Pin It
Domov / Motivácia / Marian Kuffa – Kde končí nádej, začína peklo.

Marian Kuffa – Kde končí nádej, začína peklo.

Farár Marián Kuffa zo Žakoviec pri Kežmarku vybudoval neuveriteľnú komunitu zloženú z bezdomovcov, prostitútiek, bývalých väzňov, opustených detí a ľudí bez rodiny. Toto miesto v dedine Žakovce je ostrov čistoty a nádeje v tomto svete. Životný príbeh charizmatického inžiniera Mariana bol rozmanitý. Prešiel si mnoho povolaní a profesií ako horolezec, karatista, poľnohospodársky inžinier, milovník koní a nakoniec rímskokatolícky kňaz na starej fare v Žakovciach, z ktorej sa mu podarilo od roku 1992 vybudovať niečo neuveriteľné. Na toto miesto  priťahuje veriacich aj neveriacich všetkých vekových kategórií a to nielen zo Slovenska a Čiech.

marian-kuffaJeho dramatický životný príbeh odhaľuje korene motivácie, ktorá ho viedla k tomu, čím sa dnes zaoberá a čomu zasvätil celý svoj život. Niekoľkokrát sa ocitol na hranici života a smrti a to ho v tridsiatich rokoch priviedlo do kňazského seminára. Máloktorý kňaz zbiera na uliciach bezdomovcov, málokto by dobrovoľne žil sedem rokov s bývalými vrahmi a recidivistami. Marián Kuffa získal polozrúcanú faru v Žakovciach, s požehnaním spišského biskupa. To, čo sa od roku 1992 „z ničoho“ podarilo s bezdomovcami a bývalými recidivistami vybudovať,  je neuveriteľné. Okrem zreštaurovanej fary je tu pavilón pre starých ľudí a postihnutých. Bývalí alkoholici, narkomani, vrahovia a asociáli sa starajú o postihnutých. Pribudli tri domy pre opustené deti. Bývalé prostitútky hospodária v kuchyni a na farme, ktorá tiež patrí ku komunite. O Mariánovi Kuffovi sa hovorí: „Je to matka Tereza v nohaviciach. Jazdíme k nemu učiť sa a inšpirovať, čerpať odvahu a schopnosť zmysluplne žiť.“

Komentár z videa: „Prvý dojem z farára- buď je svätý alebo blázon„.

 

Inštitút je samostatný, keďže majú svoje vlastné hospodárstvo. „Máme tu dielňu, pekáreň, vyrábame si syry, dorábame si mäso z dobytka, ktorý chováme, máme aj pole, kde pestujeme zemiaky, obilie,“ hovorí Marián Kuffa. Nachádza sa tu asi 30 kusov dobytka a v pekárni si pečú vlastný chlieb, ktorý aj predávajú. Zo zisku hradia  elektrickú energiu a vstupné suroviny. „Predtým sme za chlieb dávali asi 8000 eur ročne, teraz ho máme zadarmo. Všetci sa nám smejú, že prečo máme štvorposchodovú maštaľ. No preto, lebo sme už nemali pozemky, nemohli sme sa pohnúť ďalej, tak sme začali stavať dohora,“ zdôvodnil farár. V komunite platia 3 hlavné pravidlá: žiaden alkohol, žiaden trestný čin, každý musí pracovať.

Motto IKV:

„MILUJTE ĽUDÍ TAKÝCH, AKÍ SÚ. ČÍM MENEJ SI TO ZASLÚŽIA, TÝM VIAC ICH MILUJTE. NEMILUJTE ICH PODĽA VEĽKOSTI ICH ZÁSLUH, ALE PODĽA VEĽKOSTI ICH POTRIEB!“  (Kuffa, 1992)

Po pozretí tohto dokumentu sa mi naskytla otázka: Je vôbec systém trestu v dnešných väzniciach účinný? Keď to dokáže Marián Kuffa, prečo to nedokáže štát? Verím, že raz príde doba, keď ľudia s podobným charakterom a ľudskosťou budú vo vedúcich funkciách a naše malé Slovensko bude vyzerať  inak. Začnime každý od seba a svet sa zmení…

Dokument Kde končí nádej, začína peklo natočil režisér Ladislav Kaboš. Po 10 rokoch sa do Žakoviec vrátil a od 13.2.2014 môžete v slovenských kinách sledovať misiu farára Mariána Kuffu v romských osadách vo filme Všetky moje deti. Pre viac informácií o novom filme kliknite sem.

