Pin It
Domov / Recenzie / Recenzia a fotky z dovolenky v chorvátskom Gradaci

Recenzia a fotky z dovolenky v chorvátskom Gradaci

Malebná dedinka Gradac leží na konci Makarskej riviéry v Chorvátsku. Je to ideálne miesto pre kľudnú dovolenku. Nájdete tu všetko, čo v každej chorvátskej destinácii. Pre mňa dovolenka max na 10 dní, potom začína nuda :) Gradac môžem rozhodne doporučiť nenáročným klientom, napr. pre rodiny s deťmi. Teploty v mesiaci júl sa pohybovali v rozmedzí 28-38 stupňov. Počas môjho pobytu nepršalo ani jeden deň. Po rozhovore s domácim som zistil, ako málo stačí ku šťastiu. :)

Chorvátsko Gradac Dovolenka

Príjemná atmosféra Chorvátska

Hneď na hranici s Rakúskom (Mikulov) sa nám pokazil autobus, tak sme boli nútení 3 hodiny degustovať vína  z miestnych vinární. O 21:00 sme sa konečne pohli do Rakúska. Ráno o  7:30 sme vyhadzovali prvých turistov v Baške Vode. Slnko začalo páliť a o 8:30 sme dorazili do Gradacu. Uvítací ceremoniál s rakijou sme úspešne zvládli. :) Pohostinnosť miestnych ľudí potešila. Domáci žijú v lete hlavne z turizmu. V zime ich živí rybolov, prípadne starostlivosť o olivové a mandarínkové polia. Tí lenivejší pravdepodobne žijú z peňazí, ktoré zarobili cez leto. Pri pohľade na Chorvátov som nevidel  ustrašené oči  ubolených vzdychajúcich a zamračených ľudí. Celkovo sa mi zdalo, že tí ľudia sa viac usmievajú  ako u nás. Morský vzduch asi robí divy.

Chorvátsko Gradac Dovolenka

Prebehal som celý Gradac a zistil všetky možnosti trávenia volného času. Je tu toho naozaj dosť, ale všetko niečo stojí. Môžete sa povoziť na padáku, banáne, ísť do baru, na diskotéku, na turistiku. Cestovné kancelárie vám ponúknu niekoľko fakultatívnych výletov ako: Bačinské jazerá, mesto Mostár, výlet do Dubrovníka, splavovanie rieky Cetina atď. Čistota mora nie je na chorvátske pomery nič moc. Viackrát sa stalo, že v mori plávali rôzne substancie, hlavne keď prešla okolo nejaká loď. Sajrajt z pláži sa však hneď odplavil.

Kto nechce pivo karlovačko, musí hľadať

Srandovné boli triky majiteľov krčiem a reštaurácií. Veľký nápis a pútač “ tu čapujeme české pivo“ – po príchode vám však bolo oznámené, že české pivo sa tu nepredávalo a preto ho zrušili :). Nakoniec karlovačko nie je až také zlé pivo, ale skoro všade ho nájdete za 15 kún, čo je v prepočte cca 2€. Niekde sa našli aj krčmy,  kde bolo pivo za 10 kún. Na začiatku Gradacu je klub/reštaurácia Neptún, kde točia pivo Staročesko za 10 kún, taktiež blízko prístavu bar BISTON – točené karlovačko za 10 kún. V Gradaci sú 2 diskotéky pre mladých, jedna spomínaná klub Neptún a na druhom konci klub H2O.

Chorvátsko Gradac Dovolenka - Západ slnka

Výstup – turistika pri Gradaci Sv.Paškal a Sv. Ilija

Zlatý klinec mojej dovolenky, bola menšia turistika na vrcholy Sv.Ilija (773 m.n.m.) a Sv.Paškal (715 m.n.m.), ktoré vidíte priamo nad Gradacom. Na vrchol Sv. Ilija sa podľa turistických tabuľkiek dostanete za 2.30 hod. Zdatný turisti to zvládnu skôr. Mne trval výstup cca 1,5 hod, aj s fotením a niekoľkými prestávkami. Turistické chodníky sú značené pomerne dobre. Idete stále po červenej značke. Chodník sa začína na ceste smerujúcej cez Gradac, kde je informačná tabuľa. Pokračujete po asfaltovej ceste, ponad cintorín. Nad cintorínom je pekný výhľad na celú dedinu Gradac. Prevýšenie nie je nejaké drastické, je to ľahšia turistika, niečo podobné ako v Nízkych Tatrách.

Chorvátsko Gradac - Turistika

Tesne pod vrcholom Sv. Paškal je križovatka, z ktorej môžete ísť na Sv. Iliju, alebo na Sv. Paškal. Odporúčam dlhé nohavice, na chodníku je dosť vysokej trávy a kríkov, ktoré škriabu. Veľké kopy trusu na chodníkoch, nie sú od medveďa,  nebojte sa, nechávajú ich tu miestni  obchodníci, ktorí chodia so somármi a vozia na nich tovar. Na výstup odporúčam vyraziť od 5:00 – 6:00, pretože od 8:00 začínajú horúčavy. Samozrejmosťou by malo byť minimálne 2L vody  na osobu. Z pohoria Sv. Ilija je unikátny výhľad na ostrov Hvar, pohorie Biokovo, Bačinské jazerá a olivové polia. Červená značka je miestami slabo viditeľná a občas som si ju pomýlil  s červeným lišajom, ktorý rastie na kameňoch.

