac, ktoré sa približuje pH krvi. Odmerať pH si môžete lakmusovými papierikmi, zakúpiteľné v každej lekárni volajú sa napr. ALBUPHAN.

Ďalším problémom je nesprávne a plytké dýchanie. Poriadne sa vydýchajte na čerstvom vzduchu, odstránite tak obrovské  množstvo prebytočných kyselín a značnú časť stresovej záťaže. Toto je potrebné praktizovať pravidelne každý deň. Najlepšie je šport na čerstvom vzduchu. Naše telo je naprogramované pre pohyb a aktivitu. Tým, že budete celý deň sedieť za PC mu určite neprospejete. Skúste si namiesto pozerania Farmy (a podobných sračiek) ísť na polhodinku zabehať, zacvičiť, zaplávať, pobicyklovať sa. Možností je neúrekom,len treba chcieť. Ak je to možné, snažte sa vyhýbať stresu a nadmernému hluku. A hlavne myslite pozitívne.

Týmto článkom nechcem nikoho nabádať, aby okamžite prestal jesť všetko čo má rád, ale aby sa zamyslel nad svojím zdravím. A v budúcnosti nevyhadzoval obrovské peniaze za lieky, ktoré mu v skutočnosti vôbec nepomôžu. Mojím cieľom nie je obmedzovanie vašich chutí, ale aby ste objavili cestu spokojnosti a radosti zo zdravého života. A čo najviac sa priblížili ideálu človeka, ktorý žije v harmónii s prírodou. Ďalej, aby ste už konečne prestali veriť a sledovať tie sračky v TV a iných médiách. Ide mi o šírenie zdravých ľudských myšlienok a informovanosť ľudí. Na túto tému som už písal článok o vymývaní mozgov – odporúčam prečítať !

Časť informácií je prebraných z výborného webu http://www.zdravi-az.cz. Ak niekoho môj článok zaujal a chce sa dozvedieť viac, odporúčam mu navštíviť a preštudovať spomínaný web.

Na túto tému odporúčam pozrieť dokumenty:

http://www.csfd.cz/film/302405-forks-over-knives/

http://www.csfd.cz/film/289214-lecba-rakoviny-zevnitr/

http://www.stream.cz/uservideo/605848-www-zlo-cz-xxxl-byznys

Kniha Ernst_Gunter_prirozena_strava, zmenila môj pohľad na súčasnú situáciu.

Študovanie tematiky o zdravej výžive a množstve civilizačných chorôb v poslednom období je na dlhé roky a kľudne by som to nazval samostatný vedný obor. Existuje obrovské množtvo kníh, filmov a iných materiálov. Tento článok je len taký malinký základ. Verím, že to niekoho zaujme a bude ďalej študovať ako ja. Netvrdím, že všetko je absolútna pravda, ale väčšina ľudí po vzhliadnutí týchto  dokumentov otvorila oči a zamyslela sa nad súčasným svetom. Hovorí sa v nich, že rakovina a srdcové problémy sú už dávno liečiteľné, ale isté spoločnosti by boli veľmi neradi (prišli by o miliardové zisky), keby sa to dozvedela verejnosť. Alebo, že mlieko vôbec neprospieva kostiam, práve naopak. SENZÁCIA, čo? Je až neuveriteľné,čo všetko súvisí s naším zdravím a čím viac sa ponárate do danej tematiky, tým viac začínate chápať rôzne súvislosti a všetko sa vám spája dohromady.

Tento článok neslúži ako návod a NIE JE ani lekárske doporučenie. Autor nie je lekár, ale riadi sa sedliackym rozumom. Taktiež nezodpovedá za neuvážené experimentovanie s vlastným telom a možné problémy z toho vyplývajúce. Ďakujem za pochopenie.

4 komentáre

  1. Dobrý článok.

  2. Ďakujem za článok. Dozvedel som sa veľa užitočných info. Pre anglicky hovoriacich odporúčam web o chudnutí kde nájdete info aj o rastlinných bielkovinách a prečo nejesť mäso http://fat-fighter.net/

  3. Vyborny clanok. Spolu s clankom, co som si precital na http://www.zdravime.sk/zdrava-vyziva-a-bioshop-dieta-a-chudnutie mi to dalo uplne iny pohlad na stravovanie. Musim uznat, ze som sa v tom rychlom stravovani celkom nasiel. Ako to mam ale stihat, ked mam tolko prace vzdy?

  4. Neverim ze sa neda najst na jedlo nejaka pauza v praci :) Vsetko sa da ked sa chce. Najlepsie je si obed do prace priniest a nemusite chodit do restauracie, cakat na obsluhu – to vsetko zaberie cas. Doma pripraveny obed je ovela chutnejsi a hlavne viete co zjete. Taktiez usetrite cas a peniaze…

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*