Kontakt na IKV (Inštitút Krista Veľknaza):
Web: http://www.ikv.sk/
Tel: 052/4313912
E-mail: ikv@ikv.sk

Článok môžete podporiť na vybrali.sme.sk.

57 komentárov

  1. Dokoukal jsem to celé a je to fakt rozumný člověk. Ještě si do mobilu stáhnu k poslechu Cesta Pýchy a Cesta Pokory. Doporučuji udělat všem totéž. Zatím jsem poslechl 10 minut a je tam pár dobrých myšlenek. Takže to za tu hodinku určitě stát bude.

    Díky za tip.

  2. uzasne dielo Bozie, Marian s pokorou urobil uzasne veci, jeho prednasky vsetky stoja za to…odporucam vypocut
    stana

  3. minuly tyzden sme boli v institute na navstevu, boli sme prijaty s velkou laskou, vdp. Kuffa sa nam venoval vyse hodiny, jazdili sme aj na konikoch, pohostili nas, modlili sme sa ruzenec zo vsetkymi tam pritomnymi … toto Bozie dielo je velky dar a ludia v institute pocituju naozaj Boziu blizkost a lasku.

  4. Inštitút Krista Veľkňaza sme toho roku navštívili 2x. Boli sme zaviesť nejaké oblečenie a pri druhej návšteve sme požiadali,,chlapcov,, o malú prehliadku objektov. Ochotne sa nás ujali. Chcela som, aby to videli moje deti, ktoré roky žijú v zahraničí, aby to videli naši známi, ktorí nie sú veriaci…Sami boli zvedaví, ako tam fungujú. V inštitúte nás milo prijali, ochotne poukazovali objekty i okolie. Osobne nás privítal pán farár, veľmi zlatý človek, chvíľu sa nám venoval, požehnal nám, pozval na obed v ich spoločnej jedálni. Má v sebe veľkú lásku, charizmu a ľudskosť. Všade je príjemná atmosféra a čistučko. Kiežby sa mu jeho plány splnili, vyprosujeme veľa Božích milostí a zdravie. Je to PÁN FARÁR.

  5. to je jedno co o nom napisete je to hajzel a vyuziva ludi,co nic nemaju a nemaju kam ist, citajte clanky ktore su na nete v novinach a nie jedno propagacne video tupci nabozensky!!!Ze nedovoly byvat manzelov spolu to je v poriadku a ked dakto odide odtial za pracou alebo len tak uz sa nemoze nikdy vratit vyuziva vsetkych a skryva sa za krizik!!!!!! A ano s papame to vsetci a ide len o lepsie vezenie a nic viac!!!!!

    • Myslite si co chcete v zivote som tam nebol,zijem v zahranici,ale kym som byval v okoly tak som pocul od kopec kamaratov ,spoluziakov,a bezdomovcov co klesly na dno a isly za Kufom aby sa postavily na vlastne nohy,ale u neho sa neda postavit na vlastne nohy!Ano da vam ubytovanie aj pracu,ale ubytovanie v jeho domcekoch ktore postavily vlastnorucne!!A odist sa preto neda stamadial lebo vsetky peniaze co dostavaju od statu im pan Kufa berie na stravu!!!A clovek ktory za svoju robotu dostava stravu a bozie slovo musi u neho ostat alebo sa vratit spet na ulicu!!!!Urobil si otrokov aj ked oni tam to nepriznaju ze ine vychodisko ako ostat u neho nemaju!!!!!Tak to je pomoc???Strata slobody za stravu a byvanie a pracu samozrejme na jeho majetku!!!Vsetko co je tam postavene patri jemu a nie ludom co si tie domceky tam postavily!!!!Dakujem ale keby sa my raz nieco podobne stalo ze ostanem na ulici tak radsej budem prespavat pod mostom na stanici ako prist o SLOBODU!!!!!Ale s Vamy krizikarmy sa neda rozpravat,lebo vy vidite len dobro,ale ake dobro!!!!!!!

