Pin It
Domov / Zaujímavosti / Mount Everest v číslach: smrť, ceny a iné rekordy.

Mount Everest v číslach: smrť, ceny a iné rekordy.

Najvyššiu horu sveta zdolalo viac ako 4000 ľudí z celého sveta. Výstup na Mount Everest to nie sú len úspechy. Mnohí horolezci zaplatili za výstup vlastným životom. Čo ženie všetkých ľudí za dosiahnutím tohto vrcholu? Niektorí tvrdia, že je to v poslednom čase riešenie krízy stredného veku niektorých zbohatlíkov. Na Everest sa snažia dostať turisti z celého sveta. Profesionálni horolezci sa vraj Mount Everestu vyhýbajú, kvôli návalu sezónnych turistov. Dnes často čítame na internete správy, ako na Evereste zomierajú ľudia, ktorí neboli na tento výstup dostatočne pripravení a vystrojení. Koho je to chyba? Ukazuje sa, že to nie je vôbec nič neobvyklé. Z najväčšej hory sveta sa počas posledných rokov stal cirkus, ktorý láka ďalších a ďalších záujemcov a vyberá si svoju krutú daň.

Niekoľko zaujímavých čísiel z prostredia Mount Everestu

  • 8848 m – výška Mount Everestu
  • 60 miliónov rokov – približný vek Mount Everestu
  • 25 000 $ – náklady na horolezecké povolenie na Mount Everest
  • 8000 m.n.m – začína „zóna smrti“ –  oblasť s nízkym obsahom kyslíka nad posledným táborom, kde sú podmienky na prežitie veľmi tvrdé
  • 1953 – rok, kedy Sir Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norgay prví zdolali vrchol Everestu
  • 3 – počet krajín viditeľných z vrcholu (Tibet, India a Nepál)
  • 11 – počet ľudí, ktorí umreli v na Mount Everest v roku 2013
  • 19 – Počet ľudí, ktorí zomreli v jednom roku 1996, najsmrtelnější rok na Mount Evereste zaznamenal spisovateľ Jon Krakauer.
  • 30 minút – doba, po ktorej horolezec zomiera, ak podľahne hypotermii na Mount Evereste
  • 40 – počet ľudí, ktorí dosiahli vrchol v jeden deň (10.05.1993)
  • 240 – približný počet ľudí, ktorí zahynuli počas výstupu
  • 4000 – približný počet ľudí, ktorí zdolali Mount Everest a nezahynuli od roku 1953, kedy prvýkrát zdolali vrchol sir Edmund Hillary a Tenzing Norgay Sherpa
  • 13  rokov má najmladší horolezec Jordan Romero, vrchol dosiahol v máji 2010
  • 76  rokov má najstarší horolezec Min Bahadur Sherchan, v máji 2008
  • 21  výstupov absolvoval Apa Sherpa

Záchranná akcia tesne pod vrcholom

Nadav Ben YehudaIzraelskému horolezcovi menom Nadav Ben Yehuda chýbalo iba 300 metrov k vrcholu Everestu, keď natrafil na umierajúceho Turka menom Aydin Irmak. Na ceste prešiel okolo dvoch čerstvých mŕtvol. Pri výstupe si uvedomil, že ľudia tu jednoducho umierajú priamo na ceste a nemajú viac síl odplaziť sa ďalej. Zostávali ležať bez života, pripútaní k lanu. Ostatní horolezci cez nich len prešľapovali. Jeden polomŕtvy mu bol povedomý a spoznal ho z tábora. Nemal rukavice, kyslík a bol v bezvedomí. Vzdal boj o život a čakal na smrť. Ostatní horolezci okolo neho prechádzali. V Nadavovej mysli sa niečo obrátilo a povedal si, že sa musí pokúsiť o jeho záchranu. Nachádzali sa v „zóne smrti“, kde je veľká šanca, že umriete, ak sa pokúsite urobiť niečo podobné.

