Pin It
Domov / Zaujímavosti / Bezpečný lov má svoje zásady a pravidlá: Toto sú základy úspechu!

Bezpečný lov má svoje zásady a pravidlá: Toto sú základy úspechu!

Názory na lov sa rôznia, o tom niet pochýb. Kým v minulosti bolo poľovníctvo zábavkou pre panstvo, v 19. a 20. storočí sa mu venovali už aj poddaní a ľudia z nižších spoločenských vrstiev. Často to boli práve autority ako notár, učiteľ alebo dokonca farár.

Neskôr zľudovelo a dnes je z neho hobby bežných ľudí, ktorí milujú prírodu a obkolesenie hôr, stromov a všetkého živého. Aj pri poľovníctve však existujú určité zásady – či už v obliekaní alebo samotnom love. Viete, na čom by ste si ako správny poľovník mali zakladať?

Nepodceňujte výber oblečenia a doplnkov, aj oni sa podieľajú na úspešnom love

Poľovníci sa kedysi obliekali do predpísaných uniforiem, dnes je výber oblečenia voľnejší. Základom poľovníckeho “outfitu” je kamizola, košeľa, nohavice, klobúk alebo čiapka a rôzne ďalšie doplnky pre poľovníkov.

Oblečenie by však malo byť čo najviac funkčné – nepremokavé, vzdušné, teplé, nešušťavé a bez lesku a blýskajúcich prvkov. Nosia sa nohavice a bundy v odtieňoch a variáciách hnedej, zelenej, žltej, sivej a čiernej, mnohí zanietení lovci nedajú dopustiť ani na vyšívané alebo prišité poľovnícke insígnie a motívy.

Nesmú chýbať ani rukavice – kožené, kožušinové alebo plátené. Neodlúčiteľnou súčasťou poľovníkov sú aj ponožky alebo nadkolienky, ktoré udržiavajú nohy v suchu a čižmy z kože, goretexu, termokaučuku alebo iných materiálov.

Symbolom poľovníka je aj klobúk. Bývajú rôzneho strihu a tvaru, zdobené stuhami, šnúrkami, bažantími perami, kamzičími alebo diviačími štetkami. V revíri často nahrádzajú poľovníkovi dáždnik, v zime zas hrá prím čiapka so šiltom a chráničmi uší, ktoré sa dajú sklopiť.

Správna zbraň je dôležitým aspektom získania trofeje

Úspešný lovec potrebuje zbraň. Guľovnicu, brokovnicu, vzduchovú alebo plynovú pištoľ, podľa toho, na aký typ lovu sa chystá. Výber loveckej zbrane závisí tiež od toho, v akom prostredí a na aké vzdialenosti bude poľované.

Začiatočníci by sa určite mali pri kúpe zbrane poradiť s odborníkom, aby im vybral tú najlepšiu možnosť. Skúsení poľovníci a predajcovia vám dokážu dať inštrukcie, informácie a rady ohľadom lovu, ktoré by ste inak našli len veľmi ťažko.

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*