Pin It
Domov / Životný štýl / Ako nebyť ovcou alebo skazenosť a vymývanie mozgov pomocou mainstream médií

Ako nebyť ovcou alebo skazenosť a vymývanie mozgov pomocou mainstream médií

Okolo nás existujú skvelé moderné technológie, ktoré sú pre nás veľmi užitočné. Bohužiaľ sú zneužívané a slová v nadpise priamo vystihujú súčasný stav informácií prúdiacich k nám z celého sveta. Ide hlavne o mainstreamové TV stanice, tlač, rádiá a bohužiaľ aj najmodernejšie informačné médium- internet.

Ľudia, pochopte, obrovské množstvo týchto informácií nemá pre nás absolútne žiadnu hodnotu. Problém je celosvetový a najhoršie na tom je, že čím viac sa necháte ovplyvňovať týmito médiami, tým viac sa mení celá vaša osobnosť, vaše názory a VÁŠ ŽIVOT!!!

Najviac ma vytáča rozhovor na autobusovej zastávke: „Pozeral si Farmu, ako tam týpek ukázal riť a za to vyhrá 50 litrov?“ Toto je to, čo potrebujeme? Pozerať sa na bandu úbožiakov, ktorí za peniaze urobia zo seba absolutných kreténov. Bohužiaľ, toto presne ľudia chcú a vyhľadávajú. Najsledovanejšie sú predsa telenovely, reality show a správy. Prečo?

Položíme si pár otázok:

  • Prečo je v správach vždy ten istý typ správ (krádeže, zabitie, korupcia)?
  • Prečo je načítanejší denník na Slovensku plný odporných vecí?
  • Prečo sú nám utajované informácie?
  • Prečo sa na základných školách neučí ekonomika, finančná gramotnosť alebo ako vlastne vznikajú peniaze?
  • Prečo televízie nevysielajú náučné dokumenty v hlavnom vysielacom čase?
  • Prečo sa nevysielajú relácie o zdravej výžive alebo užitočných veciach?
  • Akú skutočnú hodnotu majú informácie typu „…ová si dala urobiť nové silikóny a pretiahla …vho syna!!!“?
  • Naozaj sme pre niekoho len stádo oviec?

Odpovedzte si na tieto otázky sami. Mne sa po zodpovedaní týchto otázok urobí zle v oblasti žalúdka. Zaráža ma hlavne, ako sú ľudia vôbec schopní za tieto informácie zaplatiť. Je to vôbec možné? Problém teda nie je len vo vyšších vrstvách, ale aj v NÁS. Sami sme súčasťou tohto bordelu. Taktiež je na vine aj súčasná doba a systém, ktorý je takto nastavený.

Samozrejme, ak by sa správy obmedzili na samé užitočné veci, majitelia mainstream médií by nezarobili svoje milióny. Nezaujíma ich, že profitujú na chorobách a na nešťastí iných. Proste idú cez mŕtvoly. Celé puzzle sa mi spájajú do hromady.  Mainstream média sú jednou skladačkou z puzzle. Systém je nastavený tak, aby riadil náš život. A ten by mal vyzerať nasledovne:

  • Chodievajte do školy
  • Nájdite si zamestnanie
  • Zoberte si hypotéku
  • Žite nezdravo a v strese a každý deň pozerajte čo najdlhšie TV a čítajte časopisy o celebritách
  • Buďte izolovaní od hodnotných informácií, nechajte sa ovplyvniť a verte iba tomu, čo vám povie TV.
  • Keď dosiahnete dôchodkový vek, už nie ste potrební, okamžite by ste mali umrieť, s tým že od 40-ky ste museli brať 20 druhov liekov.

Ozaj chcete takýto život? Poviete si „NIE„, ale následne si uvedomíte, že nechcete vyčnievať z radu. Predsa je to zlé byť iný ako ostatní, tak nič nezmeníte, ale to je obrovská CHYBA.

