Domov / PR články / Zážitok na celý život: Výstup na Gerlach

Zážitok na celý život: Výstup na Gerlach

Ročne priláka nespočetné množstvo turistov, horolezcov a milovníkov hôr. Gerlachovský štít sa pýši tým, že je najvyšším vrchom Tatier, Slovenska, ale aj celých Karpát. Táto skutočnosť ho robí atraktívnym natoľko, že každoročne sa vypravia zdolať jeho vrchol desiatky nadšencov. Dostať sa na jeho úplný špic je skutočným zážitkom, tak prečo by ste to nemali vyskúšať aj Vy? Nečakajte a začnite si pod kopcom hľadať ubytovanie napríklad v horskom hoteli, pretože dobrodružstvo začína. Kvalitné ubytovacie zariadenie nájdete aj TU. No čo takto stan? Pokiaľ ste dobrodružná povaha a nevadia Vám neľahké podmienky, možno by to šlo aj takto. Ak sa ale chcete vrátiť po zdolaní vrcholu do vyhriatej izby s výborným jedlom, tak radšej voľte bezpečný komfort.

Nezáleží na tom, aké je práve ročné obdobie, Gerlachovský štít si môžete vychutnať kedykoľvek. Aj keď sezóna trvá od júna do októbra, výstup s horským vodcom si môžete vychutnať aj v zime. Je však vhodný skôr pre technicky zdatnejších. Letný výstup na Gerlach môžete začať plánovať už teraz. Viac informácií nájdete na tomto linku. Všeobecne je Gerlach zvládnuteľný priemerným turistom. Ak ste už absolvovali túru na Priečne sedlo, Gerlachovský štít by ste mali zvládnuť tiež.

Výstupové cesty

Velickou próbou

Klasická výstupová cesta začína pri Sliezskom dome a končí na Kvetnici. Odtiaľ vyjdete tzv. Velickou próbou, žľabom do Sedielka nad Kotlom. Vrchol uvidíte prvýkrát, keď sa dostanete pod Kotlový štít. Túra pokračuje traverzou pilierov na strane Batizovskej doliny až pod vrchol.

Pri zostupe sa prejdete žľabom a následne próbou do Batizovskej doliny. Odtiaľ sa dostanete spať k Sliezskemu domu.

Táto trasa by mala trvať 9 hodín a maximálny počet na jedného vodcu sú tri osoby.

Batizovskou próbou

Hlavne v období medzi letom a zimou je obľúbený výstup aj zostup tou istou trasou, a teda Batizovskou próbou. Ak si vyberiete túto alternatívu, túra Vám bude trvať okolo 7 hodín.

Niečo z histórie Gerlachu

Gerlachovský štít je považovaný za najvyšší štít Vysokých Tatier. Kým to v rokoch 1837-1838 nepotvrdil Ľudovít Greiner, za najvyšší štít bol považovaný Kriváň a neskôr Lomnický alebo Ľadový štít. Na vrchol sa ako prvý dostal Ján Still v roku 1834.

Čo si pribaliť na cestu?

O horolezecký výstroj sa postará Váš vodca, Vy by ste si mali zabezpečiť dobrú turistickú obuv, nepremokavú bundu, jedlo, vodu, ale napríklad aj horúcu bio čokoládu, čaj alebo kávu do termosky, pretože teplota bude rapídne klesať.

Samozrejme, nezabudnite na dobrú náladu, tá sa hodí všade, a teda nemôže chýbať ani pri takomto skvelom dobrodružstve.