Nasledoval 9-hodinový zostup. Nadav Ben Yehuda ťahal tureckého horolezca na sebe. Ten bol našťastie v bezvedomí. Celý zostup by to len sťažilo, ak by sa prebral. Pri zostupe sa mu pokazila kyslíková maska, po ceste narazili na ďalšieho umierajúceho horolezca. Nadav kričal na ostatných okoloidúcich alpinistov, aby sa aspoň trochu podelili o kyslík. Väčšina však odmietla. Napokon trochu kyslíka dostal a podarilo sa mu prebrať druhého polomŕtveho horolezca. Spolu potom dotiahli tureckého kolegu do tábora, kde ich previezla helikoptéra do Káthmandú.

Nadav bol pred voľbou – stať sa najmladším Izraelčanom , ktorý zdolal Mount Everest, alebo zachrániť ľudský život. Zvolil si druhú možnosť a podarilo sa mu to.

zachranca-mount everestVšetci traja mali veľké omrzliny. Nadav musel počas záchrannej akcie často skladať rukavice, teda možno príde o niekoľko prstov. Upokojil sa tým, že lekári zatiaľ nerezali do kosti…

Na Evereste je takmer nemožná evakuácia, telá zosnulých teda zvyčajne ostávajú tam, kde poslednýkrát vydýchnu. Niekedy slúžia dokonca ako orientačné body označujúce výškovú hranicu. Napr. telo 28-ročného Inda Tsewang Paljor, ktorý zomrel 10.5.1996 označuje výšku 8500m. Slangovo sa tomuto bodu hovorí „Green boots“, kvôli jasne zeleným horolezeckým topánkam, ktoré mal vtedy na sebe.

Smrť na vrchole

Juhoafričan Andre Bredenkamp po svojom úspešnom zdolaní Mount Everestu v roku 2004 spomína: „Bola to moja prvá osemtisícovka. Nútil som sa, aby som to nevzdal. Na každý jeden krok pripadalo 10-15 nádychov. Ten deň zomreli traja Kórejci. Jeden z nich si zlomil nohu. Okolo neho stálo niekoľko ľudí a on ich prosil, aby ho nechali. Pozreli sme sa na seba a išli ďalej. Nikto ho nemohol odtiahnuť dolu alebo inak pomôcť. Sami sme ledva stáli. Bola hrozná zima a nemali sme veľa kyslíka. Zakryli sme ho bundou a zasypali snehom. Povedali sme mu, aby zaspal a pokojne umrel.

David Sharp – smrť pri zostupe online

david_1Smrť Davida Sharpa sa stala mediálne známa v roku 2006. Za výstup zaplatil len 6200 dolárov, čo je zhruba pätina obvyklej taxy. Preto mal len základnú výbavu, teda stan a kuchára v základnom tábore. Na cestu sa vydal len s minimálnou záťažou a namiesto piatich fliaš kyslíka mal iba dve. Nemal vysielačku a doslova išiel úplne sám. Vrchol úspešne zdolal, no na spiatočnej ceste vo výške 8500 metrov ho opustili sily. Ukryl sa v malej jaskyne, kde odpočíval. Ostatní okolo neho prechádzali.

V ten istý deň prešlo okolo Davida cca. 40 horolezcov. Medzi nimi bol aj Mark Inglis, ktorý zdolával Mount Everest bez nôh, na protézach z uhlíkového vlákna. Ponúkol Dávidovi kyslík a išiel ďalej.

David bol skoro mŕtvy. Nemal kyslík a tie jeho rukavice…V takých rukaviciach nie je možné prežiť na Evereste. Dostal od nás kyslík, ale bolo príliš neskoro. Išli sme ďalej. Predo mnou prešlo 39 ľudí a nikto sa ani nezastavil, ja som sa snažil pomôcť. V takej výške mozog bez kyslíka takmer nefunguje. Je to natoľko náročné, že na pomoc iným nezostanú sily. Ľudia si myslia, že hlavné je dostať sa na vrchol, ale hlavné je prežiť. To bol môj cieľ. A asi sa nezhodoval s cieľom Davida Sharpa.

