Domov / Filmy / Energeticky sebestačný dom, nezávislé bývanie – Zeměloď

Energeticky sebestačný dom, nezávislé bývanie – Zeměloď

Už nikdy nemusíte zaplatiť žiaden účet za elektrinu, kúrenie, vodu, plyn a pritom bývate pohodlne vo vlastnom dome…Viete si to predstaviť? Americký architekt Michael Reynolds áno. Blízko mesta Sázava postavil energeticky sebestačný dom z odpadu a materiálu určeného na smetisko. Michael Reynolds je pôvodom indián a po svete postavil už tisíce energeticky sebestačných domov. Hlavná predstava je postaviť si nezávislý dom z materiálu, ktorý by sa už nikdy nevyužil. Váš dom nebude závislý na ekonomike, dodávke energií, vode. Nepotrebujete žiadne inžinierske siete. Súčasť domu je záhrada alebo skleník, v ktorom si dopestujete vlastné potraviny. Nemusíte si brať hypotéku a nemusíte byť závislí na systéme, navyše sú tieto stavby lacné a doslova ich postavíte vlastnými rukami. Pri stavbe sa využívajú pneumatiky, sklenené a PET fľaše a plechovky. Samozrejme sú použité aj klasické stavebné materiály. Dom udržuje teplotu, takže v zime nemusíte kúriť a v lete je tam príjemný chládok. Odporúčam pozrieť film o Michaelovi Reynoldsovi Architekt odpadu.

Film Zeměloď pluje – réžia V.Poltikovič

Behom troch týždňov vznikol tento neuveriteľný dom. Na stavbe sa podieľalo 40 ľudí zo 14-tich krajín sveta. Táto stavba slúži ako informačné centrum OZ Zeměloď. Na svojom webe informujú o možnosti, návštevy tohto zariadenia, kde sa môžete inšpirovať, pri stavbe vlastnej zemelode. O návštevu tohto zariadenia je podľa kalendára veľký záujem. Stavba je unikátna tým, že vy sa nestaráte o dom, ale on sa stará o vás. Využívajú sa všetky energie, ktoré sú zdarma dostupné od prírody. Elektrická energia je pomocou solárnych panelov ukladaná do batérií, pre fungovanie v noci. Dom sa nahrieva od slnečného žiarenia, takže nemusíte kúriť. Masívne hlinené steny vystužené pneumatikami akumulujú teplo a vyhrievajú miestnosti, keď sa ochladí. Nie je potrebná kanalizácia. Zo sprchy voda putuje cez štrk do vlastnej záhrady, korene rastlín čistia odpadovú vodu.

Michael Reynolds pomáhal pri prírodných katastrofách na Srí Lanke, Haiti a ďalších krajinách, kde staval tieto domy pre ľudí, ktorí stratili všetko. Dom postavíte rýchlo a veľmi lacno, z materiálov, ktoré sú ľahko dostupné. Snaží sa zaviesť pojem ekologická architektúra do povedomia ľudí. Poukazuje na fakt, že sme sa príliš vzdialili od prírody. Keď v 70-tych rokoch začínal, znelo to ako utópia, dnes je to v Amerike už čistý mainstream. Dlhé roky mal problémy so stavebným zákonom a bola mu odobraná aj licencia architekta. Po nejakej dobe mu ju vrátili. V Európe sú však normy ešte prísnejšie a stavba vyžaduje mnoho povolení. Najväčší problém vidí v byrokracii a v tom, že nikto nechce skúšať nové veci s recyklovateľnými materiálmi, keď staré veci fungujú.

Sme obeťami svojho odpadu. Každý rok sa vyhodí v českých domácnostiach 4,5 milióna  ton odpadu. Robí snáď toto strom? Zhodí listy a tie ho pohnoja. Domy by mali byť ako stromy. Len to ostáva vysvetliť stavebným firmám. Jeho domy nemajú typický vzhľad. Sú nepravidelné, masívne a oblé. Vyzdobené sú farebnými sklenenými fľašami. V podstate to ani nie sú domy, pretože nemajú základy. Michael ich nazval earthships – Zemelode.

Michael Raynolds – Architekt odpadu:

 

Prednáška Michael Reynolds v Čechách:

V divadle Kampa hosťuje Jaroslav Dušek. Ako vždy, veľmi vtipným spôsobom vedie J. Dušek debatu o energeticky sebestačných domoch.

Záver: Koncept samostatne fungujúceho vlastného domu je v dnešnej dobe aktuálny a veľmi zaujímavý. Napadlo ma učiť toto našich čiernych spoluobčanov. Prečo by si namiesto chatrčí nemohli postaviť tieto domy?  Mali by prácu a lacné bývanie.

Článok môžete podporiť na vybrali.sme.sk

zdroj: zemelod.cz

Komentovať

Váš email nebude zverejnený.Povinné pole sú označené *

*