Domov / Recenzie / Recenzia dovolenky Turecko Alanya (podnikateľské hľadisko), alebo prečo sa vyhnúť slovákom na dovolenke :)

Recenzia dovolenky Turecko Alanya (podnikateľské hľadisko), alebo prečo sa vyhnúť slovákom na dovolenke :)

Turecko, alebo Turecká republika sa rozprestiera v Malej Ázii na časti Balkánskeho polostrova. Prevažná časť krajiny patrí k Ázii. Turecko obmývajú štyri moria a susedí s viacerými krajinami. Cítim potrebu sa vyjadriť k tohtoročnej dovolenke v destinácii Alanya Turecko. Spali sme v hoteli Happy Elegant 5*, oblasť Mahmutlar. Pred odchodom na dovolenku som mal trocha obavy z toho hotela. Ktoré sa nakoniec ukázali ako neopodstatnené.

Tento článok nie je sťažnosť, ani tu neplačem. Je to len pohľad z podnikateľského hľadiska, v ktorom chcem vyjadriť pár postrehov. V podstate celý článok, by som mohol zhrnúť do jednej vety. Slováci uvedomte si, že keď zaplatíte 350€ za dovolenku v 5 hviezdičkovom hoteli, nečakajte zázraky. Keď chcete Luxus zaplaťte si 1000€, alebo 2000€ a choďte na Male divy.

Ja som bol s celou dovolenkou spokojný a ani raz som sa nikomu nesťažoval, pretože som vedel do čoho idem. Leteli sme zo Sliača, čím sa mi minimalizovali náklady na dopravu na letisko. Skrátil sa mi čas dopravy do hotela, čiže cesta mi zabrala necelých 6 hodín.

bazén pod nami - výhľad z balkónaZa 350€ na osobu sme mali all inclusive dovolenku v 5-hviezdičkovom hoteli, čiže strava od 7:30 – 00:00 nonstop, nealko + alko nápoje v cene, bez obmedzenia. Slnečník a lehátka zdarma, na pláži a rovnako aj pri hotelovom bazéne. Kúpanie v dvoch bazénoch v hoteli + tobogán. Možnosť navštíviť fitness, zahrať biliard a nesmiem zabudnúť, aj na celodenný animačný program (šípky, volejbal, step aerobic, vodné pólo, večerné kultúrne vystúpenie). Čo viac môže človek chcieť za takú cenu? Pýtal som sa sám seba. Z môjho názoru som rýchlo vytriezvel, na prvej info schôdzke Slovákov.

 

Náklady na dovolenku v Turecku z podnikateľského hľadiska:

Za osobu som zaplatil cestovnej agentúre 350€. Zájazd bol kúpený ako last minute a odlietali sme 8.6.2014 zo Sliača.

Letenka tam a späť podľa leteckej spoločnosti Corendon Airlines (Sliač – Antalya):  178€
Cestovné poistenie na 7 dní: 14€
Provízia cestovnej kancelárie býva cca. 5% z ceny hotela 148€: 8€
Doprava autobusom 130km do hotela tam aj späť v deň odletu: túto položku odhadnem na 10€
—————————————————————————
Ubytovanie + strava + nápoje + alkohol na 7 dní: 140€

Predstavte si, že ste majiteľ hotela a musíte zabezpečiť za 140€, aby bol zákazník spokojný a do hotela sa neskôr vrátil a odporučil vás ďalej. Cena na deň vychádza presne 20€! Hotel teda musí zaplatiť stravu, nápoje, alkohol, zamestnancov, animátorov, dane, ďalšie poplatky atď.

Slováci naozaj si myslíte, že keď vás od rána do večera obskakuje celý hotel, ďalej sa môžete prežierať a chlastať nonstop jedlá a nápoje od výmyslu sveta za 20€ a Vám sa to zdá nedostatočné?

Tento článok je pre ľudí, ktorí sa neustále na dovolenke sťažujú, na nejaké nedostatky (a to ich nebolo málo). V podstate som bol rád, že v hoteli bolo 90% Rusov, ktorým som nerozumel. Keď som náhodou započul slovenčinu, alebo češtinu boli to len sťažnosti a frflanie typu:

  • Nejde nám klíma.
  • Musím dlho čakať v jedálni.
  • Mal som špinavú vidličku.
  • Keď sme prišli na hotel, ešte nebola večera a nemohla som sa najesť v reštaurácii a musela som prejsť na pláž, kde sa dalo najesť (90 kilová žena).
  • Nevymenili nám dnes uteráky.
  • Nejde nám markíza na izbe ani žiadny slovenský kanál (To som nevedel či sa mám smiať, alebo plakať.)
  • Nemôžme si brať hotelové uteráky na pláž.