      • Asi by si to mohol pod tým mostom skúsiť. Potom by sa Ti skôr otvorilo srdce, aby si sa na to nepozeral s takou zaujatosťou. Pri čítani Tvojho komentára ma napadlo len jedno: „Slepý od narodenia.“

      • Peter, v súčasnosti je dávka v hmotnej núdzi v SR 60,50 € pre jednotlivca… kamaráti, ktorí tam došli bývať zvyčajne nemali vybavenú ani tu dávku a minimálne každý druhý mal zopár detí, na ktoré mali platiť ….opakujem nikto ich nenútil, mohli ostať pod mostom – chudáci „otroci“ Skúste vyžiť vystravovať sa z tej dávky, zaplatiť ubytovanie, byť oblečený, skúste ….. kňazovi Kuffovi nepatrí nič, dáva do spoločného pre tých „otrokov“ ešte aj svoj plat viete o tom? A je stále v mínuse… aby tým „otrokom“ zabezpečil stravu, ubytovanie….Nie je to o „križiku“ je to o vnímaní dobra…. takže kamáráti Vám asi celú pravdu nepovedali… „JPP“ – jedna pani povedala

      • Peter,

        Myslis, ze sa da pomoct narkomanovi alebo alkoholikovi ak mu nechas peniaze? Ano mozes to skusat, ale bude to s nulovam ucinkom.
        Myslis, ze im mozes pomoct, ak im nezaneprazdnis a nedas im presny rezim?
        Na podobnom principe funguje aj komunita Cenacolo na celom svete a maju uzasne vysledky.
        Ak dosiahned take vysledky inak, tak daj vediet.
        Ak niekto pochybuje o tom, co robi Marian Kuffa, tak je podla mna zaslepeny clovek. Prepac.

      • v prvom rade sa douc gramatiku, tvoje vyroky sa budu zdat pravdivejsie, ale len zdat; a po druhe rozmyslaj logicky: ked sa tam ti ludia stazuju, ze im vsetko kuffa berie, tak teda na ulici im je lepsie, (kde nemaju uz absolutne nic, ani postel, ani jedlo,) teda nikto vlastne tam nie je…stara sa o imaginarnych bezdomovcov…ale to je tak, clovek, ktory vsetko dostane a vsetko si kupi, no naco by si si sa zamyslal…uz len to…

      • No to nie je pravda, cast davaju na stravu a cast im odkladaju na ucet, takze mas neuplne informacie, a tie mas zrejme od ludi ktorych vyhodili koli alkoholu naspat na ulicu a to si myslim ze je spravodlive, Prave naopak ty hladas vsade len zlo a zlo a zlo, nejde ti do hlavy preco by clovek nieco mohol robit bezistne.

