Domov / PR články / Cvičte svojho psa efektívne

Cvičte svojho psa efektívne

Milovníci psíkov a všetci chovatelia zaiste súhlasne prikývnu pri výroku, že psík nie len maznáčikom, a preto je nutný výcvik. Mnohí však akceptujú len prvú polovicu a psíka vnímajú len ako nenahraditeľného maznáčika. Áno, je najlepším priateľom človeka, no na druhej strane je nutné chrániť iných. Nie každý pes automaticky akceptuje hravosť detí alebo príde hneď na povel.

Prečo je výcvik dôležitý?

Myslite na to, že psy majú svoj vlastný inštinkt a taktiež dvoje nálady. Zaiste to poznáte i vy – sú chvíle, kedy váš pes príde ukážkovo na povel, ale keď sa mu práve teraz nechce alebo vonku čosi naháňa, už je to s poslúchaním horšie. Stáva sa tiež, že sa jeden pes „nedohodne“ s druhým a nastane konflikt, z ktorého často treba viniť práve majiteľa. Rozzúrených psov len tak od seba neoddelíte a navyše je potom problém s preberaním zodpovednosti a s následkami, ktoré jeden i druhý pes utrpeli počas šarvátky.

Výcvik učí vášho psa disciplíne a k primeranej poslušnosti. Pokiaľ neplánujete psa využívať pracovne, napríklad loveckého psa počas poľovania, postačia základné povely. Ide totiž o to, aby ste s v prípade potreby mali istotu, že sa pes vráti alebo na vás počká. On sa spolieha na vás a vy by ste sa mali spoľahnúť na neho. Možno si vravíte, že váš psík nechodieva nikdy pustený, no môže sa odtrhnúť a keď vás neuposlúchne, nájdete ho veľmi ťažko.

Používajte pomôcky

V prvom rade si naštudujte všetko o plemene, ktoré máte doma – každé sa totiž správa trochu inak, a navyše každý psík má svoju vlastnú povahu. Máte doma orieška a netušíte nič o jeho rodičoch? Potom si zaobstarajte literatúru venujúcu sa všeobecnému výcviku.

V súčasnosti tréning vedia vylepšiť výcvikové obojky, ktoré sa skladajú z vysielača a obojku. Pre lepšiu orientáciu v tomto sortimente si prezrite tento web. Funkcie závisia od konkrétneho modelu, preto obojok vyberajte svedomito a podľa potrieb. Nakupujte len od autorizovaných overených predajcov, vyhnite sa atrapám ktoré nefungujú alebo môžu dokonca psíkovi ublížiť. Naopak, kvalitný výcvikový obojok je optimálne nastavený a počas jeho používania nehrozí žiadne riziko.

Cvičiteľka Agáta radí okrem obojkov aj čosi iné: „Vyskúšajte tiež elektrické ohradníky pre psov, alebo iné pomôcky, napríklad klasické loptičky. Mimoriadne dôležité sú pokyny rúk, na ktoré si pes rýchlo zvykne“. Kliknite SEM a dozviete sa podrobné informácie o týchto produktoch.

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*