Pin It
Domov / Návody / Ako zdieľať internet cez notebook, WIFI, AD-HOC sieť pre mobil a tablet android

Ako zdieľať internet cez notebook, WIFI, AD-HOC sieť pre mobil a tablet android

Pre technicky zdatných užívateľov sa to zdá ako banalita, avšak po niekoľkohodinových pokusoch som zistil, že to nebude tak jednoduché, ako sa zdá. Tento návod funguje na Windows 7 s WiFi adaptérom, ktorý podporuje virtuálny režim. Pomocou tohto návodu môžete zdieľať vaše káblové ethernetové pripojenie, alebo vaše WIFI pripojenie, pre váš mobil.

Zdieľanie internetu sa využíva hlavne keď má váš mobil príliš slabý signál, aby sa pripojil na internet. Váš notebook má spravidla silnejšiu anténu, ako mobil / tablet, a preto sa s ním bez problémov pripojíte na internet a môžete tak zdieľať internet pre ďalšie zariadenia. Situácia č.2:  máte k dispozícií len notebook s káblovým pripojením na internet a chcete sa pripojiť na internet s mobilom.

Internet v mobile cez AD-HOC sieť

Android tablety a mobily majú zrejme problém zosieťovať sa cez WIFI s notebookom v režime AD-HOC, kde je nastavené automatické prideľovanie IP adries, teda pomocou DHCP. Riešenie je vytvorenie virtuálneho WIFI adaptéra a manuálne nastavenie IP adresy, na tablete/mobile – kde beží android. Vďaka tomuto návodu nemusíte inštalovať do vášho notebooku a mobilu žiaden software, ani nemusíte dokupovať žiaden hardware.

Podrobný návod na zdieľanie internetu v OS Windows 7:

1. krok:  Kliknite na štart, napíšte cmd – kliknite pravým tlačítkom na cmd a zvoľte spustiť ako administrátor.

1

 

 

 

 

 

2. krok: Vytvoríte nový Microsoft Virtual WiFi adapter. SSID (názov) a Key (heslo) si zadajte podľa seba, (heslo musí mať minimálne 8 znakov). Ak vám v tomto kroku vyhodí chybu, asi váš WIFI adaptér nepodporuje Virtuálny režim. Tým pádom pre vás tento návod nebude fungovať. Zadajte teda do konzoly postupne za sebou nasledujúce príkazy:


netsh wlan set hostednetwork mode="allow" ssid=test key=12345678

netsh wlan start hostednetwork

ako zdieľať pripojenie windows 7 wifi

 

 

 

 

 

 

 

 

Mali by ste dostať niečo podobné ako na obrázku.

3. krok: Choďte cez Štart > Ovládací panel > Centrum sietí > Zmeniť nastavenie adaptéra. Tu musíte zdieľať vaše internetové pripojenie (ethernet/ WIFI), s vaším novým virtuálnym adaptérom. Mne sa objavilo nové virtuálne pripojenie pod názvom Bezdrátové pripojenie k sieti 2. Kliknite pravým tlačítkom na vaše internetové pripojenie, v mojom prípade to je Pripojení k místní síti, dajte vlastnosti a zdieľanie, zaškrtnite obidve políčka a kliknite na OK. Pri vašom internetovom pripojení musí byť napísané zdieľané.

3

 

 

 

 

 

 

 

4. krok: Teraz skontrolujte stav Virtuálneho adaptéra, kliknite naň pravým tlačítkom a dajte stav a tlačítko podrobnosti.
Uvidíte jeho IP adresu, ktorú použijete ako Bránu a DNS server na vašom mobile alebo tablete.
4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.k rok: Teraz sa môžete pripojiť s vaším mobilom alebo tabletom do siete, ktorú ste práve vytvorili. Pripojte sa do siete, ktorá má SSID „test“ a zadajte heslo, ktoré ste zvolili, v mojom prípade 12345678. Nastavte ručne IP adresu, masku podsiete, Predvolenú bránu a DNS servery podľa nasledovných nastavení.

IP adresa: 192.168.137.3
Maska podsiete: 255.255.255.0
Predvolená brána: 192.168.137.1
Primárny DNS: 192.168.137.1
Sekundárny DNS: 192.168.137.1

Hotovo, malo by vás pripojiť do siete a internetové pripojenie by malo fungovať. Tablet bude využívať váš notebook ako prístupovú bránu na internet. V tomto režime musíte mať notebook stále zapnutý, ak chcete aby vám fungoval internet na mobile.

