Domov / PR články / Ako začať podnikať alebo Zakladáme s.r.o.

Ako začať podnikať alebo Zakladáme s.r.o.

Rozhodli ste sa podnikať, no neviete, akú formu podnikania si vybrať? Spoločnosť s ručením obmedzeným je najpopulárnejšou formou podnikania, pretože z nej plynú isté záruky. Za všetko hovorí fakt, že túto formu si zvolilo až 75 % všetkých právnických osôb, ktoré vykonávajú podnikateľskú činnosť. Ak ste sa aj Vy rozhodli pridať k tomuto percentu, na ďalších riadkoch sa dozviete, ako založiť s.r.o. a čo k tomu budete potrebovať.

Buďte však pripravený na to, že tento proces si bude vyžadovať nielen Váš čas, ale aj trpezlivosť. Pre tých, ktorí chcú začať podnikať ihneď, a teda bez zdĺhavého vybavovania potrebných náležitosti, sú k dispozícií tzv. Ready Made spoločnosti. Pre viac informácií kliknite SEM. Ostatní sa nezaobídu bez nasledujúcich krokov. Tak poďme na to!

Obchodné meno – povinnosť aj Vaša značka

V prvom rade si musíte vybrať obchodné meno, rozhodnúť sa pre predmet podnikania a tiež si zvoliť sídlo. Obchodné meno je veľmi dôležité, podľa neho si Vás totiž budú ľudia a potenciálni zákazníci pamätať. Malo by byť ľahko zapamätateľné a výstižné.

Spísanie spoločenskej alebo zakladateľskej listiny

Povinnosťou spoločníkov zakladajúcich s.r.o. je podpísanie spoločenskej zmluvy. Ak spoločnosť zakladá jedna osoba, namiesto spoločenskej zmluvy sa spíše zakladacia listina.

Spoločenská zmluva je základným dokumentom a upravuje vzťahy medzi jednotlivými spoločníkmi. Pri jej vypracovaní si preto dajte poriadne záležať. Ak chcete podnikať, nezaobídete sa bez živnostenského oprávnenia. Nevyhnete sa ani splateniu vkladu, čiže základného imania. To musí byť minimálne vo výške 5.000 EUR a tvoria ho peňažné aj nepeňažné vklady. Pre niektorých podnikateľov je zaujímavý aj predaj s.r.o. Pokiaľ sa Vám zdá celý proces príliš byrokratický, stresujúci a zdĺhavý, hľadajte expresnú pomoc priamo TU.

Zápis s.r.o. do obchodného registra

Až po splnení všetkých predchádzajúcich bodov môžete pristúpiť k samotnému zápisu spoločnosti do obchodného registra.

Registrácia s.r.o. na daňovom úrade

Nesmiete zabudnúť na registráciu svojej spoločnosti na daňovom úrade. Musíte sa samostatne zaregistrovať na každý druh dane, čiže daň z príjmov právnických osôb, daň z pridanej hodnoty, daň z príjmov zo závislej činnosti atď.

Zakladanie spoločnosti si vyžaduje dôslednosť a precíznosť. Ak by ste nejaký bod vynechali alebo sa snažili obísť zákony, Vaša spoločnosť by nemohla byť založená.

Pri Vašom podnikaní prajeme veľa šťastia!