Správami typu zabitia, krádeže, mafia, nestabilná situácia, v nás chcú vyvolať strach. Prečo? Predsa ak žijeme v strachu sme ľahko manipulovateľní a ovládateľní.

Oni chcú, aby sme boli ovce. Chcete byť ovca? Ja teda nie. Ako som išiel na strednú školu, na internáte sme nemali TV. Tým pádom som ju prestal pozerať. Zistil som, že mi to vôbec nechýba, dokonca mám viac času na iné veci a hlavne NIE SOM ovplyvňovaný tým bordelom. Nekupujem noviny, nečítam najznámejšie denníky. Informácie, ktoré potrebujem si nájdem na internete. Sme predsa slobodní!

Vychádza mi z toho jediné. Ľudia sú unavení zo svojho života a stresu. TV im poskytuje únik z reality a je pre nich vykúpením do iného sveta. Chápem, že človek si potrebuje oddýchnuť a vyvaliť sa na gauč, ale nemusíme si otravovať život bordelom z médií. Zahrajte si nejakú hru, alebo prečítajte knihu. Avšak k tomu treba vyvinúť úsilie a to už je predsa zložitejšie, ako zapnúť gombík na ovládači.

Smutným faktom je,že v čase obrovských celosvetových ekonomických problémov a rómskej problematiky, sme informovaní radšej o Šeherezáde, Farme, Superstar a podobnom bordeli. Nezodpovedaná otázka je- prečo?

Verte mi, mainstream médiá ozaj nepotrebujete. Vypnite tu čiernu krabicu a trávte svoj drahocenný čas s vašou rodinou, prečítajte si nejakú dobrú knihu. Vzdelávajte sa, športujte, navštívte starých rodičov, nájdite si nejaké hobby, podnikajte!

Po prečítaní správ z alternatívnych zdrojov si poviete: to sú len klamstvá a rozprávky. Predsa takéto veci by v skutočných správach o 19:00 nikdy neodvysielali. Týmto ste potvrdili, že ste ovplyvnení mainstream médiami. Držím sa hesla: neveriť absolútne všetkému, čo si prečítam. Keby ste videli, ako vás každodenne zavádzajú a klamú, vyhodíte TV z okna a v živote si nekúpite dennú tlač. Samozrejme niektoré informácie môžu byť užitočné, ale nemusia. Uvediem príklad ako médiá uvádzajú výšku priemerného platu. Murár Fero z Hornej Dolnej má výplatu 400 € a IT manager v Bratislave má plat 1300 €, čize 400+1300=1700/2 = Titulok bude vyzerať takto: Senzácia! Máme sa lepšie ako Poliaci, Česi a Maďari. Priemerný plat  na Slovensku je 850 € !!!!! Ďalší príklad tvorby strachu a paniky. Titulok znie: Hrozné! Na prasaciu chrípku zomrelo už 50 ľudí, rýchlo sa nechajte zaočkovať ! Zabudli však dodať, že toto číslo 50 je obdobie za 3 mesiace a každý deň zomrú na obyčajnú chrípku tisíce ľudí.

Ak ste sa dočítali až sem, gratulujem!!! Ste na najlepšej ceste odtrhnúť sa od stáda a priniesť do sveta niečo, čo má skutočnú hodnotu. Ťažko hodnotím, kam smerujeme. Podľa môjho názoru informovanosť ľudí stúpa a je vyššia ako v minulosti. Čoraz viac ľudí sa zobúdza z dlhoročného spánku. Chcel by som sa dožiť doby, keď začneme uznávať skutočné hodnoty života a prestane sa všetko točiť len okolo peňazí, moci a Lady Gagy :) Samozrejme toto všetko je len môj názor a chápem, že nie každý sa so mnou bude stotožňovať. Poteší ma už len myšlienka, keby sa mi podarilo vďaka tomuto článku zmeniť čo i len jeden život k lepšiemu. Okrem pravdy a negatívnych informácií vám poskytnem aj jednu pozitívnu. :) Bol som svedkom, ako sa život môjho priateľa obrátil k lepšiemu. Prestal sledovať telku, našiel si iné záujmy a žije hodnotnejší život. Vyskúšajte to, za skúšku predsa nič nedáte.