6. krok: Aby ste nemuseli po každom reštarte stále písať do konzoly príkaz „netsh wlan start hostednetwork“, môžete si vytvoriť zástupcu ikony na ploche,  kde do poľa „Zadajte umiestnenie položky:“ napíšte netsh wlan start hostednetwork. Ďalej už len napíšte názov ikonky. Po každom reštarte spustite túto ikonku a zapne sa vám Virtuálny adaptér. Následne sa môžete pripojiť s tabletom na internet.

Video: ako zdieľať internet cez AD-HOC sieť

64 komentárov

  1. Pekny navod, uz som raz nieco podobne skusal, no opat neuspesne. Pozrel som si pre istotu aj video, ale aj tak sa mi to nepodarilo rozbehat.

  2. Teraz neviem, este to vecer pozrem. Kazdopadne, ja sa pripojim na Wifi ale nefunguje internet.

  3. Znovu som skusal, neuspesne. A k otazkam, v telefone mi pekne pise ze som pripojeny, dobra sila signalu, ale nejde net. A pridelenie IP telefonu?, ja som nastavoval IP v telefone rucne, alebo co si tym myslel?

    • chcem sa ťa spýtať, nakolko mám rovnaký problém ako ty, ako si vyriesil ten problem s pripojením na internet??? lebo mne robi to iste wifi signál mám super telefon sa pripojí len neni prístup nainternet mi píse aj na mobile aj na nb…
      ak si to nejak vyriesil odpis prosím ta ..
      Btw: premostenie medzi modemom a vytvoreným signálom wifi mi nejde .. pretože podla navodu mi nevyhodí okná ako je v návode uvedené… a vyskusal som vsetko možne nejak sa k tomu dostať inou cestou ale vobec som nenasiel nic take že zdielanie ani premostenie nič … prosím ta pomôôžmi ak vieš … dakujem moc krát…

  4. Mne to fuguje bez problemov, otazkou zostava ci by to fungovalo aj pre prepojenie mobilneho netu…skusim a uvidim…:)

  5. ako mám vytvoriť ten odkaz.

      • Dobry chcem sa opytat ak nastavim wifi hotspoot na notebooku a proste budem mat zasunuty usb internet v notebooku a urobim wifi hotspot bude sa potom dat,ze kamarat bude na notebooku na internete cez usb internet a ja budem na mobile na wifine na internete cez ten vytvoreny wififmhotspot,ze jednoducho ci je mozne ze ak vytvorim wifi hotspot ci sa da ze on bude pripojeny na internete na notebooku a ja budem na mobile pripojeny na tom istom internete a budeme zdielat ten isty internet da sa to? A ake poziadavky treba splnat co sa tyka notebooku co musi mat ten notebook ake poziadavky a vlastnosti prosim odpiste mi na moj email dakujem.

  6. Y Aby som to nemusel stale písať do cmd

  7. Ide mi to úplne súper dokonca na mobilnom internete ale nechce sa mi stale písať do cmd

    • Jasné, na ploche kliknite na „nový“ > odkaz (zástupca) > a do poľa “Zadajte umiestnenie položky:” napíšte netsh wlan start hostednetwork
      ďalej už len napíšte názov ikonky. Hotovo.

  8. A este mám problém že ked vyhneme notebook tak musím všetko písať od znova do cmd a nestačilo mi napísať len netsh wlan štart hosdetnetwork ale najprv netsh wlan set hostednetwork mode=“allow“ ssid=test key=12345678 a potom to druhé. To je len taký detail inak veľmi ďakujem za návod, ušetrili sme mi 30e za AP router a som rád že to ide aj tak, že sa pripojím na wifi a urobím novú wifi. Ďakujem

  9. Prepáčte za pravopis ale mám automatickú opravu na tablete tak preto.

    • Ak musíte písať stále aj ten prvý príkaz, vytvorte si 2 zástupcov na ploche a do jedneho dajte spustat toto:

      netsh wlan set hostednetwork mode=“allow“ ssid=test key=12345678

      a do druheho odkazu toto:
      netsh wlan start hostednetwork

      Neni zac aj mne to hodne pomohlo a nemusel som kupovat AP.

  10. Aha tak nič teda iba som nedal spustiť ako spravca. Už mi to ide len s tým druhym odkazom

  11. Akurát som chcel vyskúšať sa pripojiť na tu ad hoc sieť cez počítač s usb wifi a nemal som pristup na sieť, ale na mobile a notebook mi to ide. Asi mi to pridelilo ip adresu. Neviete čo s tým?