Desať hodín potom k vrcholu dorazila ďalšia výprava. Jej súčasťou bol aj filmový štáb natáčajúci dokument pre Discovery Channel . Natočili umierajúceho Davida a skúšali s ním urobiť rozhovor.

Kto si? “
Volám sa David Sharp, som tu s Asian Trekking a len sa chcem trochu vyspať.
Poskytli mu zásobu kyslíka a nechali samotného. David Sharp zomrel…

V tomto prípade mi David pripadá skôr ako kandidát na Darwinovu cenu.

Telo Tsewanga Paljora teraz označuje výšku 8500 metrov.

Telo Tsewanga Paljora teraz označuje výšku 8500 metrov.

 

Sir Edmund Percival Hillary 23. mája 2006 vydal vyhlásenie, v ktorom hovoril k všetkým alpinistom, ktorí prešli okolo umierajúceho Davida Sharpa: „U nás v expedícii v roku 1953 bolo úplne nemysliteľné, aby sme nechali umierať niekoho, kto sa ocitol v ťažkostiach. Ľudia stratili poňatie o ľudských hodnotách. Náročnosť práce vo výške 8500 m nie je ospravedlnením. Zdá sa mi , že celkový stav expedícií na Evereste je hrozivý. Ľudia majú jediný cieľ – zdolať vrchol. Nezaujíma ich nikto, kto potrebuje pomoc. Ľudský život bol, je a bude ďaleko dôležitejší ako vrchol hory.

Na Evereste zomrelo jednoznačne najväčšie množstvo ľudí, nemá však ani zďaleka najhoršiu štatistiku úmrtnosti. Najviac ľudí zomrelo na Annapurne, ktorá má úmrtnosť 38%. Nasleduje K2 s 23,24% a Nanga Parbat s 22,30%. Everest má „len“ 5,70% a nachádza sa tak na 10. mieste úmrtnosti medzi vrcholmi nad 8000m.

Prečo v súčasnosti vyzerá Mount Everest ako turistická atrakcia pre zbohatlíkov?

A photograph of a line of climbers taken on EverestMount Everest je pre ekonomiku krajiny značným vylepšením štátnej kasy. Takmer 3 milióny dolárov sa každý rok dostane do nepálskej ekonomiky len z povolení na výstup. Ďalšie peniaze idú z turistov a horolezcov do miestnych hotelov, reštaurácií, leteckých spoločností a ďalších služieb. Určitá časť z peňazí vybratých na povoleniach ide do rozvoja a udržiavania územia pod Mount Everestom, aj na podporu miestnych obyvateľov. Každý jeden horolezec, ktorý sa pokúsi vystúpiť na vrchol, je veľkým zdrojom príjmu. Ak sa rozhodnete pre výstup, pripravte si 35 000 – 100 000 dolárov, záleží od požadovaných služieb a vybavenia. Nik vám však negarantuje prežitie. Vďaka marketingu si na Everest trúfa každý, kto má peniaze. Ozajstní horolezci sa ocitli v absolútnej menšine. Everest sa stal bežnou komoditou, ktorá sa predáva a kupuje.

Nebuďte prekvapení, ak sa dostanete do dopravnej zápchy, ktorá sa stala v roku 2012. Vo výške tesne nad 7900m sa v jednom rade tlačilo zhruba 600 ľudí. Štyria z nich pri zostupe zahynuli. Na vine boli aj miestne úrady, ktoré zrejme počet výstupov nijako neregulujú, hlavne kvôli finančnému zisku.

Týmto článkom nechcem moralizovať a ani vynášať súdy nad horolezcami. V takej nadmorskej výške sa vypína mozog a každý je rád, že tam prežije. Ostáva potom už len regulácia zo strany úradov, kde sa obmedzí počet výstupov za určité časové obdobie, to je ale v rozpore s finančným ziskom. Ďalej stojí za zváženie, prečo sa vôbec toľko ľudí snaží o výstup na vrchol. Napokon smrťou nič nekončí, ale iba začína.

Galéria mŕtvych na Mount Evereste

Zdroj:
http://bushcraft.cz
http://dailybeast.com
http://expedition.sk

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*