Moja rada na záver: Vždy si informácie overte z viacerých zdrojov. Verte si čomu chcete, ale nenechajte sa ovplyvňovať jediným vymývačom mozgov. Nepozerajte správy, nájdite si vlastné zdroje, čítajte blogy.

Úplne na záver doplním komentár jedného známeho slovenského pána, z ktorého by si mnoho ľudí malo vziať príklad.

Peace!!! A teraz ma zničte v komentároch :D

 

 

 

 

 

 

 

 

Príklady alternatívnych zdrojov informácií

zemavek.sk

http://www.slobodavockovani.sk/

http://www.badatel.sk

http://www.viescojes.sk/

http://www.wmmagazin.cz/

http://tajomstva.org/

http://www.inespravy.sk/

 

 

23 komentárov

  1. Podčiarkujem každú vetu a som rada, že aj mladí ľudia takto zmýšľajú.

  2. Toto by si mal uvedomiť každý človek ale stále je na svete plno hlupákov ktorý to nechcú pochopiť

  3. „Vždy si informácie overte z viacerých zdrojov“ – s tým sa nedá nič, len súhlasiť. akurát, k vymývaniu mozgov – demagógia ani nepresné informácie sa NEROVNÁ brainwashing. Pokiaľ existuje niekto, kto má tendencie prijímať jednostranné informácie bez ich overovania si, s brainwashingom to nesúvisí ani len okrajovo. Skôr je to dobrý predpoklad na to, aby osoba brainwashingu podľahla, ale to už je úplne iný príbeh:) a ten Filanov patetický (a dosť pokrytecký) žvást na konci to imho celkom pokazil

    • Ďakujem za komentáre :) Áno stým brainwashingom máte úplnú pravdu. Môžem sa opýtať v čom sa vám nepáči ten Filanov komentár, podľa mňa je celkom k veci.

  4. mne sa cely blog pacil a len a len s nim suhlasim, v plnom rozsahu.prekvapuje ma (v pozitivnom), ze AJ niektori mladi takto uvazuju!
    a nahodou, Filanov vyrok sa mi pacil tiez, nezdal sa mi ani len trochu pateticky.je to pravda.(a tu azda len dodam, ze ma mierne sokuje/prekvapuje, ze skoly si ho – ako jednu z maturitnych tem slohu zo slovenskeho jazyka – „pekne krasne“ skratili a tym padom uplne znicili jeho pointu).
    a istym sposobom sa aj toto (chap, cerpanie informacii len z jedneho „zaruceneho“ zdroja, pozeranie programov takeho typu a citanie clankov onoho typu) da povazovat za vymyvanie.

  5. To overovanie informacii plati hlavne pri tych „príkladoch užitočnejších zdrojov informácií“. „Alternativne“ media maju sice tu vyhodu, ze sa do nich dostanu aj nepohodlne pravdive informacie ktore by sa do mainstreamu nedostali, zial nevyhodou je ze z velmi podobnych dovodov sa tam dostanu aj totalne bludy a casto v ovela hojnejsom pocte. Tie najnehoraznejsie klamstva sa neraz objavia na viacerych takychto miestach naraz a potom nepomaha ani overovanie „z viacerych zdrojov“. Takze neoverujte „z viacerych zdrojov“, ale overujte rozumom, logikou a faktami.

    • Áno máte pravdu. Presne o tomto to je neveriť slepo všetkému ani alternatívnym zdrojom. Ako vravíte treba použiť sedliackym rozum, logiku a fakty a pomocou nich si správne filtrovať informácie.