    • Musis nastavit na tom pc s WIFI USB IP adresu na pevno ale inu ako na mobile napr:
      IP adresa: 192.168.137.10
      Maska podsiete: 255.255.255.0
      Predvolená brána: 192.168.137.1
      Primárny DNS: 192.168.137.1
      Sekundárny DNS: 192.168.137.1

  12. Nastavil som ale iba tie prvé dve a nič nešlo. To treba aj tie ďalšie?

  13. Píše že alternatívny server dns sa nemôže rozhodovať s preverovaním severom

  14. Ale pri dns serverov mi to nejde

  15. Dobry den mam problem s wifi mam mobil prestigio multiphone 4500duo a neviem ako sa pripojit ked pri skontroliva

  16. Pri kontrole som zistil ze nemam ip adresu v mobile.nastavenu

  17. Da sa to ze vytvorim wifi hotspot a da sa ze potom bude kamatmrat na notebooku na usn internete a ja na mobile ponocou wifi budeme zdielat ten isty internet???

    • Musis mat notebook co ma WiFi adaptér s podporou virtuálneho režimu. A keď vytvoríš Ad-Hoc sieť môže sa do nej pripojiť viac mobilov, ale musia mať logicky odlišnú IP adresu…

  18. Mám menší problém. Keď vložím príkaz netsh wlan set hostednetwork mode=“allow“ ssid=test key=12345678 vypíše mi nasledovné čo máte uvedené. Taktiež mi počítač reaguje aj na netsh wlan stop hostednetwork. Ale na netsh wlan start hostednetwork mi vypíše že k tejto funkcii mi niečo chýba. A aj keď som pozrel nastavenia siete udávané „Bezdrátové pripojenie k sieti 2“ som nenašiel. Nechýba mi k tomu nejaký ovladač wifi ? Ale sieť medzi 2 počítačmi funguje bez problémov.
    Toto mi vyhodi (aby som bol presnejší)
    The hosted netwok cudnt be started.
    Skupina alebo prostriedok sa nenachádzajú v správnom stave, aby mohli vykonávať požadovanú funkciu.
    Toto mi vypíše.

    • Váš WIFI adaptér nepodporuje Virtuálny režim. Tým pádom tento návod pre vás nemôže fungovať.

      • Mne to po prvom spustení wifi ide no keď vypnem a zapnem PC wifi už nefunguje…
        Neviete mi poradiť?

      • mam ten istý problém a som si istý ze môj pc to podporuje.Viem to preto lebo keď som ešte fičal na Windows 7 tak to šlo OK ale po prechode na 8.1 to už nejde a vypisuje tuto hlášku dik za pomoc

  19. ĎAKUJEM za návod, pomohol mi cez takto vytvorenú wifi pripojiť android tablet k notebooku (Win7) na ktorom mám mobilný internet. Klasický postup premostenia pripojení a vytvorenia ad-hoc nefungoval.
    Ešte raz vďaka za tento návod :)

  20. Mám taky problem, Mobil sa mi pripojí,síla signálu skvela,akorat mi nejde net…
    Co s tym prosim vás ?

  21. Dakujem za navod. Mam este otazku ak by som chcel zmeniť heslo na nové ako ho zmením

  22. ako som napisal „netsh wlan start hostednetwork“ tak mi to vypisalo źe sa nemôže spustiť lebo skupina alebo prostriedok sa nenachadza v spravnom stave, je možné že to píše preto že mam slabe pripojenie? myslim tym signal wifi lebo zo susedom mame na polovicu kupeny internet a na ntb mi to nerobi problem ale z obilom a s tabletom sa tazko pripojim tak by so toto rad spravil, diki odpovedzte mi prosim na mail:lukasfedor42@gmail.com

  23. Veľmi mi to pomohlo :) po čase mi to prestalo fungovať. Tiež mi vypísalo že sa nemôže spustiť lebo skupina alebo prostriedok sa nenachadza v spravnom stave.
    ALE OPRAVIL SOM TO MOŽNO VÁM TO POMôŽE AKO MNE.
    problém bol očividne v tom, že sa mi zakázal spúšťať Virtual wifi adaptér.
    takže postup:
    OVLÁDACÍ PANEL – SYSTÉM A ZABEZPEČENIE – SYSTÉM – SPRÁVCA ZARIADENÍ(vľavo) – nájsť SIEŤOVÉ ADAPTÉRI rozkliknúť a tam by ste mali nájsť niečo ako MICROSOFT VIRTUAL WIFI ADAPTER, treba rozkliknúť a ja som tam mal že je zakázaný dal som povoliť OK a spustilo sa to znovu :)

