Domov / Zaujímavosti / Cesta do minulosti v Horehronskej obci Beňuš

Cesta do minulosti v Horehronskej obci Beňuš

Moje prvé pokusy s time-lapse videom zhrniem v tomto článku. Dostal som nápad zdokumentovať historické fotografie Horehronskej obci Beňuš, na ktorých sú zachytené miesta a krajina, ako sa menila v čase v období 80-100 rokov. Neveril som akú silu má príroda a ako sa niektoré miesta zmenili na nepoznanie. Vo videu nájdete miesta, ktoré som sa snažil odfotiť tak, ako boli zachytené pred niekoľkými desaťročiami. Z fotografií som sa nedozvedel, v ktorom roku boli zhotovené. Na niektoré miesta vás príroda jednoducho nepustí, prípadne tam nieje žiadna viditeľnosť kvôli stromom. Tým pádom nedokážete vytvoriť rovnakú fotografiu. Najjednoduchšie je fotenie historických budov, ich poloha a prístup sa zvyčajne nezmenil. Horšie je to s fotografiou krajiny, kríky a stromy často zakryjú výhľad, prípadne prístup na požadované miesto.

Pri jednej fotografii som strávail asi polhodinu odstraňovaním kríkov, pretože som na to miesto išiel pár kilometrov a bolo mi ľúto záber jednoducho nespraviť. Holt nie vždy je fotenie jednoduché. Premočený a dopichaný od tŕňov, ale s dobrým pocitom, že sa snímok podaril :) Time-lapse fotografia je osobitná kategória snímania zrýchleného pohybu na scéne. Dnes je to veľmi populárny spôsob „pekných“ záberov krajiny. Celý proces je pomerne jednoduchý akurát vyžaduje dosť veľa času. Uvediem príklad aby ste získali 4 sekundový záber. Potrebujete 100 snímkov krajiny v intervale cca 5 sekúnd. Čiže 4 sekundy vo videu budete snímať približne 8 a pol minúty. Ak chcete zachytiť východ, západ slnka, alebo pohyb hviezd na oblohe pripravte sa aj na niekoľko hodinové zábery.

Odfotením snímkov celý proces len začína. Fotografie sú fotené do RAW formátu, kvoli lepšiemu dynamickému rozsahu. Fotky treba potom spracovať a vydolovať z nich všetko čo sa dá, ak sme scénu nasnímali správne nemali by sa vyskytnúť problémy pri renderovaní videa. Pozor si treba dať na pohnutie statívu a správnemu nastaveniu fotoaparátu – manuálny režim (Clona, Uzávierka, ISO, vyváženie bielej).

Ako napodobniť historické fotografie

Počas fotenia som metódou pokus omyl prišiel na niekoľko rád, ktoré sa vám môžu hodiť pri hľadaní toho správneho uhlu záberu.

  • Ak si nieste istý, opýtajte sa starších ľudí, kde bola fotografia vyhotovená.
  • Vyfotografujte záber z viacerých uhlov a vzdialeností.
  • Zoberte si historické fotografie do vášho smartfónu, prípadne si ich vytlačte na čiernobielej tlačiarni a porovnávajte ich počas fotenia.
  • Venujte dostatok času výberu miesta, odkiaľ fotografiu zhotovíte.
  • Vyskúšajte rôzne ohniskové vzdialenosti, v minulosti sa pravdepodobne používali ohniská od 35-50mm (nezabúdať na CROP faktor pri APS-C snímačoch zrkadloviek).
  • Ak ste presne netrafili uhol alebo vzdialenosť, mnoho vecí sa dá upraviť v Photoshope.

Historické fotografie porovnanie + Timelapse Horehronská obec Beňuš

Vo videu nájdete niekoľko porovnaní historických fotografií odfotených pred niekoľkými desaťročiami a dnes.. Bohužiaľ nie všetky som bol schopný dohľadať v dnešnej krajine. Tie najznámejšie miesta si však môžte pozrieť vo videu:

 Ostatné historické fotografie z Obce Beňuš

 

 

 

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*