Domov / PR články / Ako na hlučných susedov?

Ako na hlučných susedov?

Nielen za tenkými bytovými stenami sa neraz ukrýva hlučný a neprispôsobivý sused. Ak bývate v dome, možno Vám robí niekto od vedľa naprieky nepochopiteľným ranným kosením alebo organizovaním mega párty na záhrade. Susedské spory sú tu odjakživa a pravdepodobne len tak nevymiznú. Riešene proti nadmernému hluku môžete nájsť aj na tejto adrese, no čo s naštrbenými vzťahmi? Ústny dohovor býva často márny, susedia sú tvrdohlaví a bránia si svoje práva. Čo teda robiť, keď už máte toho plné zuby?

Na úplnom začiatku to skúste podobrom. Pokojne susedovi oznámte, v čom je problém. Ak to nepomôže, možno ste urobili v niečom chybu. Pravdepodobne ste sa zle pochopili alebo niektorá strana nechcela akceptovať, čím druhá argumentovala. Buď sa nadmerný hluk stane Vašou každodennou realitou alebo pritvrdíte.

Najskôr situáciu posúďte v kruhu rodiny

Skôr než začnete problém riešiť radikálne, posúďte vážnosť situácie. Zvolajte rodinnú radu, nech sa k problému vyjadria všetci. Určite nebude zbytočné, ak si začnete robiť poznámky, o aký zvuk ide, v akej intenzite a ako často ho musíte trpieť. Prekáža to iba Vám alebo stoja za Vami i ostatní členovia rodiny?

Neuvedomelý sused

Často sa stáva, že susedovi treba opakovane pripomenúť, ako svojím správaním znepríjemňuje Váš život. Naznačili ste mu to napríklad inštaláciou kročajovej izolácie? Žiaľ, náznaky vo väčšine prípadov nezaberajú. Skúste sa o probléme ešte raz a priamo porozprávať. Buďte však milý a zdvorilý. Povedzte, čo konkrétne Vám prekáža a pokúste sa o kompromis.

Robte si poznámky

Spoznámkujte si aj samotný rozhovor so susedom. Poznačte si výsledok rozhovoru a čo najviac faktov. Možno sa Vám to zdá, ako zbytočné plytvanie papierom, poznámky Vám však môžu pomôcť, ak problém nevyriešite a plánujete ho posunúť „na vyššiu úroveň“. Vtedy Vám poslúžia ako dôkaz, že ste sa o vyriešenie tejto záležitosti už pokúšali.

Skúste mediátora

Mediátor bude akoby mostom medzi Vami a problémovým susedom. Bude sa snažiť, aby ste sa dohodli a našli spoločnú reč. Je dobrou voľbou najmä v prípade, ak s Vami sused odmieta komunikovať.

Obráťte sa na miestne úrady

V prípade, že problém pretrváva a nie je to len občasná záležitosť, skúste sa obrátiť na miestne úrady. Vysvetlite im problém a priblížte správanie suseda. V niektorých prípadoch bude potrebné zavolať aj políciu.

Vynaliezaví susedia

Ak zavoláte políciu, susedia sa väčšinou zľaknú a problém by mal byť vyriešený. Nájdu sa však aj takí prefíkanci, ktorí svoje správanie zmenia o 180 stupňov, no akonáhle polícia odíde, opäť začínajú byť neznesiteľní. Toto sú už ale vyslovene typy, ktorým robí vyvolávanie konfliktov radosť a s nimi to býva skutočne zložité. Poslúžiť môže, ak si rušivé elementy zdokumentujete (fotografie, video, zvukový záznam).

Posledná možnosť, keď to nejde inak

V niektorých prípadoch skutočne nepomôže nič len podanie žaloby za porušenie občianskych práv. A to najmä v prípade, ak Vás hluk otravuje pravidelne v nočných hodinách. Nie nadarmo totiž exituje niečo také ako nočný kľud.

Hoci to môže byť niekomu proti srsti, skúste sa najskôr len vyhrážať. Pohrozte susedovi, že ak súd vyhráte, môže ho to vyjsť poriadne draho.

Moderné akustické riešenia

Akustické riešenia, ktoré zvuk pohlcujú a eliminujú jeho odrazy, sa už dnes stávajú samozrejmosťou moderných projektov. Pokiaľ však obývate staršiu nehnuteľnosť, môže s tým byť problém. V prípade, že máte možnosť voľby, kliknite SEM. Nielenže budete perfektne izolovaný od diania u susedov, ale zároveň získate výborné zvukové podmienky. Akustika bude plne zharmonizovaná s dizajnom priestoru. Váš život tak naberie nový rozmer.

Želáme Veľa šťastia a trpezlivosti!