      • Ty si niekedy s takymi ludmi robil alebo zil? Lebo ja ano. Su to ludia pre ktorych slovo sloboda znamena ze si mozem robit co chcem a nemusim casto ani brat ohlad na splocnost. Ked dostanu peniaze za 3 dni su fuc, minu ich na alcohol alebo na drogy a do konca mesiaca nemaju na jedlo tak chodia zobrat alebo kradnu alebo v tom lepsom pripade poziciavat si….co po case pojde kazdemu poriadnemu cloveku na nervy ked za tebou stale dakto chodi a pyta 20eu na chcleba a vidis ako si za to kupi alcohol. v zime mrznu von, lebo nemaju kam ist…nemaju na lekara ked su chori…atd…su to proste ludia ktori sa nevedia postarat sami o seba ked sa do takeho stavu dostanu. Mnohi z nich maju psychycke problem lebo maju mozog poskodeny od alkoholu alebo drog….
        protialkoholicke alebo protidrogove im pomoze na isty cas. Ked ich potom pustia na „slobodu“ tak Ti ludia po case zasa prepadnu zavislosti a su zasa na ulici. Co je podla Teba vacsie otroctvo to co robi ten farar alebo ta zavislost ktora ich odstavi od rodiny, penazi, a vobec ludskemu sposobu zivota. POvedz mi kto zamestna na sk alkoholika, vraha, narkomana alebo prostitutku ked na sk nie je dost roboty ani pre ludi co maju vzdelanie a pracovne skusenosti a zodpovedne chodia do roboty?
        Ked si myslis ze to vies lepsie preco sam pre tych ludi nieco neurobis? Mas plnu hubu reci o slobode ale uvedomujes si ze sloboda si vyzduje aj velku zodpovednost a trocha inteligencie?
        Bohuzial, nie kazdy clovek dokaze slobodne zit. S tymito ludmi je to niekedy tazsie ako s malymi detmi. Potrebuju nie len najest a niekde sa vyspat ale potrebuju aby ich niekto usmernoval lebo sami to nedokazu. Je dobre pre tych co sa dokazu z toho dostat a pre tychto ked odidtu ten domov uz aj tak nie je potrebny, uz sa tam nemusia vracat. Ale pre tych co su slabi na to aby dokazali slobodne zit tak je to domov, rodina, praca, teplsa strava. Ano moze to vyzerat ako lepsie vezenie, ale uvedom si, ze tito ludia casto ani nemaju kam ist…

      • Peter, beriem to ako tvoj názor, s ktorým samozrejme nikto kto v Žakovciach naozaj bol a nemá hlavu plnú negatívnych myšlienok, nemôže súhlasiť. Vieš napísať aj niečo pozitívne? Čo tak sa trochu pochváliť, čo všetko si urobil pre dobro iných. Myslíš, že sa to teba netýka? Bodaj by si nikdy nepotreboval pomoc. Prajem Marošovi, aby mu Pán Boh dal silu pokračovať v diele a možno aj zapáliť pár ďalších mladých kňazov na niečo podobné. Na Slovensku by sme potrebovali takých centier aspoň 50 ak nie viac.

    • Súhlasím …

    • Tak si vezmi aspoň jedného z tých ľudí domov ty mudrlant

    • Tak si vezmi aspoň jedného z tých ľudí domov starj sa oňho, ty mudrlant a potom hovor a kydaj.

    • Chlape si zreli navstivyt psycho, ty nevies co taras, chces takym sposobom na seba uputat?!

  6. Peter, zrejme ste býval v Žakovciach na fare…. priznajte si pravdu, fakt ste odišli za prácou? veď kňaz Marián Kuffa prácu ponúka ako „pracovnú terapiu“ čo bolo v skutočnosti príčinou vášho odchodu? … zvážte slová typu hajzel….a ako môže Kuffa využívať ľudí čo nič nemajú a nemajú kam ísť? ako môžete využiť niekoho, kto nič nemá – ponúka týmto ľuďom strechu nad hlavou, najesť, pracovať a naučiť sa „NORMÁLNE ŽIŤ“ak to chcú aj ľudia, ktorí za ním na faru dojdú, neťahá tam nikoho, nikoho …. Poznám IKV a preto viem, že klamete!!!! Poznáte ľudí, ktorí sú na tomto „propagačnom videu“? ja ich poznám a verte, že keď ich natáčali, tak tí ľudia neklamali …. ak kňaz Marián Kuffa nedá zo svojho, tak určite Vám nezoberie….
    okrem toho že nepoznáte gramatiku, mu nesiahate ani po päty…. Prajem Vám pokoj a dobro a vstúpte si troška viac do svedomia.

