Domov / PR články / Ustriehnite spotrebu svojho vozidla

Ustriehnite spotrebu svojho vozidla

33Možno patríte k tým zodpovedným typom ľudí, ktorí si odkladajú po natankovaní všetky bloky, značia si najazdené kilometre a počítajú spotrebu. Hovoríte si, že toto je priveľa? Mať prehľad nie je ale na škodu! Ak začne byť vozidlo bezdôvodne hladnejšie a hladnejšie, niečo asi nebude v poriadku. Správnym prístupom môžete ušetriť značnú časť vynaložených nákladov na palivo. Nie vždy je nutné zháňať nové autodiely, dostupné aj na tomto odkaze, a robiť vo vozidle radikálne zásahy. Občas stačí málo a pocítite ten rozdiel. Nech sa páči, ponúkame niekoľko tipov, ako zabrániť zbytočnému plytvaniu Vašich ťažko zarobených peňazí.

Zabudnite na lenivosť

Vozíte v aute haraburdie, ktoré vôbec nepotrebujete? Stále si opakujete, že už sa ho zbavíte, no akosi sa k tomu nemôžete dostať? Nechce sa Vám zhadzovať a nahadzovať strešný nosič? Nuž, ak Vám vlastné pohodlie stojí za všetky tie peniaze, ktoré by ste mohli ušetriť, nič nemeňte. V opačnom prípade vyložte z vozidla všetko, čo tam nemá byť a skúste to tiež s prehadzovaním nosiča. Akýkoľvek predmet na streche zvyšuje odpor, a teda i spotrebu. Momentálne je tiež k dispozícií lepiaca sada, ktorá je určite praktickejšia ako rezervná pneumatika. Jednoducho povedané, chce to logický poriadok a zameranie sa na minimalizmus. Pozor ale, aby ste v snahe ušetriť nevyhodili niečo z povinnej výbavy a podobne.

Nebojte sa zainvestovať

Investícia, ktorá sa Vám niekoľkonásobne vráti, je dobrá investícia. Takou je aj kúpa úsporných pneumatík s nízkym odporom. Sú síce drahšie ako klasické modely, no vedia ušetriť až 3 desatiny litra na 100 km. Čím viac na nich najazdíte, tým sa číslo zvyšuje.

Môže tuning znížiť spotrebu?

Dolaďovanie automobilu, inak známe aj tuning auta, dokáže zvýšiť jeho výkon a jazdné vlastnosti. Jednou z najpopulárnejších úprav je chiptuning, preprogramovanie riadiacej jednotky. Vozidlo si takto dávajú upraviť nielen mladí vodiči prahnúci po výkonnom tátošovi, ale tiež jedinci, ktorí majú záujem ušetriť na pohonných hmotách. Prechipovanie jednotky si obľúbili aj kamionisti a vodiči autobusov. Chiptuning je vynikajúca voľba, ako zvýšiť výkon a znížiť spotrebu.

Suverénne preraďovanie a mierna hypertenzia

Na vyšší prevodový stupeň sa odporúča preradiť pri cca 2000 otáčkach. Plyn pridávajte suverénne, dynamicky a s elánom, ale tak, aby mohol motor dýchať. Hlavne turbomotory milujú situáciu, keď sa Vám podarí udržať otáčky pod 2000 za minútu. Automatická prevodovka sa riadi vlastnými pravidlami, no ak jazdíte na manuáli, tak rýchlosti 20 km/h by mal zodpovedať druhý prevodový stupeň, 30-tke tretí a podobne. Môžete si dovoliť aj mierne zvýšiť tlak v pneumatikách, čo pomôže znížiť valivý odpor. Keď píšeme mierne, tak skutočne máme na mysli nanajvýš pol baru. I toto sa máličko odrazí na znížení spotreby.

Držte si odstup!

Možno ste už niekde počuli, že jazda v tesnom závese za iným vozidlom môže byť úsporná. My však radíme, aby ste na to zabudli. Dodržiavanie odstupu je viac ako dôležité. Nielenže dokážete predvídať a zareagovať na situáciu v dostatočnom predstihu, ale jazda bude oveľa pokojnejšia a vyhnete sa častému brzdeniu. Nebudete tak vynakladať zbytočnú pohybovú energiu, ktorá sa následne odrazí v tepelnej energií bŕzd.

Dodržiavanie predpisov sa oplatí

Ak sa práve tešíte z toho, že ste si TU kúpili praktické gumené rohože za skvelú cenu alebo perfektné poťahy, tak si dávajte pozor, aby Vám peniaze z vrecka nevytiahla mastná pokuta. Dodržiavaním predpisov sa vyhnete nielen naťahovaniu s policajtami, no napríklad pri takých 90 km/h je spotreba nižšia asi o 15% ako pri rýchlosti 105 km/h.

Dobré rady na záver

Dovoliť si môžete tiež vyradenie prevodovky do neutrálu vždy, keď nie je nutné pridávať plyn. Na znížení spotreby sa odrazí aj to, ak sa naučíte vypínať motor pri čakaní na križovatke alebo pred železničným priecestím. V súčasnosti sú k dispozícií i vozidlá s tzv. štart-stop systémom. Ak ho máte zapnutý, je výborným pomocníkom. Pri jazde dole kopcom sa určite oplatí brzdiť motorom. Prívod paliva je vtedy takmer nulový. Dojazd predĺžite, ak vyradíte rýchlosť. Pozor na posilňovač bŕzd a riadenia, ktorý potrebuje svoju silu.

Pri šoférovaní Vám prajeme pevné nervy a veľa šťastných kilometrov!

Foto: freedigitalphotos.net

 

 

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*