Domov / PR články / Nebezpečný letný aquaplaning

Nebezpečný letný aquaplaning

Aquaplaning (plávanie vozidla na vozovke) ohrozuje vodičov v každom ročnom období. Letné mesiace sa však pokladajú štatisticky za najtragickejšie z celého roka. A pretože tu už onedlho máme čas dovoleniek a letných prázdnin, kedy budú mnohí z nás migrovať naprieč Európou, dovoľujeme si na tento problém upozorniť. Pohon automobilu zabezpečí napríklad kvalitne nabitá autobatéria. V prípade, že ste si jej stavom neistý, kvalitné autobatérie svetových značiek nájdete sglcars.sk. O dobrú náladu v interiéry vozidla sa počas dlhšej cesty postará rádio, no bezpečnosť jazdy je hlavne na vodičovi. Opatrnosti nie je nikdy dosť, preto nezaškodí, ak si pripomenieme, ako z aquaplaningu šikovne vymanévrovať, pokiaľ sa už do neho dostanete.

Nečakané letné búrky

Počas cestovania v lete ohrozujú vodičov najmä nečakané letné dažde, ktoré vedia byť mimoriadne výdatné. Ihneď, ako takáto situácia nastane, prispôsobte svoju jazdu poveternostným podmienkam a zbytočne neriskujte. Ak si myslíte, že Vám sa nemôže nič stať, tak by ste mali vedieť, že s nebezpečným kĺzaním na vode sa stretlo až 70% vodičov. Jazdiť po mokrej vozovke zvýšenou rýchlosťou je obzvlášť nebezpečné. Stačí málo a už sa veziete. Dvihnutý prst platí najmä pre mladých vodičov a tých s čerstvým vodičským preukazom, ktorí ešte nedokážu odhadnúť svoje schopnosti. V extrémnych letných búrkach sa iste hodí aj vynikajúca účinnosť stierania okien, na ktorú by ste nemali pri plánovaní dlhšej cesty zabudnúť. Zaobstarajte si kvalitné stierače, pretože zlá viditeľnosť napätie za volantom iba stupňuje.

Keď už plávate, tak nepanikárte!

Plávanie na vozovke nie je určite nič príjemné, ale dá sa to zvládnuť s chladnou hlavou. Kolesá strácajú kontakt s vozovkou vtedy, keď sa na ceste nazbiera nárazovo priveľa vody a pneumatiky ju nestíhajú odvádzať. Jedna pneumatika musí odviesť pri rýchlosti 100 km/h okolo 5 l vody za sekundu. Každá časť dezénu zostáva na vozovke približne 1/150 sekundy a v tomto krátkom časovom úseku musí stihnúť odviesť vodu, no tiež udržať vozidlo na vozovke. Automobil sa stáva neovládateľný a záleží na vodičovi, ako sa s tým dokáže vysporiadať. V prípade, že je cesta dobre udržiavaná a naše vozidlo je vybavené kvalitnými pneumatikami je i pri rýchlosti 90 km/h riziko minimálne. Komfortné pneumatiky Matador, s ktorými mám ja osobne dobrú skúsenosť, ponúka spoľahlivý predajca PNEUPEX, spol. s r.o. Ak ale svojmu vozidlu z nejakého dôvodu neveríte a cítite, že nie všetko je v poriadku, neprekračujte rýchlosť 50 km/h. Aquaplaningu predídete aj pravidelnou kontrolou pneumatík, a teda hĺbky dezénu a hustenia. Na motoristických weboch si vyhľadajte recenzie pneumatík a investujte do tých skutočne spoľahlivých. V daždivom počasí si tiež vypnite tempomat, pretože hrozí množstvo nepredvídateľných situácií, na ktoré nemusíte vedieť včas reagovať.

Nedovoľte vozidlu, aby prebralo kontrolu

Keď už sa Vám stane, že musíte cestovať v daždi, tak neustále sledujte otáčky motora, ktoré Vás najspoľahlivejšie upozornia na to, že sa niečo deje. Aquaplaning si totiž nemusíte spočiatku vôbec uvedomiť. Ak pocítite uľavenie v ovládaní volantu a prešmykovanie zadnej časti, je to tu! V žiadnom prípade nešliapte na brzdu a plyn. Práve naopak, plynový pedál jemne povoľte. Potom prichádzajú sekundy, kedy je najlepšie nerobiť vôbec nič. Necháte vozidlo, aby opäť našlo smer a umúdrilo sa. V momente, keď si znova získate kontrolu nad vozidlom, začnite korigovať smer jazdy.

Prajeme Vám, aby ste sa s aquaplaningom stretávali čo najmenej a užili si bezpečné cestovanie.

 

Foto: freedigitalphotos.net

 

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*