Domov / PR články / Vianoce sú najmä o deťoch

Vianoce sú najmä o deťoch

Určite mi dáte za pravdu, že Vianoce sú najmä o deťoch a ich žiarivých očkách. My dospelí sa najviac tešíme na „gaučovanie“ a ničnerobenie. Veď pred sviatkami sme sa nabehali dosť. Ale tie deti… To je úplne o niečom inom. Možno ste si už aj vy položili otázku, aký darček je pre Vaše dieťa najvhodnejší. Kde je hranica medzi rozmaznávaním a vyvolaním prirodzenej radosti? Je to skutočne ťažké. Nasledujúce rady Vám možno uľahčia rozhodovanie.

Prihliadnite na vek

Je pravda, že darčeky by vždy mali spĺňať mieru užitočnosti a praktickosti. Veď ako dieťaťu prospeje ďalšia zbytočná hračka, na ktorú bude v izbe padať prach? Deti do jedného roka milujú najmä hračky príjemné na dotyk a tie, ktoré vydávajú zvuk. Čím je dieťa staršie, tým treba uvažovať nad zložitejšími druhmi, ktoré budú rozvíjať fantáziu, tvorivosť i logické myslenie. Kreatívnymi, edukačnými a interaktívnymi hračkami nemôžete nič pokaziť. Deti tiež milujú farebnosť a od troch rokov im môžete venovať aj oblečenie. Zvlášť malé parádnice ocenia rôzne šatôčky, náramky a čelenky. Malých školákov poteší aj nová taška, peračníky s obľúbenou postavičkou alebo dosky na písanky. Viac sa dozviete na tomto odkaze.

Nedeľte hračky na dievčenské a chlapčenské

Nemusíte so mnou súhlasiť, ale psychológovia sa prikláňajú k tomu, že iba dospelí delia hračky na dievčenské a chlapčenské. Deti takémuto členeniu nechápu. Počúvajte svoje ratolesti a snažte sa ich pochopiť. Pýtajte sa, prečo sa im páčia práve takéto hračky. Je skutočne až taká katastrofa, keď si dievča zaželá vláčik a chlapec kadernícku sadu? Krik netreba robiť ani v prípade, keď sa Vašej dcérenke zapáčili tenisky alebo kopačky. Buďte ústretoví. Pestrý výber tenisiek nájdete napríklad TU.

Vhodné a nevhodné darčeky

Kladiete si otázku, či je maketa zbrane alebo videohra vhodnou darčekovou alternatívou? Všetko závisí od výchovy a vplyvov, ktorým sú deti vystavené. Prečo by sa Váš chlapec nemohol zahrať na šerifa? Pokiaľ nie je vedený k násiliu, tak nebude mať násilné sklony ani so zbraňou v ruke. A ak je agresívny, tak na prejavenie nepotrebuje hračkársku zbraň. Pri hre na strážcu zákona si tiež zdravo vybije prebytočnú energiu a večer spokojne zaľahne do bezpečnej postele. Aj videohry môžu rozvíjať fantáziu a kreativitu. Vyberajte správne, podľa záujmov a povahy dieťaťa, vymedzte mu čas na videohru, alebo sa hrajte s ním.

Neučte deti na drahé dary

Vianoce sú o niečom úplne inom ako o luxuse. Darčeky už patria k stromčeku i k detstvu, no nepreháňajte to. Dieťa sa poteší aj plastelíne, maliarskej sade, setu na výrobu sviečok či mydiel, dominu, puzzle a  pexesu. Ak venujete drahý dar, tak iba jeden, maximálne dva kusy. I tento by však mal byť účelový, praktický a vhodný. Deti i tínedžeri viac ocenia zmysluplný nápad ako gýčový hit. Čo takto hodinky Junghans? Výbornou voľbou môže byť i čítačka e-kníh. Takto možno bude čítanie pre Vaše deti atraktívnejšie, lebo zaváňa moderným trendom. Budú si vážiť Vaše pokrokové zmýšľanie a ocenia originálnosť. Hračka nemusí byť drahá, estetická a „in“, ale najmä by mala rozvíjať talent a tvorivosť. Aj cez darčeky by sa mali deti učiť empatii, súcitu a pomoci druhým.

Extra problémom každých Vianoc je i darovanie živého zvieratka. Ak nie ste zmierený s tým, že sa oň budete starať najmä vy, tak takýto výber radšej hoďte za hlavu. Nik predsa nechce, aby na ulici pribudol ďalší smutný ňufáčik.

Veríme, že vy svojho potomka poznáte najlepšie a budete vedieť, čo mu urobí skutočnú radosť.

Prajeme Vám krásne Vianoce a správnu voľbu pri výbere darčekov.

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*