Domov / Fotografovanie / Zrkadlovka z vás neurobí fotografa a prečo je dôležitejšia správna kompozícia, ako váš fotoaparát.

Zrkadlovka z vás neurobí fotografa a prečo je dôležitejšia správna kompozícia, ako váš fotoaparát.

Dnes je moderný trend investovať peniaze do drahej fototechniky. Veľký obdiv patrí marketingovému oddeleniu spoločností Canon a Nikon :) Po krátkej dobe prichádza veľké sklamanie. Dlho ste šetrili na vysnívanú zrkadlovku. Začnete fotiť a zrazu zistíte, že vaše fotografie nevypadajú ako z national geographic. Zistíte že fotenie vlastne nie je pre vás, zrkadlovka leží doma zapadá prachom a o pol roka ju predáte na bazoši za polovičnú cenu :) Kde je chyba?

Fotiť pekné fotky môžete aj s lacnejším kompaktom. Nie je všetko len o drahej výbave. V prvom rade je dobré si naštudovať aspoň základy o kompozícii fotografií. Pravidlo tretín, zlatý stred, línie, symetria, vzory atď. Potom je dobré začať fotiť do RAW formátu vďaka čomu dokážete z fotografie získať omnoho viac detailov a niekedy aj zachrániť zle exponovanú fotografiu. Skúste si pozrieť nejaké návody na youtube, alebo si kúpte knihu pre začínajúcich fotografov.

Na nasledovných dvoch fotografiách môžete vidieť, ako jednoducho dosiahnete o 100% lepšiu fotku. Fotky sú urobené z rovnakého miesta, je použitý aj rovnaký objektív. Stačilo si kľuknúť a trocha priblížiť.

Zlá zvolená kompozícia

ISO 100, F/8, 200s, 42mm

IMG_0010 – Nesprávny výrez (nevyplnený obraz)
– Fotka nie je urobená vo výške očí
– Zle umiestnené objekty fotenia

Dobre zvolená kompozícia

ISO 100, F/5,6, 200s, 85mm

IMG_0012– Objekty sú oddelené od pozadia vďaka priblíženiu.
– Zaostrené na oči
– Správne zvolený výrez fotografie – objekty vyplnili fotografiu
– Použitý zlatý stred

Dúfam že som týmto článkom aspoň kúsok pomohol :) Nebojte sa priblížiť k foteným objektom, kľuknúť, ľahnúť, vyliezť na strom atď. Snažte sa odfotiť veci z iného uhla ako sa bežne pozeráte. Získate tak pohľad, ktorý bežne nevidíte.

 

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*