Domov / PR články / Stanovte si životné ciele a plňte ich!

Stanovte si životné ciele a plňte ich!

Aj Vy patríte medzi zaneprázdnených ľudí, ktorí nepoznajú nič iné ako zabehnutý stereotyp, prácu a starostlivosť o rodinu? Nemáte čas stanoviť si svoje životné ciele? Nemajte obavy, nie ste jediný, podobne je na tom väčšina populácie. Niektorí si ciele nestíhajú položiť, iní nechcú a podaktorí ich jednoducho odignorujú. Určiť si životné cesty je ale veľmi dôležité. Keď si urobíte predstavu o svojej budúcnosti, budete sa tak môcť lepšie motivovať a smerovať tam, kde si to skutočne prajete. Budete presne vedieť, čo chcete v živote dosiahnuť a kam máte sústrediť svoje úsilie.

Keďže sme každý iný, aj naše ciele a túžby sa odlišujú. Priority závisia tiež od veku. Tínedžeri túžia skôr po hmotných veciach a ich jedinou túžbou je dostať nový mobil alebo najmodernejšie digitálne hodinky, no keď dospejú, hodnoty sa úplne zmenia. Na vrchol rebríčka sa dostáva partner, rodina, zdravie, kariéra, cestovanie a podobne.

Prečo si stanoviť ciele?

Slávni športovci, podnikatelia aj úspešní karieristi, títo všetci si vopred stanovili svoje ciele, ktoré ich doviedli tam, kde sú dnes. Ak viete, čo chcete v živote dosiahnuť, svoj život si zorganizujete tak, aby ste svojim cieľom venovali dostatočnú pozornosť.

Ako si ciele stanoviť?

Ak si chcete stanoviť životné ciele, v prvom rade sa musíte zamyslieť nad tým, čo od života očakávate. S ničím sa však neunáhlite. Zoberte si pár dní voľna a nad svojimi túžbami porozmýšľajte ďaleko od každodenného stresu, napríklad vo wellness hotel Štiavnica. Pri bežnom zhone si na stanovenie cieľov veľa času nenájdete. Pokiaľ cítite, že si naozaj potrebujete oddýchnuť a všetko premyslieť, kliknite SEM. Uvidíte, že chvíľka, ktorú venujete iba sebe a analýze svojho života, sa priaznivo odrazí na Vašom ďalšom smerovaní.

Aké ciele?

Vo všeobecnosti rozlišujeme tieto základné životné ciele:

Finančné

Ako si predstavujete svoj plat? Po akej práci túžite? Čo pre Vás znamená slovo luxus? Finančné ciele úzko súvisia s kariérnymi cieľmi.

Vzdelávanie

Na akej škole chcete študovať? Čo chcete študovať? Ako bude vyzerať Váš život po skončení štúdia? Aká práca Vás bude baviť?

Rodina

Chcete si založiť rodinu? Ak áno, chcete mať deti? Chcete bývať vo vlastnom dome?

Fyzické ciele

Chcete sa stať športovcom? Potrebujete schudnúť alebo si vypracovať postavu? Máte profesionálne športové ambície?

Cestovné ciele

Sú nejaké krajiny, ktoré ste chceli vždy navštíviť? Sú nejaké miesta, ktoré Vás veľmi lákajú a túžite ich vidieť? Určite poznáme aj mnohé ďalšie túžby a ciele, individuálne pre každého z nás, no uvedené tvoria najfrekventovanejšiu päticu.

Ako si stanoviť ciele?

Nasledujúce pokyny Vám pomôžu stanoviť si vlastné ciele efektívne a reálne:

Buďte presný a konkrétny

Stanovte si presne, aké ciele chcete dosiahnuť. Skúste si určiť, v akom čase by ste ich chceli dosiahnuť.

Nastavte si priority

Ak máte viacero cieľov, určte si, ktorý bude pre Vás najdôležitejší. Nasmerujete tak Vaše správanie presne na tie ciele, ktoré sú pre Vás prioritné.

Stanovte si reálne ciele

Stanovte si také ciele, ktoré môžete dosiahnuť. Aj keď sú ľudské túžby nekonečné, nemáte istotu, že sa Vám ich podarí splniť a budete tak zbytočne sklamaný.

Urobte niečo, aby ste si svoje sny splnili

Čakať nečinne v posteli na zázrak by bolo asi dosť naivné. Pre dosiahnutie svojich cieľov musíte niečo urobiť, neraz i kadečo obetovať a mnohého sa zrieknuť. Zároveň však získavate nové možnosti, príležitosti, stretávate nových ľudí a podobne. O tom to celé je. Ak ste napríklad mladá žena, ktorá si chce založiť s partnerom rodinu, a teda mať deti, no už dlhší čas sa jej to nedarí, nevzdávajte sa, ale za svoje ciele bojujte. Konkrétne s týmto problémom Vám môžu pomôcť aj na tejto adrese, kde sa dozviete ako zaručene otehotnieť.

Ohľadom rozlúsknutia ostatných ťažkostí sa skúste informovať u iných kompetentných odborníkov, no často vedia najlepšie poradiť aj Vaši blízki.

Držíme Vám palce a smelo vpred!