  6. Yet another article about how all of us are sheep, and you broke out of an illusion.

  7. dakujem za alternativne linky potesia, dobre na clanku je ze dava cloveku istotu ze nie je sam kto ti vsetko vidi a lahsie sa mu plave proti prudu.
    thumbs up

  8. Velmi dobry clanok, mal by byt pribaleny ku kazdemu tyz/denniku a citany pred kazdym „spravodajstvom“ a „realitysou“ ako vystraha. V rozvojovych krajinach je to tiez pekne vidiet – vladnucej (zvacsa skorumpovanej) vlade vyhovuje nevzdelanost vacsiny obyvatelstva. Kedze v nasich pomeroch ludia citat vedia, tak „mocni tohto sveta“ zaplavuju informacny priestor hlupostami – dosiahnu pritom podobny efekt, akoby ludia nevedeli vobec citat. Vysledok a ciel je rovnaky – udrzat si moc.

  9. Som strašne rád, že som sa dozvedel, že aj iní ľudia pozerajú na svet triezvo. Len treba dúfať, že čoraz viac z nás otvorí oči.

  10. No gratulujem… Koľko máš rokov, že si na to prišiel? Teraz ti už chýba len málo k tomu, aby si dospel. Aby si pochopil, že ak chceš otvárať oči úplne blbým, tak ti chvíľu postačí takýto detinský štýl vyjadrovania.
    Ale ak chceš povedať niečo človeku, čo nemá v hlave nasrané, tak musíš prestať miešať vlastné domnienky s faktami, prestať si protirečiť, a hlavne argumentovať vecne. Takého výlevy slovníkom redaktora bulvárneho plátku oslovia maximálne tie ovce, ktoré ti odbékajú ako máš pravdu, ako je super že to niekto povedal nahlas…. a ďalej žerú seno z televízora, nič sa nezmení.

    Nič, zabil som ďalších 5 minút svojho života reagovaním na nezmyselný článok… na ktorý som prišiel z vybrali SME. Musím sa zmieriť s tým, že dnes môže publikovať každý, sme predsa slobodní. A teda aj s tým, že „alternatívne zdroje informácií“ sú väčšinou ešte väčší balast než „mainstreamové médiá“.
    Nulová informačná hodnota (nič čo by rozumný človek nevedel), zabalená v balaste, nezmysloch a protirečeniach.

    • Ďakujem za komentár. Pozri, každý nejak začína. Ja som napísal článok o tom čo si myslím. Viem že to nieje žiadny profi článok, sú to moje myšlienky, mne to nevadí ako je to napísané. Ani to čo si kto o mne myslí. Snažím sa zlepšovať v písaní. V článku som spomínal, že nie každý sa bude stotožňovať s mojím názorom a týmto článkom. To je predsa prirodzené. A som rád keď ma niekto kritizuje.
      Ľuďom sa článok páči preto zaňho predsa hlasovali na vybrali SME.
      Aké riešenia navrhuješ ty? Keď sa ti môj článok nepáči. Ja chcem len ľuďom otvoriť oči nie nečinne sa prizerať.

      • Kritika je dobra vec, ak je smerovana objektivne. Clovek co Ta skritizoval neuznava ani jedno ani druhe. Nevie si najst smer. Media su na figu, alternativa je na figu a vlastne vsetko je na figu.
        Takyto clanok si staci precitat pre niekoho raz, iny clovek ich potrebuje viac, aby pochopil nie to, ze „media a info v nich su skreslene“, ale to, ze si musi hladat vlastnu cestu zivotom a nenechat sa uplne riadit tym co mu niekto povie. Ide len o to, aby sa ludia pokusili vybrat si z tej spleti nieco normalne.

  11. Citas mi myslienky. Obcas si zo srandy pozriem TV noviny, ale obycajne mi z nich pride zle. Clovek ma vtedy pocit, ze zijeme v case skutocnej apokalypsy. Kedy uz niekto zacne hovorit aj o dobrych a peknych veciach. Vsade len same „booombasticke“ informacie – hluposti, ktore su na nic. Suhlasim aj s overovanim informacii. V poslednej dobe to robim dost casto – hlavne, co sa tyka zdravia. Na zaver: nebudme stado o konecne otvorme oci.
    Zelam vela uspechov pri pisani clankov.

