Domov / Grafika / Najužitočnejšie klávesové skratky pre Photoshop

Najužitočnejšie klávesové skratky pre Photoshop

Program Adobe Photoshop pozná dnes už asi každý. Určite patri medzi najlepšie grafický programy vôbec. Či tento užitočný program používate na úpravu fotiek, vytváranie pozvánok alebo ste webdizajnér alebo len pracujete a zabávate sa s grafikou, tak je tento článok určený práve pre Vás. Klávesovými skratkami si ušetríte hodiny práce a taktiež vaše nervy :). Ja Photoshop využívam hlavne na vytváranie grafických návrhov pre webové stránky a taktiež na úpravy fotiek. Pracujem s programom pomerne dlho tak som si už skratky osvojil a neviem si prácu bez nich vôbec predstaviť.

 

Nebudem tu spomínať klasické skratky ako ctrl+s, ctrl+c, ctrl+x,ctrl+w ktoré pravdepodobne väčšina ľudí pozná z prostredia win. Zameriam sa skôr na vychytávky programu, ktoré využijete napríklad pri tvorbe webovej grafiky:

ctrl+T Transformácia ľubovolného objektu (funguje na každú vrstvu, písmo) umožňuje zmenšenie/zväčšenie objektu, presun objektu. Funguje aj s klávesou Shift, ktorá umožňuje zachovať pomer strán pri zmene veľkosti.

medzerník používam hlavne pri úpravách obrázku ktorý je zväčšený na viac ako 100%, pri stlačení medzerníku sa zmení kurzor a myšou môžete posúvať pozíciu aktuálneho okna.

šípky používaju sa hlavne s nástrojom move tool umožňujú pohyb objektu po pixeloch, s pridržaným shiftom posúvate objekt po 10 pixeloch.

ctrl + D veľmi užitočná skratka, zruší akúkoľvek označenú selekciu.

D nastaví farby na default (čierna – foreground color, biela – background color)

X prehodí foreground color a background color

ctrl + shift + N nová vrstva

ctrl + R zobrazenie/skrytie pravítok

shift, alt s použitím nástrojov na selekciu (L -lasso tool, M – Marquee tool) so stlačeným shiftom pridávate selekciu, s altom odoberáte selekciu

shift+ctrl+I obráti selekciu, dá sa využiť pri mazaní pozadia

ctrl+klik pri použití s nástrojom move tool (V) označíte danú vrstvu v palete, v hornej lište však musíte mať nastavené položku Auto-select:layer

Dúfam že Vám tieto informácie pomôžu a ušetria trocha času a spríjemnia prácu s týmto skvelým programom. Môžete sa tešiť na ďalšie seriály o programe Photoshop ktoré pripravujem. Kresleniu zdar :)

 

Program Adobe Photoshop pozná dnes už asi každý. Určite patri medzi najlepšie grafický programy vôbec. Či tento užitočný program používate na úpravu fotiek, vytváranie pozvánok alebo ste webdizajnér alebo len pracujete a zabávate sa s grafikou, tak je tento článok určený práve pre Vás. Klávesovými skratkami si ušetríte hodiny práce a taktiež vaše nervy :). Ja Photoshop využívam hlavne na vytváranie grafických návrhov pre webové stránky a taktiež na úpravy fotiek. Pracujem s programom pomerne dlho tak som si už skratky osvojil a neviem si prácu bez nich vôbec predstaviť.   Nebudem tu spomínať klasické skratky ako ctrl+s, ctrl+c, ctrl+x,ctrl+w…

Hodnotenie

Uživateľské hodnotenie Budte prvý kto ohodnotí
0

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*