Domov / PR články / Spánok náš každodenný

Spánok náš každodenný

Práca, škola, povinnosti, to všetko sú aspekty, ktoré nás ukracujú o spánok. Ak spíte 5 až 6 hodín denne, patríte k miliónom ľudí, ktorí si takto nevedomky skracujú život.

Istý výskum dokazuje, že človek si pre svoj život vyžaduje denne 7 až 8 hodín spánku. To by mala byť ideálna hodnota pre každého z nás. Časté ponocovanie alebo pravidelne krátky spánok dokážu nielen ohroziť naše zdravie, ale je dokázané, že takto prídeme o pár rokov života. Aj keď spíte dobre, pretože nemáte žiadne problémy a investovali ste do kvalitných ortopedických matracov, dĺžku spánku by ste nemali podceňovať.

Keď je zaspať umením

Jedinými dôvodmi ponocovanie nemusí byť len vyťaženosť v práci či množstvo povinností. Niektorí ľudia doslova trpia nespavosťou. Majú čas aj príležitosť pre pokojný a adekvátne dlhý spánok, no zaspať je pre nich umením.

Takéto problémy majú napríklad ľudia s post-traumatickým stresom. Keď sa snažia zaspať, znova sa im vynorí pred očami nepríjemná udalosť, ktorú v minulosti zažili, a to udržuje mozog v stave zvýšenej bdelosti.

Niekedy je na vine matrac

Neverili by ste, ale aj matrac má veľký vplyv na kvalitu nášho spánku. Skutočne môže za to, že sa prebúdzame nevyspatí a unavení. Na trhu je pestrá ponuka, a preto vybrať si je často veľmi náročné. V predajniach nájdete mnohé typy a varianty od penových cez pružinové až po špeciálne antidekubitné matrace. Tie si môžete objednať aj na tejto adrese. Ak máte problémy s chrbticou, bude lepšie, ak uprednostníte ortopedické typy.

Negatívne účinky nedostatku spánku

Nedostatok spánku dokáže hlboko ovplyvniť pamäť, učenie, tvorivosť, emočnú stabilitu, no a rovnako aj Vaše fyzické zdravie.

Skôr či neskôr sa môžu dostaviť vážne zdravotné problémy. Kvalita spánku sa zväčša nepriaznivo prejaví na funkcii srdca, pľúc a obličiek. Ľudia, ktorí trpia nedostatkom spánku, sú tiež menej imúnni voči chorobám.

Vyspite sa do štíhlosti

Niekoľko štúdií skúmajúcich dôsledky nedostatku spánku zistili, že nedostatočný spánok vedie aj k nárastu telesnej hmotnosti. Spôsobuje to fakt, že ak prebdieme noc, hladina hormónu leptínu, ktorý prenáša informácie do mozgu, že sme najedený, je spotrebovaná. A naopak, hladina ghrelinu, ktorý stimuluje chuť do jedla, sa zvýši. Okrem toho, metabolizmus sa spomaľuje, čo môže mať za následok aj 10 kíl váhy naviac za jeden rok. Pokiaľ narúša Váš zdravý spánok iba nevhodný matrac, tak nové lacné matrace nájdete aj TU. V prípade, že ste si vhodnosťou svojho matraca istý, hľadajte iné príčiny a snažte sa ich eliminovať.

Ospalosť za volantom

S nedostatočným spánkom sa spomaľuje naše myslenie, je oveľa ťažšie sústrediť sa, spomaľujú sa aj naše reakcie, čo môže mať katastrofálne následky pri riadení dopraného prostriedku.

Pri teste riadenia motorového vozidla reagovali nevyspatí respondenti podobne ako mierne opití. Ani veľké množstvo kofeínu či čerstvý vzduch im nepomohol.

Prehodnoťte teda svoj spánok a vyriešte svoje problémy v tejto súvislosti čo najskôr.