Domov / Životný štýl / Nové XC90 – najbezpečnejšie vozidlo, aké bolo kedy vyrobené

Nové XC90 – najbezpečnejšie vozidlo, aké bolo kedy vyrobené

Áno, je to skutočne tak! Automobilka Volvo uviedla tento rok na trh svoju XC90-tku, ktorá má byť konkurencieschopná k prémiovým sedemmiestnym SUV. Do tohto modelu vkladá koncern veľké nádeje, pretože by malo ísť o kultové vozidlo, ktoré bude prezentovať značku na tej najvyššej úrovni. Ako vidieť, ambície spoločnosti sú naozaj vysoké, preto môžeme očakávať vynikajúce technologické vybavenie. Podľa slov spoločnosti by malo ísť tiež o najbezpečnejšie vozidlo, aké uzrelo dosiaľ svetlo sveta. Náš magazín Vám v spolupráci s e-shopom autodielyonline24.sk prezradí o tomto tátošovi viac.

Najsilnejší variant novej generácie

Záujemcovia o tento typ vozidla iste ocenia aj celkom nový dizajn, ktorý by mal udávať smerovanie značky na niekoľko rokov dopredu. Concept Coupe je prvým z troch konceptov, ktoré majú zaviesť do podniku Volvo inovatívny dizajnový jazyk. Odborníci sa vyjadrili, že ide o doteraz najlepší pokus tejto automobilky, ktorý môže konkurovať prémiovým automobilom, ako napríklad BMW X5, Porsche Cayenne, Audi A5, Volkswagen Touareg, Land Rover Discovery a Mercedes triedy M. Kupujúci si môžu vyberať z troch stupňov výbavy (Momentum, R-Design a Inscription). Pod kapotou sa ukrýva 2,0-litrový štvorvalcový benzínový motor s elektrickým pohonom a hnacie ústrojenstvo využíva najvyšší výkon (302 konských síl). 316bhp T6 benzín funguje podobne ako TURBO a je skutočne perfektné nabitý. Vozidlo má osemstupňovú Aisin-Warner automatickú prevodovku. Ide o doteraz najsilnejší variant. Na sympatii mu pridáva aj produkcia emisií CO2, ktorá je iba 60 g / km. Najbližším súperom je tu v tomto prípade Porsche Cayenne S Hybrid E- (79 g / km). Volvo autá novej generácie sa pohybujú v cene od 63.950 EUR. Dlhá kapota, krivka chvosta a sklá smerujúce k zadnej časti vozidla sú inšpirované starým modelom. Veľký a plochý tvar kapoty je nastavený tak, aby sa na chladiči pekne vynímalo logo. LED svetlá pre denné osvetlenie sú umiestnené na prednom nárazníku. No to nie je ani zďaleka všetko!

Zvýšená kvalita

autoVo vnútri vozidla dominuje podľa konceptu Coupe centrálna dotyková obrazovka. Displej je totožný s trendovým iPadom a nahrádza klasické tlačidlá na ovládanie navigácie, audio médií, telefónu, informácií či klimatizácie. XC90 je medzi prvými vozidlami, kde sa stretnete s Apple iOS CarPlay integráciou. Takéto ovládanie je možné vidieť aj v iných novších Volvo modeloch, no kým klasický iPad potrebuje na ovládanie prsty, Volvo dotyková 9,3 palcová LCD obrazovka môže byť ovládaná aj v rukaviciach. Výrobcovia sa zamerali na zvýšenú kvalitu tlačidiel a ovládacích prvkov vrátane ručne vyrobenej kryštálovej riadiacej páky. A hoci sa zdá kombinovanie rôznych materiálov dnes už nevkusné, nové XC90 je prešpikované drevom, upraveným kovom a elegantnou kožou. Po vzhliadnutí by si určite nik nedovolil hovoriť o gýčovitosti. Volvo investovalo do rozvoja nemalé prostriedky, preto dúfa, že jeho tržba sa vďaka novému modelu zdvojnásobí, ba verí, že do konca tohto desaťročia sa mu podarí predať 800.000 jednotiek.

Jasný cieľ

Ochrana road run-off sprísnila účinnosť bezpečnostných pásov a v prípade náročnosti terénu je možné vopred aktivovať energeticky absorbujúcu technológiu sedadiel. Ďalším TOP systémom je brzdiaca funkcia, ktorá sa znižuje v prípade zvýšenej hustoty na cestách. Funguje veľmi dobre najmä na križovatkách a na diaľničných uzloch. Toto by malo minimalizovať nehody. Volvo si predsavzalo, že do roku 2020 nebude v jeho vozidle nikto vážne zranený či zabitý. Okrem najbezpečnejšieho vozidla ide aj o prvé SUV na svete, ktoré bolo skonštruované bez kompromisov, a teda s jasným cieľom vytvoriť dokonalý voz.

Luxusná striedmosť

Špičkové autodiely, maximálny komfort a exkluzívny dizajn, to je Volvo XC90, na ktoré sa čakalo 12 rokov. Ide o vozidlo, ktoré je vhodné pre milovníkov špičkových technológií, ale aj pre konzervatívne typy. Vývojári sa snažili o „macho“ vzhľad, ktorý ale nebude pôsobiť príliš agresívne. Svetlomety sú horizontálne a úzke. Celkovo pôsobí vozidlo síce luxusným dojmom, no drží sa pravidla „menej je viac“. Vyzerá čisto, elegantne a mimoriadne atraktívne. Kufor je výrazne väčší než u modelov pred ním. Značný priestor pod podlahou je zase skvelým riešením pre rezervnú pneumatiku. Vozidlo je síce dlhšie, ale asi o 100 kg ľahšie. Okrem expresne rýchleho benzínového pohodu je možné zvoliť si aj dieselovú alternatívu, prípadne plynovo-elektrický hybridný model.

Zdá sa, že celkové vybavenie nového Volva XC90 funguje na princípe harmonického celku. Veríme, že naše malé písané autosústo vo Vás prebudilo chuť po ozajstnej degustácií.

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*