  7. Pan Marian je uzasny clovek.Kona Bozie dielo,prebudza v ludoch lasku,a nasledne ju rozmnozuje,a skrze nu vedie ludi k praci a poriadku.Dava zmysel a nadej ich zivotu.Jeho skutky su misiou a posolstvom pre vsetkych,aby sa zamysleli .Vo videu zaznela krasna veta:Lasku treba davat ludom podla ich potrieb,nie zasluh.Na taketo odovzdavanie lasky nie je pripraveni hocikto.Len velki ludia.Prajem Marianovi,aby sa mu nadalej darilo,aby vedel,ze je respektovany a obdivovany pre to,co dokazal a aby bol odmeneny na vlastnom zdravi a stasti.

  8. Mária Semančíková

    Cirkev v Čechách by se mněla dát takovým směrem a ne žádat navrácení majetku.Ježiš byl chudej ,pomáhal chudým a nemocným ,tak nevím k čemu potřebujou majetky.

    • V Čechách – na Morave máte Bílu Vodu a Choryne, patrí to pod IKV Žakovce… Dajte Bohu čo je Božie a cisárovi, čo je cisárove ……..

  9. Ej Peter ,Peter ,prv skús urobiť toľko pre tých bezdomovcov ,narkomanov a iných čo tam boli alebo čo sú tam a ani tak Ti neprislucha ho súdiť .Na to je Pán Boh .Už len existovať s tými ľuďmi nieje ľahké .Ináč Otec Marian je ťažko chorí .tak prosím o modlitby .

  10. Ešte k tomu dokumentu ja som dávno nevidela ,čo všetko tam dokázal s tými ľuďmi to je ozaj na Nobelovú cenu .

  11. Nie nie je to blázon ako niektorí píšu,len plní 10 božích prikázaní.
    Pán farar skláňam sa pred Vami a pred Vašou prácou.
    Nesúďte ľudia,lebo budete súdení.

  12. Ti najmudrejsi, ktori vsetko hodnotia a vedia vsetko najlepsie, nevedia ani gramatiku, kde je tvrde a kde makke „i“…asi taku pravdivostnu hodnotu maju vase hodnotenia a nazory, aka je znalost gramatiky, teda nulovu. preco im nedava peniaze? lebo vie, ze si v najblizsej krcme kupia lacne vino a sa opiju, porozpraval by vam, kolki taki ozrani nanho vybehli so sekerou v ruke! a ludom, ktori museli zobrat, boli vonku v zime bez tepleho jedla isto staci aj to, len ze maju, kde byvat a maju teple jedlo. ked tam je tak zle, tak by tam nikto nebol!!! logika nepusti!!!

  13. Terézia Kužmová

    Hlboko sa skláňam nad prácou p.Kuffu,je to boží muž.Kritizujúcim doporučujem ,aby skúsili žiť aspoň mesiac v zime pod mostom,potom šli do Žakoviec,žili tam niekoľko týždňov a potom nech súdia.Len museli by otvoriť svoje srdce a nemať ho zatvrdilé.Nech Pán žehná p.farárovi

  14. Farár Kuffa v skutočnosti nie je taký ako sa prezentuje – navádza svojich bezdomovcov ku klamstvu- osobná skúsenosť…

  15. Sám Pán Boh koná cez neho.. a Dobro vždy zvíťazí, možno nie tak ako si my predstavujeme, ale víťazí… :)

    • Dobro aj zvíťazilo – napriek klamstvám bezdomovcov.Sklamanie z konania pána farára zostalo a aj zostane lebo služobník boží by takéto veci robiť nemal!