  12. Ja viem, ze to bol len priklad, ale IT manager by za 1300E ani nevstal z postele :-)

  13. Som rád, že je na svete ďalší blog a ďalší autor s otvorenou hlavou, ktorý vníma veci okolo seba, rozmýšľa o nich a vyberá si, rozhoduje sa sám!
    Prajem pekný deň

  14. Stando, potešilo ma že ste pravdu položili na „papier“, je to tak!!!!! .. a žiaľ stále viac… Mám otázku pre všetkých, ktorí to čítajú: Vieme prečo to tak je? Skúsme nájsť odpoveď či už v sebe alebo verejne…..

  15. zdravím..
    Rado a johny v podstate vyjadrili presne to, čo sa mi celý čas ako som to čítala vírilo v hlave… (aj keď úprimne mi je divné, prečo mal Rado potrebu riešiť to v angličtine :-/)
    na pojem „ovca“ som alergická v podstate odkedy sa, sťaby mávnutím čarovného prútika, dostal do verbálneho prejavu každého, kto chcel demonštrovať, ako zrazu zázračne precitol alebo ako súc dávno precitnutý, rozhodol sa zrazu masívne prebúdzať druhých… a ruka v ruke so slovným spojením „vymývanie mozgov“ sa stali snáď najotravnejším kliché obľúbeného mainstreamu hlásajúceho potrebu odmietať mainstreamy.. žasnem, že sa stále nájde niekto, kto si myslí, že objavil Ameriku, keď si uvedomil, čo nám ponúkajú médiá, prípadne keď si uvedomil, že treba kričať do éteru jeho zistenia.. :-|

    stando, uvedomuješ si vôbec ironičnosť argumentácie v tvojej reakcii na johnyho, že ľuďom sa to páči a preto je to vo výbere a preto je to článok dobrý? .. (niečo mi to pripomína hmliste – ..ľuďom sa to páči, ľudia o tom debatujú, ľudia to chcú vidieť – a preto sa to točí, preto sa to vysiela, preto ich tým nakŕmime… podľa logiky v tvojej argumentácii by to malo svedčiť o kvalite tejto produkcie … :-/ )

    zaujímavá je tiež reakcia tesari – podčiarkuje zvláštnu vlastnosť človeka.. najskôr sa k niečomu pripúta, a potom štrngoce kľúčami od vlastných pút na protest, že nemá dostatočný rozlet.. a keď si uvedomí, že to má vo vlastných rukách, hľadá automaticky niečo iné, kam sa naviazať.. lebo kto nie je nikam pripútaný, ten si nevie nájsť smer… :-)))

    (btw – pokiaľ ide o môj pohľad – otázka nestojí, či sledovať alebo nesledovať mainstream alebo alternatívu.. otázka je, či vôbec máme nejaké morálne hodnoty, či sme schopní sa ich držať, a či máme vôbec jasno v tom, čo dáva našim životom zmysel.. pretože práve od toho sa odvíja, čo sledujeme; čo vyhľadávame.. myslieť si, že niekto, koho nevieme ani identifikovať poriadne, nám podsúva niečo, o čo nestojíme, a manipuluje nás, je ohromne pohodlné, alibistické, ale hlavne úžasne naivné :D)

    • Vďaka za komentár. Článok som písal pred dvoma rokmi, viac menej som názor nezmenil, ale zmenil sa môj pohľad na realitu. Necítim potrebu zachraňovať svet a meniť niekoho. Nemôžme nikoho zmeniť, jedine seba a potom ísť príkladom.
      V článku som len pomenoval problém, ktorí ma vtedy vytáčal. Proste som cítil, že to treba vykričať do sveta. Niekomu to pripadá ako bulvárny plátok a niekomu to možno fakt otvorí oči. To už je teraz jedno.Každopádne článok splnil svoj účel.

