Pin It
Domov / PR články / Malý domček zo Slovenska zaujal celý svet

Malý domček zo Slovenska zaujal celý svet

35Vždy nás keď si prečítame na zahraničnom spravodajskom webe správu o Slovensku. Naše architektonické štúdio JRKVC vzbudilo rozruch na za hranicami za svoj mimoriadny projekt rodinného domu “IST Family House”. Pritom, ako pripúšťajú sami tvorcovia návrhu, niekedy stačí pre moderné domy vychádzať zo starých a osvedčených postupov.

Veľké vždy neznamená aj lepšie. Menší formát okien a lepšie izolačné schopnosti, vonkajšej obálky, skromnejšie priestory a jednoduchšie členenie objeku, ktoré výrazne uľahčia vykurovanie, využitie lokálnych materiálov zníži uhlíkovú stopu spojenú s dopravou stavivá na minimum, a ekologické bývanie je na svete. Tento projekt vyrástol v Čunove.

“Technologicky je malý domček veľmi jednoduchý,” hovorí architekt Peter Jurkovič. “Ľahká drevená konštrukcia je doplnená o liatu betónovú podlahu s integrovaným vykurovaním. “Rodinný domček má sedlovú strechu, čiastočne obývateľné podkrovie a inak skromný pôdorys je kompenzovaný širokým presklením, ústiacim do záhrady.
Ako teda také jednoduché zadanie vyzerá? “Chcem bývať v malom dome, na malom pozemku, za rozumné peniaze. Rozpočet stavby do 75 000 euro. “spomína Jurkovič. “V hlave mi neustále rezonuje spomienka na leto a vidiek. Je vôbec možné recyklovať typológiu, tvaroslovie a dekoratívnosť slovenskom ľudovej architektúry? ”

Odpoveď vraj nachádza pri listovaní v knihe o slovenskej ľudovej architektúre. “Tá je typická tým, že sa prispôsobuje svojmu prostrediu. Nikdy nebojuje s prírodou, ale stáva sa jej súčasťou “Výsledok uchvacuje svojou jednoduchosťou a účelnosťou, a pritom nápaditým dizajnom. Osemdesiatpäť metrov štvorcových obytnej plochy totiž úplne stačí…

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*