Pin It
Domov / PR články / Originálne vs. kompatibilné náplne do tlačiarní – ktoré uprednostniť?

Originálne vs. kompatibilné náplne do tlačiarní – ktoré uprednostniť?

Dnes je celkom bežné, že je tlačiareň akýmsi nenahraditeľným členom našich domácnosti. Využívajú ju už malé deti a to napríklad pri tlači maľovaniek, študenti, ale i my dospelí. Občas je nutné vytlačiť nejaké to potvrdenie, ako aj cestovný lístok na vlak. Výber tlačiarní je naozaj pestrý. Stačí si zvoliť podľa toho, čo Vám najviac vyhovuje. Medzi najrozšírenejšie tlačové technológie na Slovensku patrí napr. LED- diódové, atramentové, laserové, ihličkové či termosublimačné. Obstarať si „stroj na tlačenie“ nie je v súčasnosti až také náročné, horšie je to s jeho prevádzkou. Bez toho by to však nešlo. Náplne a farby do tlačiarní sú jadrom celého procesu.

Či už ide o cartrige atramentový alebo tonerový, musíte rátať s plusmi i mínusmi. Zásadným porovnateľným rozdielom medzi oboma je, že atramentová náplň zvykne pri dlhšej nečinnosti zaschýnať, toner s týmto problém nemá. Financie, ktoré vynaložíte na obstaranie náplní,  začnú čoskoro prevyšovať hodnotu tlačiarne. Práve preto sú neraz východiskom kompatibilné náplne. Ide o prípustnú a cenovo výhodnejšiu alternatívu. Originál náplň je priamo „ z dielne“ výrobcu tlačiarne. Kompatibilná, okrem toho, že nie je priamo od výrobcu, má aj jednu zásadnú nevýhodu – nie vždy je zlučiteľná s tlačiarňou. Jednoducho nevysielajú rovnaký komunikačný kód. Nestáva sa to často, ale predsa. Pokiaľ volíte kompatibilitu, tak by ste mali dbať aj na to, či má náplň čip alebo nie. Obsahuje ho Vaša súčasná kazeta? Nenechajte sa zlákať príliš nízkymi cenami, pretože tieto náplne zväčša čip nemajú. Ak aj takýto výrobok kúpite, musíte jednoducho prehodiť čip zo starej farby. Nejde však o jednoduchý proces.

Printer-icon

Originál náplň je zvyčajne ťažšie dostupná. Obchodníci ju nakupujú iba na objednávku, pretože ide o skutočne drahý kúsok. Kvalita však stojí za to. Môžete sa tešiť na vysoko kvalitný výtlačok. Pozor si však treba dávať na falzifikáty. Vždy kontrolujte ochrannú značku. Takéto náplne sa dajú väčšinou vložiť do tlačiarne na prvýkrát. Výrobca Vám garantuje, že vytlačíte toľko strán, koľko uvádza.

Kompatibilné kazety sú tiež čisto nové, veľmi podobné originálu, ale cenovo oveľa nižšie. Hlavným rozdielom oproti originálu je to, že ju vyrába iná spoločnosť, ako je výrobca tlačiarne. Obal je z lacnejších materiálov, určený na jednorazové použitie. Zväčša má aj iné zloženie. Výtlačok nie je taký kvalitný. Občas sa tiež zvykne zaseknúť. Aj napriek malým nevýhodám idú kompatibilné náplne takpovediac na dračku.

Ak by sme to chceli zhrnúť, tak pri starších tlačiarňach si môžete dovoliť i menšiu kvalitu. Ak sa niečo pokazí, tak Vás to nebude až tak bolieť. Pri nových typoch je nutné zvážiť riziko.

Na začiatku si tiež treba položiť otázku, k čomu nám bude tlačiareň slúžiť. Chcete tlačiť účtovné dokumenty, koncept rukopisu, alebo sú to fotografie a grafy? Pokiaľ si vyberáte predajcu, tak stavte na overenú tradíciu či odporúčania známych. Garancia je totiž na nezaplatenie.

Okrem domácnosti je tlačiareň aj súčasťou takmer každej kancelárie. Správajte sa preto k nej tak, ako k milovanému členovi rodiny alebo kolegovi. Ona si to iste zapamätá.

 

 

 

 

Jeden komentár

  1. Z osobnej skúsenosti môžem povedať, že si treba dať pozor, odkiaľ náplne kupujete. Ja som sa na začiatku popálil nekvalitnými napodobneninami, teraz sa už spolieham len na kvalitné.

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*