      • Nikol, asi nepoznáte „celú pravdu“ a pozadie toho všetkého, verím že nechcel nikomu ublížiť, ale len pomôcť, viem o čom píšete.. a aké dobro zvíťazilo? to je pohľad jednej strany, tej vašej….
        …a vy ste bezdomovci? lebo farár Kuffa Vás volá moji chlapci a moje dievčatá, nezažila som aby výraz „bezdomovci“ používal pán farár……

        • Poznám veľmi dobre celú pravdu…aj pozadie toho všetkého. Pán farár týmto veľmi ublížil viacerým ľuďom – o žiadnej pomoci neviem …
          Zvíťazilo dobro, to znamená, že pán Boh pomohol osobe, ktorá si to zaslúžila … aj napriek manipuláciám a klamstvám!!!
          Výraz bezdomovci sa používa bežne a to, že píšete, že to boli jeho chlapci to len svedčí o tom, ako s nimi dokázal manipulovať … a ako ho poslúchali, pretože sa obávali, že stratia strechu nad hlavou-kvôli tomuto boli ochotní urobiť čokoľvek, čo im nakázal! Ja hovorím, že ako farár veľmi sklamal a stratil dôveru…

          • Nikol 777 ak by ste ako tvrdíte „veľmi dobre poznali celú pravdu „, …. tak toto v živote nedáte ako príspevok do diskusie pod tento dokument….mimochodom váš diskusný príspevok nemá nič spoločne s obsahom tohoto filmu. Výraz bezdomovci sa používa bežne, to máte pravdu, ale takto neoslovuje kňaz Kuffa…
            Váš cieľ je jasný – zdehonestovať kňaza Mariána Kuffu …
            … kto je bez hriechu, nech hodí prvý kameňom…..

  16. Nech je požehnaný Boh,nech je požehnané jeho sväté meno,nech je požehnaný Ježiš Kristus,nech je požehnaný služobník Marián Kuffa,nech je požehnané dielo Ducha Svätého…Amen

  17. Iveta Zlatohlava

    pan Marian je uzasny clovek a urcite kona Bozie dielo a prajem mu Vela zdravia Iveta Zlatohlava Zupcany 343

  18. Chlap a ozajstný otec. Nech Vás Marián žehná Nebeský Otec.

  19. Otec Marian,je človek s veľkym srdcom,od ktoreho by sme si mali brať priklad všetci ľudia na tomto svete na tejto zemi,lebo nieje podstatne kto koľko ma ale ake maš veľke srdce,koľkokrat sa stava,že sa vlastna rodina obrati chrbtom,a tak sa človek musi spoliehať len sam na seba a na Boha,ktory stale pomôže

  20. Iba by som vam chcela povedat ,,ze v dnesnej dobe takeho cloveka, ako je pan Farar ani nemozte najst.Je jedinecny.“aspon u nas v -SK-
    A nech mu nadalej pan Boh pomaha a aj ostatnym,ci veria ,ci ne.
    Lebo raz sa moze stat, ti ktori neveria,alebo ho odsudcuju, budu potrebovat podobnu pomoc.Nevieme este coho sa mozme dozit.
    Skore uzdravenie pan Farar.

  21. Valentin Hanacek

    To,co dokazal farar Kuffa si vazte ,lebo ta vrstva ludi co tam zije a pracuje by sa v dnesnej dobe malokde uplatnila,a t vrstva co si len otiera usta o farara,to su farizeji ale takeho ludskeho odpadu je na slovensku vela

  22. p.Kuffa by mal prednašať v parlamente.

  23. bol som hladný a dali ste mi najesť,bol som smädný,dali ste piť atd.,a kedy sme to urobili.čokolvek ste urobili pre mojich najblizsich,mne ste urobili….toto sú krasne a symbolicky skrátené úryvky z evanjelia a pán farár Marián Kuffa sa ich snaží plniť dokonale,on je obrazom Pána Ježiša.Modlime sa za dielo,ktoré vzišlo z ničoho,a teraz je to úžasné dielo,a snažme sa aj my takto podobne v našich životoch všetkym ľudom rozdávať lásku,pokoj a dobro.Sv.Otec Ján Pavol II.napísal:nie je bohatý ten,kto veľa vlastní,ale ten,kto veľa dáva,ten ktorý je schopný darovať seba samého.