Chorváti žijú z turizmu a nie z vysokohorskej turistiky. Niektoré turistické chodníky už nefungujú, na niektoré kopce chodníky vôbec nevedú. Pravdepodobne kvôli bezpečnosti, ale oproti Slovensku je to veľmi slabé.

360 Panoráma z pohoria Sv. Paškal

Bohužiaľ som sa ponáhľal, lebo začínalo byť nepríjemne teplo. Ráno v tieni 29 stupňov a chcel som pobehať všetky kopce, nemal som ani statív, tak som nafotil len narýchlo panorámku z pohoria Sv. Paškal. Obraz posúvate myšou, približuje sa kolieskom na myši. Pre plnú veľkosť kliknite na link pod panorámou.

 Zobraziť panorámu na celú obrazovku

Ku štastiu stačí málo

Jeden horúci večer sme sedeli na terase apartmánu, popíjali rakiju a dali sme sa do reči s domácim penziónu. Jeho meno je Milo,  má 61 rokov, avšak povedali by ste mu maximálne 50 rokov. Preberali sme rôzne témy. Po niekoľkých pohárikoch sme sa dostali k téme ľudské šťastie. Ten človek bol úplne vyrovnaný. Dostával nejaký smiešny dôchodok od štátu. Ráno vstal, dal si so susedom 2dcl vína  alebo rakije. Išiel popolievať kvety, hrozno, paradajky a iné rastliny. Potom sa išiel vykúpať. Neskôr cez deň zabezpečil potraviny  na večernú grilovačku. Ubytoval nových hostí. Milo mi povedal: „Ja sa teším z každého dňa, stačí keď zasvieti slnko a som šťastný„. Turisti chodia pravidelne, kúpia si od neho domácu  rakiju, víno, olivový olej a má zarobené. Cez zimu sa stará o olivové pole, ktoré má v horách. Jednoduchý človek, ktorému dobrota srší priamo z jeho očí. Normálne som mal chvíľami pocit sa tam presťahovať a ostať tam žiť. :)

Opustené penzióny a schátrané hotely

V Gradaci sa nachádza viac opustených, schátraných apartmánov a ubytovacích zariadení. Úplne na konci nájdete obrovský, schátraný hotel. Je to veľká škoda nevyužitých miest a budov. Niektoré sú na lukratívnych miestach. Podľa slov miestnych, tieto objekty patria ľuďom z Bosny, ktorí o to nemajú záujem. Vraj skrachovali, ale v minulosti to normálne fungovalo. Akurát ma napadlo, že je tam obrovský potenciál, budovy sú nevyužité a mohli by veľmi pekne zarábať. Pravdepodobne sa tieto objekty stali neobývané po vojne. Sme predsa na balkáne, tak sa ničomu netreba čudovať . :)

Fotogaléria Chorvátsko Gradac júl 2013

 

Celá fotogaléria Chorvátsko Gradac + Turistika Sv.Ilija (773 m.n.m.) a Sv.Paškal (715 m.n.m.):

 

 

4 komentáre

  1. velmi pekne foto aj komentar a vdaka presvecil si nas , ideme tam aj mi. zdravime ta z bratislavi.

  2. Osobne som navštíval Gradač, bývali sme v dedine Podača blízko gradaču a tiež sa mi tam páčilo. Opropti podači to bolo velkomesto :P

  3. Absolvoval som pobyt 22.8 – 31.8 2014 v penzióne Marijan Gradac. V penzióne izby „natrieskané posteľami a na niektorých ani len polička na umiestnenie svojho „hygienického príslušenstva“, bol tam síce 3roj poschodový botník – aj ked neviem načo, ďalej pomôcka na rýchle ohriatie niečoho – vody na čaj, či kávu … … – rýchlo-varná kanvica „nedôstojne“ umiestnená na chodbe pre 4 izby – na zemi – to je ponižujúce a to doslova – lebo sa trebalo k nej skláňať, strava úmerná cene pobytu a myslím, že postačovala – zdravím p. Zdenku a aj tu druhú p. kuchárku, ktoré boli vždy ochotné poslúžiť… cesta autobusom cca 16 hodín – po dialnici – super až na maličkosti a to že v propagovanom letáku o doprave lux. autobusom CK Ezotour by som trochu zapolemizoval – tak napr. prečo sú toalety počas celej cesty zamknuté, prečo „popolníky“ na opierkach sedadiel sú preinštalované tak, že do nich nemôžte dať ani len papierik od cukríkov (sú obrátené hore nohami), káva ponúkaná bez možnosti pridania mlieka (že vraj sa to neoplatí), ale ináč spokojný klient Platko

  4. Dovolenka v Gradaci bola super, bol som tam júl 2013. Počasie super nepršalo ani jeden deň. Možností na trávenie voľného času je tam neúrekom. Trocha mi vadila niekedy voda, bola špinavá. Inak je tam super.

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*