Domov / PR články / Každý účtovník je tak trochu kúzelník

Každý účtovník je tak trochu kúzelník

Založenie či odkúpenie spoločnosti, ktorá má čistý štít alebo vybudované dobré meno, je v dnešnej dobe už skutočne jednoduchý proces. Užitočné informácie o odkúpení spoločnosti nájdete na tomto odkaze. Ihneď ako zapíšete svoju spoločnosť do Obchodného registra, je nutné premyslieť si, komu zveriť vedenie zložitej agendy. Firmy toto väčšinou riešia prejavením dôvery externej účtovnej firme alebo živnostníkovi. Ako si však vybrať tak, aby ste svoju voľbu neoľutovali? Kde zobrať istotu, že váš účtovník bude pracovať korektne a vám nehrozia žiadne pokuty? Snáď najideálnejšie by bolo, keby ste si našli odborníka, ktorý pre svoju prácu doslova žije a vie za rozumnú cenu odviesť skvelú prácu. Takých je však skutočne málo. Viac je tých, ktorí sa síce vo svojej práci vyznajú a odvedú ju na 100%, ale občas sa trochu preceňujú. Sú to ľudia, ktorí majú vysokú licenciu na vedenie účtovníctva a vedú tiež daňové a finančné poradenstvo. No skutočne potrebujete až takýto nadštandard?

Výber nebýva ľahký

Analytické účtovníctvo je jednou z najdôležitejších detailov vášho podnikania. Vaša firma potrebuje odborníkov vo svojom odbore. Ak nie ste si istí, tak skutočne radšej stavte na licenciu ako na sľuby. Dobrý účtovník vám i sám od seba vystaví zmluvu o vedení účtovníctva, kde ručí tiež za náhrady škôd, ktoré spôsobí. Zistite si, akú má prax, vzdelanie a či vám niekto môže poskytnúť referencie. Je vám účtovník ochotný zaslať výpisy kedykoľvek na požiadanie? Ak áno, tak to svedčí o tom, že svoju prácu vykonáva svedomito a najmä priebežne. Je dobré, ak si už aj nejakého účtovníka na základe odporúčaní vyberiete, nechať si jeho prácu – výstupy a prehľady občas skontrolovať audítorovi alebo jeho nezávislým kolegom. Korektné a analytické účtovníctvo, kedy vie účtovník vždy pohotovo reagovať a  poradiť, napomáha kvalite fungovania ktorejkoľvek spoločnosti.

Buďte sám sebe účtovníkom

Pokiaľ neveríte nikomu a ničomu a chcete, aby do vášho podnikania videli iba vaši najbližší, tak zaplaťte kurz účtovníctva sebe či partnerovi. Účtovník musí byť neustále v bdelom stave, zisťovať si aktuality, vzdelávať sa. Nikoho totiž nebude zaujímať, že ste nepostrehli najnovšiu zmenu v zákonoch. Rátajte, že popri hlavnej činnosti vášho podnikania vás čaká veľa zodpovednej práce navyše. Oplatí sa tiež, keď sa dáte ako účtovník poistiť. Ak vzniknú nejaké škody, tak ich máte z čoho vyplatiť. Pokiaľ sa chcete skutočne naučiť byť dobrým účtovníkom, tak sa odporúča začať jednoduchým účtovaním a mzdami. Spočiatku sa aj tak budete musieť poradiť so skúseným kolegom. Neskôr môžete prejsť na podvojné účtovanie. Pokoj, trpezlivosť, súvislosti a logika – i tieto zvláštne „nadania“ by mal účtovník mať. Kurz vám môže dať tak 20%, ostatné je o praxi.

Koniec dobrý, všetko dobré

Keď sa vám zdá, že máte problém s účtovníctvom vyriešený, tak celkom pokojne môžete vložiť náplň do tlačiarne a vytlačiť si napríklad reklamné letáky, aby vaša spoločnosť nabehla na idúci rýchlovlak posplietaných koľajníc podnikania. Poradím vám- nemusíte hľadať, pozrite si tento web.

Na záver už iba toľko: ani pri výbere toho „naj“ účtovníka nezáleží, čo má pred menom a čo za menom, ale či to uprostred stojí skutočne za niečo. Dobrý účtovník je totiž tvor, ktorý vyrieši problém svojho klienta, o ktorom ten nemá ani potuchy, takým spôsobom, ktorý nikdy nepochopí. Je to teda tak trochu kúzelník, ktorý vie obratne prekorčuľovať pomedzi legislatívu tak, aby nespadol.

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*