Pin It
Domov / PR články / Učenie prostredníctvom hry

Učenie prostredníctvom hry

3Psychológovia sa zhodujú, že učenie hrou je veľmi efektívny spôsob, ako dieťa oboznámiť s okolitým svetom. Hra je deťom prirodzená a vďaka nej získavajú spoločenské i kognitívne schopnosti, dospievajú emocionálne a budujú si sebavedomie, ktoré je nevyhnutné na zapojenie sa do nových skúseností a okolností. Hra, na rozdiel od striktného učebného plánu, predstavuje príjemnú činnosť, bez presných cieľov a postupov, je spontánna a dobrovoľná. Dieťa sa aktívne zapája do aktivít, cez ktoré získava nové poznatky a rýchlo napreduje.

Jedným z overených postupov, ako dieťa motivovať do učenia prostredníctvom hry, je aj využívanie edukatívnych hračiek, ktoré nenútene a intuitívne pomôžu dieťaťu zapojiť sa do procesu učenia. Skvelý výber s podobným zameraním nájdete napríklad na tomto odkaze. Nechajte sa vtiahnuť do víru hier a staňte sa aj Vy opäť dieťaťom. Čo by ste si chceli zahrať a ako Vás to obohatí? Ak k tomu prirátate potreby a schopnosti svojho dieťaťa, sme presvedčení, že si jednoducho musíte vybrať správne. Didakticky efektívne hry rozveselia celú rodinu.

Nevychovajte si z dieťaťa utiahnutého samotára

V dobrých hračkárstvach a špecializovaných predajniach nájdete rôzne logické skladačky, tvary zapadajúce do seba alebo hračky, ktoré dieťaťu poskytujú spätnú väzbu, a to zvukovou, svetelnou alebo pohybovou formou. Sem môžeme zaradiť aj interaktívne hračky, ktoré predstavujú možnosť ešte aktívnejšieho zapojenia dieťaťa do procesu učenia. Pokiaľ Vám záleží, aby ste u svojich detí rozvíjali schopnosti, zručnosti a vzájomnú komunikáciu, vyberajte hry, ktoré zaručia priamy vstup do programu alebo činnosti. Ponuka predajní je vždy prispôsobená vekovým kategóriám, takže na svoje si príde rodič každého dieťaťa. Atraktívne produkty nájdete aj TU. Mnohí rodičia kúpia svojím ratolestiam drahé hračky, ktoré však neplnia takmer žiadny účel alebo len minimálny. Dieťa je odstrčené do kúta a tam sa v tichosti hrá. Vytvára si síce svoj vlastný svet a jeho fantázia môže pracovať na plné obrátky, no obľúbi si samotu a začne sa izolovať. Veľmi skoro by ste mu mali ukázať, čo je to byť spoločenský. Zapájajte ho do hry s inými členmi rodiny, deťmi od susedov, ale venujte mu tiež svoj vlastný čas. Uvidíte, že Vaše úsilie sa časom zúročí. Nikto predsa netvrdí, že byť rodičom je jednoduché.

Učte deti láske k zvieratám

Inou formou získavania schopností a vedomostí o živote je učenie k zodpovednosti a starostlivosti. Deti sa týmto vlastnostiam učia postupne cez jednotlivé pravidelné úlohy, ktoré musia splniť. Jedným z najlepších spôsobov, ako ich k tomuto motivovať, je aj domáci miláčik, o ktorého je nutné starať sa. Okrem toho, že dieťaťu poskytne obrovskú radosť, keď sa budú spolu hrať, naučí ho tiež citlivosti, návykom pri plnení úloh (kŕmenie a čistenie zvieratka) a podobne. Aj keď ide o krok, ktorý si vyžaduje dobré premyslenie a plánovanie, rozhodnutie obstarať psa Vaše dieťa iste poteší a prospeje jeho osobnostnému rastu. Veľká časť starostlivosti síce zostane na Vašich pleciach, ale to dieťaťu nikdy nehovorte. Presvedčte ho, že zvieratko sa nevie o seba samo postarať a potrebuje jeho šikovné ruky i lásku. Zaiste ide o náročný proces, kedy musíte ustriehnuť dieťa i zviera, no určite to stojí za to.

Spomenuté formy učenia si vyžadujú aktívnu účasť rodičov, ktorí deti podporia a vylepšia celý proces. Výsledkom tak bude aktívny malý jedinec schopný ďalšieho vývinu a rozvoja osobnosti, ktorý sa bez problémov zapojí do spoločenského života. Pri Vašom úsilí Vám držíme palce!

Foto: freedigitalphotos.net

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*