      Mnoho ľudí potrebuje padnúť až na úplné morálne dno, aby skutočne zistili, že takto žiť nechcú. Ako môžme prežívať lásku, keď nevieme čo je to nenávisť? Musíme okúsiť tmu, aby sme chceli ísť do svetla. Pôsobí to na mňa, ako určitý spôsob evolúcie ľudstva. Všetko sa v poslednom čase akosi zrýchľuje a teraz je tá správna doba, kedy sa treba odraziť od dna a začať, žiť v jednote.

      Na tejto planéte sa deje každý deň, neskutočne mnoho krásnych, ale aj hrozných vecí. To je život v dualite. Tvrdíš, že ľudí nik nemanipuluje a nepodsúva nám informácie? OK je to tvoj pohľad, tvoja realita ja ti ju neberiem. Ja to však vidím v mojej realite inak.

      Každopádne teraz je myslím, najlepšia doba do ktorej sme sa mohli narodiť. Máme najlepšie podmienky pre vývoj. Akákoľvek budúcnosť nás čaká, všetko je dokonale navrhnuté…

  16. tiež ďakujem za odpoveď ;)
    pravda, že som si článku všimla vďaka aktuálnemu zdieľaniu na FB a reálny dátum zverejnenia som následne už nehľadala :-))) ..to trochu mení aj moje vnímanie napísaného – toho času boli „ovce“ pomerne zánovný termín a vysoko aktuálny :D
    nie vážne – dva roky sú veľa.. ;) nie že by to niečo menilo na mojom postoji k napísanému, ale vedieť, že je to starinka, nestavala by som sa k tomu tak vážne a teda ani tak kriticky ;)
    to, že si myslím, že ľudí nik nemanipuluje, je možno iba vec interpretácie.. tí, čo chcú zarobiť, vedia, že musia na predaj ponúknuť niečo, o čo bude záujem (a je to jedno, či mainstream, alebo alternatíva – každý chce dať svojej záujmovej skupine niečo, čo mu zbaští a ešte sa zalizne).. ľudia volajú po intelektuálnom obsahu, ale ak im ho podsunieš, vydrží im nadšenie pár minút (sekúnd?) niečomu nerozumejú, v niečom sa stratia, v polovici stratia koncentráciu a nakoniec si aj tak radšej vyhľadajú dáke zhrnutie alebo komentár, aby si ujasnili, čo si o tom vlastne majú myslieť :-))) a ako zákusok si nájdu dáky plytký humor alebo dáky námet na spravodlivé pohoršenie/rozčúlenie sa – premýšľanie je predsa únavné – je treba trochu vypnúť :-)))) ..a keďže je to ako s chipsami na stole – viem, že nie sú zdravé, ale pre chuť jeden, druhý, tretí… tretia miska… je mi z nich už asi aj zle, ale čert to vem – dnes si doprajem, dnes si dám… on dobrý hostiteľ ich bude ochotne dopĺňať, keď hosťom šmakuje – nech nepovedia, že chýbalo, nech sa vrátia aj nabudúce.. :D ..na žúr, na ktorom sa bude podávať zelenina, piť minerálka a debatiť o jadrovej fyzike, sa ti veľa ľudí nevráti :-))) ale nebude to tým, že sused zmanipuloval všetko v dosahu alkoholom, tukmi, rýchlymi cukrami a bujarou bezduchou veselicou :D
    médiá v podstate iba šikovne využívajú temnú stránku ľudskej povahy… a keďže je tak ťažké túto stránku si pripustiť, radi sa budeme tváriť, že ja som ten chips vôbec nechcel – on mi to tam mrcha podsúval a provokoval a vyvinul na mňa psychologický nátlak, jak mi tým krúžil pod nosom… :D

    s tou dobou narodenia, ačkoliv som väčšinou optimista, to vidím skôr pesimistickejšie.. až mám niekedy pocit, že do horšieho sa narodiť nedalo :D ale to už objasňovať nebudem – beztak som už zbytočne moc nakecala…. :-[

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*