  24. nádherný člověk. Skláním se před ním. Co dokázal je úžasné. je to proto, že žije srdcem.

  25. Je to smutné, ako veľmi rýchlo vieme odsúdiť človeka a vidieť za všetkým čo z toho asi ma. Môj osobný názor štát by mal platiť peniaze pánu farárovi Kuffovi za to, že je bratom, otcom, kamarátom, lekárom,
    učiteľom a dobrým kňazom žije s ľudmi život, cíti ich bolesť pozná ich strach, vie kedy sa tešia, kedy sú chorý . Ako je to v živote, ak urobíš niečo dobré ľudia na to veľmi skoro zabudnú, ak však urobíš niečo zle tak si odsúdený a ľudia, rodina sú schopný sa hnevať na život a na smrť., Prečo? , asi je to tým, že dobro je od Boha a mali by sme ho robiť stále bez toho, aby sme nad tým rozmýšľali a čakali za to vďaku.,Máme pekné veľké domy, pekné altánky, kosené anglické trávniky v záhradách, ale sme v nich sami. Máme všetko, ale zabudli sme byť ľudmi, zabudli sme sa smiať a pomáhať.
    Ak by bolo len 30 ďalších takých pánov farárov myslím môj názor, že viac ľudí by verilo, že viera je o ľudoch a pomoci práve ľudom ktorý nedokázali žít v tomto ťažkom živote, ľudom ktorých sklamali mami a otcovia, ktorý boli len niekomu na ťarchu, ktorý nedokázali si nájsť to správne miesto prečo je krásne žit. Nech pán farár Kuffa, žije 100 rokov, aby vybudoval dedinu v dedine v ktorej ľudia budu chcieť žiť a tešiť sa, že mali možnosť poznať lásku ktorej je tak málo a človeka s veľkým a dobrým srdcom.
    Sme rodiny, kde brat sestru chce okradnúť,, kde syn či dcéra matke nepomôže,
    kde deti si nevážia rodičov, učiteľov a máme odvahu písať komentáre a súdiť kňaza ktorý zasvätil život problematickým ľudom. Je to môj názor nemusí sa nikomu páčiť, ale verím a chcela by som mať možnosť len 0.1% pomôcť tak, ako to robí práve kňaz Kuffa. Nech Pán Boh Vám dá zdravie a nekonečnú lásku.
    Aj keď nechodím do kostola za Vás sa budem modliť z celého srdca rada každý deň.

  26. Myslím že si pán farárn Marián Kuffa zaslúži obrovské uznanie za činnosť
    ktorú vykonáva pre tých ľudí a tak aj pre naše malé Slovensko !

  27. Zdravim.Chcem vam povedat len jedno kto tam nebol a nevyskušal si to na vlastnej koži tak by mal byt radšej ticho.Ja som tam prišiel ako 15ročny chalan uplne na začiatku nebolo tam nič,spavali sme na vreciach,neskoršie sme sa zakryvali runom.Potom som tam prišiel na civilnu službu a nelutujem to.bol som tam zhruba 5rokou.Zažil som čo to je byvat sväznami a alkoholikmy.Chcem len jedno povedat Maroš Kuffa je spravny chlap.

  28. Dakujem za tento krasny clanok, marian je uzasny clovek. Este raz Vdaka.

  29. Film Kde končí nádej, začína peklo nakrútil režisér Ladislav Kaboš. Po 10 rokoch sa do Žakoviec vrátil a od 13.2.2014 môžete v slovenských kinách sledovať misiu farára Mariána Kuffu v romských osadách vo filme Všetky moje deti. Viac informácií nájdete na http://www.vsetkymojedeti.eu

  30. Film Kde končí nádej, začína peklo nakrútil režisér Ladislav Kaboš. Po 10 rokoch sa môžete v kinách pozrieť na film Všetky moje deti, v ktorom sleduje misiu farára Mariána Kuffu v romských osadách. Viac informácií nájdete na http://www.vsetkymojedeti.eu

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*