Je to presne o tom, že jeden človek vidí pohár polo-prázdny a druhý polo-plný. Kto chce hľadať nedostatky, vždy ich nájde. Kto sa zameriava na oddych a pohodu, tiež ju vždy nájde. Preto prosím týmto článkom všetkých Slovákov a Čechov, keď chcete luxus tak si to zaplaťte a nešomrite :)

PS: Pilot nie je debil a nemusíte mu tlieskať keď pristane :)

Recenzia hotela Happy Elegant Mahmutlar Alanya z môjho pohľadu

V tejto oblasti je obrovské množstvo hotelov, preto sa ani nečudujem nízkym cenám kvôli konkurencii. Kto chce veľa hudby za málo peňazí, odporúčam Hotel Happy Elegant. Ja som tu strávil príjemných 7 dní a bol som nadmieru spokojný. Ak chcete veľký luxus nechoďte sem. Izby boli veľké a čisté, upratovačka chodila pravidelne. Uteráky sa menia oficiálne každé 3 dni (oznam v kúpelke, že tak robia preto, lebo chcú šetriť životné prostredie). Druhú polovicu dovolenky nám upratovačka upratovala izbu a vymieňala uteráky každý deň.

Jedálenská výzdoba v reštauráciiStrava bola výborná, pestrá, čerstvá a chutná. Kvalita ovocia sa nedala so Slovenskom porovnať. Všetko bolo chutné, šťavnaté a čerstvé. Na výber bolo niekoľko druhov mäsa – ryby, kuracie, a ešte niečo iné. Bravčovinu ste nenašli (prasa je v ich náboženstve špinavé)! Na svoje si najviac prídu vegetariáni a vegáni, taký výber výborných vegetariánskych jedál som dávno nevidel, všade čerstvé šaláty a zeleninové jedlá. Za zmienku stojí aj čerstvé pečivo a koláče, ktorých vždy bolo dostatok.

Jesť môžete vlastne celý deň, na pláži, alebo v reštaurácii. Piť alkohol a nealko nápoje môžete od 10:00 do polnoci. Čašníci sú ochotní, milí a pohotoví. Dohovoríte sa anglicky, alebo rusky.

Áno stalo sa, že jedálenské stoly neboli pri návale hladných ľudí občas čísté. To sa ani nedalo stíhať keď sa naraz príde najesť 500 ľudí, ako chcete udržiavať nonstop čistotu? Navyše sami klienti sa správajú doslova, ako prasce a na stoloch nechávajú bordel. Človek sa začne zamýšľať, či sa naozaj líšime od zvierat. Nedokázal som pochopiť, prečo sa ľudia dokážu tlačiť a strkať, aby sa predbehli, aj keď je jedla nadbytok. Ďalší nepochopiteľný zvyk niektorých jedincov, bol naložiť si 15 plných tanierov jedla a zjesť čo najmenej. Samozrejme čašníci jedlo vyhadzovali do košov. Na jedálenských stoloch ostávali kopy zbytkov a bordelu ako po prascoch. Ľudia najprv sa naučte správať a jesť kultúrne a potom sa sťažujte na neporiadok!

Klimatizácia nám nefungovala. Na recepcii sme mohli dostať novú izbu, ale nakoniec sme si nechali pôvodnú pre krásny výhľad na more. Nočné teploty nepresahovali 28 stupňov, takže sa to dalo vydržať aj bez klimatizácie.

Fakultatívne výlety v Turecku

Na výber je obrovské množstvo výletov. Jeep safari, motokáry, štovrkolky, plavba loďou a to je len niekoľko možností výletov. Najpopulárnejšie sú výlety do delfinária, a rôznych aquaparkov. Môžete si taktiež zaplávať s delfínmi. My sme využili večernú plavbou loďou s večerou a penovou párty :) Výlet hlavne pre mladých, ktorí si chcú trocha užiť. Na výlete boli 2 prestávky na kúpanie a jedna na večeru.

Delegát nám ešte odporučil celodenný výlet do Pamukkale, na ten však neostal čas. Snáď nabudúce.

Záver:

Happy Elegant 5* je rozhodne hotel pre nenáročných klientov, ktorí chcú veľa hudby za málo peňazí. Človek si nesmie všímať detaily, inak bude nespokojný. Kto si chce teda vynikajúco oddýchnuť v peknom hoteli a vychutnať si atmosféru Turecka, za skvelú cenu, rozhodne mu Hotel Happy Elegant odporúčam.

PS: Za odporučenie skvelej dovolenky musím poďakovať Marianke, z cestovnej agentúry Sunrise, Brezno :)

Fotogaléria Turceko Alanya 2014:

Video recenzia hotel Happy Elegant

3 komentáre

  1. Som súkromný veriteľ, ktorý poskytuje pôžičku s veľmi nízkou úrokovou sadzbou 3%. Poskytujeme všetky druhy pôžičiek, ako sú školské pôžičky, obchodné pôžičky, pôžičky na bývanie, poľnohospodárske pôžičky, osobné pôžičky, pôžičky na autá a ďalšie dobré dôvody. Poskytujem tiež pôžičku vo výške 5 000 USD – 10 000 000,00 USD so sadzbou 3%. Trvanie 1-15 rokov v závislosti od sumy, ktorú potrebujete ako pôžičku. Pre viac informácií nás kontaktujte na: (vadez.torres.financialcompany@gmail.com)

  2. I will need towards begin a web site/on-line diary, still not certain exactly
    where in the direction of start off..

  3. You’ll also need to investigation whether or not its commission rates are validated by goal outside auditors.

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*