Domov / Fotografovanie / Porovnanie JPG a RAW. Prečo fotiť do RAW?

Porovnanie JPG a RAW. Prečo fotiť do RAW?

Práve ste si kúpili svoju vysnívanú zrkadlovku. Začínate fotiť a zisťujete, že vaše fotografie nie sú také krásne, ako prezentujú profesionálni fotografi. Prichádza sklamanie, depresia, že ste investovali nemalé finančné prostriedky do techniky a výsledky vás neuspokojujú. Uvažujete čo teraz. Zavesíte fotenie na klinec? Nie! Nerobte to! Poteším Vás, polovica úspechu dokonalej fotografie začína v post-procesingu fotografie…Vyskúšajte RAW formát.

Čo je formát RAW?

RAW sú surové nespracované dáta, ktoré zaznamenal snímač vašej digitálnej zrkadlovky. Dáta nie sú komprimované. RAW je teda digitálna obdoba negatívu, z čias filmovej fotografie. RAW nie je použiteľný ako obrázok, ale obsahuje všetky potrebné informácie k jeho vytvoreniu. Je preferovaný predovšetkým profesionálnymi fotografmi, pretože umožňuje väčšie množstvo bezstratových úprav ako formát JPEG a je určený pre ľudí, ktorí chcú získať maximálnu kvalitu svojich fotografií.

Dnes formát RAW generujú aj niektoré digitálne kompakty. Digitálne zrkadlovky Canon mávajú príponu .CR2 a Nikon .NEF. Každý výrobca má svoju vlastnú príponu, v článku sú uvedené dve najbežnejšie. Poďme si tento formát predstaviť a zhrnúť jeho výhody a nevýhody.

Fotografie musíte najprv digitálne „vyvolať“

Predtým ako sa na RAW obrázok vo vašom PC pozriete, musíte ho digitálne spracovať. Výslednú fotografiu si spracujete tak, ako sa vám momentálne hodí. Nepáči sa vám vyváženie bielej, alebo správna expozícia snímku? Tieto veci si jednoducho nastavíte pri digitálnom „vyvolaní“. Zaberie to trocha viac času, ako len skopírovať JPEG fotografie z vašej pamäťovej karty, ale výsledok vás určite milo prekvapí. Jediná nevýhoda je veľkosť RAW fotiek. Poradím vám, zaobstarajte si minimálne 32GB pamäťovú kartu.

Pre koho je RAW určený?

Predovšetkým pre ľudí, ktorí chcú získať zo svojho fotoaparátu maximum. Profesionálny fotografi, nadšenci a všetci, ktorí sa fotením živia. Formát RAW určite nie je vhodný pre rodinné fotografie a „bežné“ fotky z dovolenky…

Aký software potrebujem na spracovanie RAW fotografie?

Zvyčajne výrobca fotoaparátu dodáva software na spracovanie fotografií. Nalejme si čistého vína, ak sa fotením živíte oplatí sa investovať do najlepšieho programu na spracovanie fotografií: Adobe Lightroom, prípadne drahšia alternatíva Adobe Photoshop. Pre ne-anglicky hovoriacich odporúčam software od firmy Zoner photo studio.

Výrez z fotografie – porovnanie Raw a JPEG

Formát JPEG využíva stratovú kompresiu dát, alebo ľudovo povedané nedokonalosť ľudského oka, ktoré si nevšimne rozdiel medzi dvoma susednými pixelmi obrázku. Algoritmus spriemeruje hodnoty susedných pixelov, aby ušetril miesto na pamäťovej karte, ľudské oko si to nevšimne. Keď fotografiu zväčšíte uvidíte rozdiel. JPEG má výhodu vo výslednej veľkosti spracovaných snímkov, ktoré sú cca 4x menšie ako RAW, ale tým výrazne trpí kvalita. Všimnite si detail stromu vľavo, kde sa stratová kompresia prejavila na detailoch kresby jednotlivých vetvičiek.

raw a jpeg

 

Zle zvolená expozícia a vyváženie bielej

Niekedy sa vám môže stať, že si zle nastavíte čas, alebo clonu a výsledný snímok je pre/pod-exponovaný. Ak by ste fotili do JPEG, fotografia je navždy pokazená. Nevadí to ak fotíte krajinu, tá vám nezmizne. Urobíte snímok znova a je po probléme. Predstavte si že fotíte svadbu, kde sa jednotlivé momenty jednoducho nebudú opakovať. Pravdepodobne by ste dosť zložito vysvetľovali neveste, prečo sa výsledná snímka nepodarila. RAW vám v takomto prípade môže zachrániť krk a expozíciu a vyváženie bielej jenoducho upravíte v post-procese.

IMG_0068
Zle exponovaná fotografia

IMG_0068 copy
Tá istá fotografia upravená z RAW formátu

 Výhody a nevýhody formátu RAW

+ Širší dynamický rozsah zaznamenaných dát.
+ Väčšie množstvo detailov.
+ Prirodzenejšie farby.
+ Menej digitálneho šumu pri správnom spracovaní.
+ Jednoduchá zmena vyváženie bielej.
+ Jednoduchá zmena expozície bez strát.
+ Odstránenie vinetácie a chromatickej aberácie.

– Zaberá približne 4x viac miesta na pamäťovej karte.
– Nutnosť post-processingu (spracovania), teda viac času na získanie výslednej fotografie.

Video Porovnanie JPEG a RAW

Záver:

Momentálne používam kombinované fotenie RAW + JPEG. Pretože nie vždy je pre mňa dôležité dostať z fotografií úplné maximum, napríklad pri fotení rodinných udalostí. Naozaj som sa divil, čo všetko sa dá vydolovať z fotografie, tak ako ju zaznamenal snímač. Fotil som fotoaparátom Canon 60D s objektívom Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM.

Niekoľko fotografí ako porovnanie JPEG vs RAW

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*