    Veľa Šťastia :)

    poprípade email bboyjanko@gmail.com

    Pekný deň prajem

  24. zdravim chcel by som sa opytat ja mam v notase internet od O2 cez usb adapter ked som to spravil podla vasho navotu tak vsetko sa mi podarilo az na pripojenie a to tak ze ked som tam pozadaval IP adresi a snazil som sa pripojittak len dalo pripaja zrusi zas pripaja zrusi a takto dookola neviete mi poradit co s tym? mam take tusak ze je to IP adresou lebo vy ste davali koncovku (.3) ked vasa IP je 192.168.137.1 no a ja mam ip s koncovkou (.159) a este aj mam 2 rozdielne DNS

    • Dobrý večer

      Skúste to spraviť ešte raz a zastavte sa pri zdieľaní. Skontrolujte si ktorú sieť chcete zdieľať :) mali by ste zdieľať sieť z toho O2 USB adaptéra :) ja si myslím že chyba bude v tom.

      PS.: Ja som ani nemusel meniť IP a funguje mi to.

  25. Zdravím, nie som nejaký profesionál v IT ale ani amatér. Urobil som presne všetko ako som mal, v mobile som ručne nastavil IP aj všetko iné. Pripojí ma pekne, ale akonáhle chcem niečo v mobile načítať tak to nejde. Nemám žiadny prístup na internet. Ale všetko ukazuje tomu že by som ho mal mať. Prosím Vás pomôžte. Už som posťahoval hádam všetky programy na internete ako napr. Virtual WIFI Router atď. ale vždy ma len pripojí ale nemám prístup na net. Neviete kde je problém?? Ďakujem

    • Potom je asi problem na strane mobilu. Skuste aktualitzovat Android…Niektory ludia pisali ze to nefungovalo na starsich verziach…

      • Ja tam mám 4.1.2 Jelly Bean, mobil LG Optimus L9.. novšia verzia SW nie je.. neviem vôbec kde bude chyba… pri žiadnom kroku mi nevyhodil chyby ani nič zvláštne.. nechápem tomu.

        • skúšam sa aj na druhom noťase pripojiť ale nič, pripojí ma napíše aj prístup na internet, ale keď chcem dať načítavať stránku tak napíše iba rozpoznávanie hostiteľa a potom nič, že stránka sa nenašla…

  26. Děkuji, moc mi to pomohlo!

  27. Zdravím,
    nebol by nejaky podobný návod aj pre OS Windows XP, lebo cez spustit cmd mi stále hlásy, že príkaz nesth wlan set hostednetwork…….nebol nájdený. Ďakujem.

  28. Tri dni som skusal tento postup znova a znova. Rozbehlo sa to ked som odstranil polozku antivirus, ktory mi hlasil trojskeho kona na vytvoreny virtualny adapter hned pri kazdom spusteni PC:
    Centrum sietovych pripojeni -> Pripojenie k miestnej sieti (vytvoreny virtualny adapter) -> Vlastnosti -> Povolit riadenie uzivatelskych uctov (ano) -> Siete -> a v okne: Toto pripojenie pouziva nasledujuce polozky, som -> Odinstalovat: polozka antivirusova ochrana.

  29. parádička!!! ja som sa mohol pripojiť už po 2. kroku

  30. Zdravim. Vsetko som urobila presne podla videa, ale stale mi internet nefunguje. Neviete aky problem v tom moze byt ?? Dakujem

  31. ahojte prv mi to išlo ale klikla som cez vlastnosti vypnuť či niečo také a už sa mi to nedá vrátiť nas5, neviem ako to mám zapnúť znova ďakujem

  32. Perfektne. DAKUJEM!!!

  33. Ďakujem za návod. Všetko mi funguje až na ten odkaz na ploche: „netsh wlan start hostednetwork“. Keď si pozriem vlastnosti tohto odkazu, tak je ako cieľ uvedené: C:\Windows\System32\netsh.exe wlan start hostednetwork. Myslím, že problém je v tom „.exe“. Keď to ručne prepíšem a dám to uložiť, opäť sa to tam zjaví. Som IT amatér a neviem ako to vyriešiť.